Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 16./17.10.2019.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Banovići, imala je intervenciju gašenja požara na deponiji otpada na lokalitetu Garići, zaseok Stražbenica. U pitanju je veći požar koji je izbio u toku jučerašnjeg dana oko 15:00 sati. Akcija gašenja požara još uvijek je u toku. Zajedno sa vatrogascima na intervenciji se nalaze i radnici komunalnog preduzeća sa mehanizacijom.

Grad Gračanica. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Gračanica, imala je intervenciju na gašenju požara gdje je gorjelo nisko rastinje, u naselju Drama.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Grad Goražde. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Goražda, imala je intervenciju na gašenju požara od 19:48 do 22:20 sati, gdje je gorjela vikendica, u naselju Pargani. Požar su gasila tri vatrogasca s jednim vatrogasnim vozilom.  Vikendica je u potpunosti izgorjela, dok su dva pomoćna objekta koja se nalaze u blizini vikendice spašena.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada  Ljubuški, imala je intervenciju na gašenju požara od 11:25 do 13:00 sati, u mjestu Kašće, gdje su gorjeli trava i otpad, na površini od oko 200 m². Požar su gasila tri vatrogasca s jednim vozilom.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je manju intervenciju na gašenju požara gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

VODOSNABDIJEVANJE

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. I dalje DVD-e Stari Vitez, dostavlja pitku vodu dva puta sedmično u naselje Ahmići, a DVD-e Vitez, jednom sedmično u naselja: Putkovići i Bukve.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na devet lokacija na području općina: Drvara, Vogošče, Vareša i Ključa, te gradova Livna, Mostara i Gradačca, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), uklonili su 16 eksplozivnih sredstava, 550 komada pješačke municije i 9 komada upaljača za protiv tenkovske mine.

 

O S T A L O

 

AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Federalna uprava civilne zaštite i dalje radi na  prikupljanju informacija,  te je spremna da se odmah u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija vezano za nestale osobe (dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice), uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE