Predstavnik FUCZ u Moskvi uspješno završio obuku labaratorijskog ispitivanja gorivih materijala u objektima

Organizator obuke bilo je Ministarstvo za vanredne situacije Rusije (MČS) u čijoj akademiji se realizovala nastava koju su izvodili visoki oficiri MČS. Cilj obuke bio je upoznavanje sa metodama za ispitivanje i klasifikaciju gorivosti građevinskih materijala koji se klasifikuju po ruskim normama kako bi se spriječile  požarne opasnosti. Nastava je organizovana tako da su se isprepletali teorijska, video predavanja i praktične labaratorijske vježbe što je doprinijelo stvaranju jasnije slike obrađivane teme.

Od 07. do 12. oktobra 2019. godine predstavnik Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) boravio je u Moskvi na obuci pod nazivom “Labaratorijsko ispitivanje gorivih materijala u objektima”.

Iz Bosne i Hercegovine, pored predstavnika FUCZ, obuku je prošao i predstavnik iz RS-a, kao i deset pripadnika sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.

Na prijemnom skupu u svečanoj Sali, kojem su prisustvovali visoki zvaničnici Ministarstva za vanredne situacije Ruske Federacije, u ime Bosne i Hercegovine skupu se obratio i pripadnik FUCZ.

Organizator obuke bilo je Ministarstvo za vanredne situacije Rusije (MČS) u čijoj akademiji se realizovala nastava koju su izvodili visoki oficiri MČS.

Cilj obuke bio je upoznavanje sa metodama za ispitivanje i klasifikaciju gorivosti građevinskih materijala koji se klasifikuju po ruskim normama kako bi se spriječile  požarne opasnosti.

Nastava je organizovana tako da su se isprepletali teorijska, video predavanja i praktične labaratorijske vježbe što je doprinijelo stvaranju jasnije slike obrađivane teme.

Neke od tema o kojima je bilo govora na ovoj obuci su: Primjena organskih i neorganskih materijala u građevinarstvu; Indikatori i pokazatelji opasnosti za materije i materijale; Načini ocjene pogrešnosti rezultata ispitivanih materijala pri požaru materijala; Metode širenja plamena po površini i metode samozapaljenja; Metoda eksperimentalnog određivanja dima kod građevinskih materijala; Eksperimentalno određivanje toksičnosti grupe građevinskih materijala; Protivpožarne norme i načini smanjenja požarnih opasnosti; Metode izdvajanja brzine tokom gorenja građevinskog materijala; Otpornost građevinskog materijala na požare, itd.

Za stečena nova znanja i iskustva učesnicima su uručeni certifikati o uspješno završenoj obuci.