Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 16./17.10.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI       

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

  • od 15:30 do 16:40 sati, u Čeljevu, gdje je gorila trava i nisko rastinje, te
  • od 17:10 do 18:20 sati, u Doljanima uz benzinsku pumpu „Oktan“, gdje je gorila trava i rastinje.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 14:20 do 15:30 sati, u Paoči, gdje je gorila trava i nisko rastinje.

Općina Neum. Vatrogasna jedinica općine Neum, imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 19:00 do 19:30 sati, u Humskoj ulici, gdje gorila  trava i rastinje.

 

Tuzlanski kanton

Općina Sapna. Šumari i mještani općine Sapna, ugasili su požar niskog rastinja, u naselju Donji Zaseok.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Grad Goražde. Vatrogasna jedinica grada Goražde, imala je intervenciju na gašenju požara, na gradskoj deponiji komunalnog otpada Šišeta, u vremenu od 12,58 do 14,20 sati, sa jednim vatrogasnim vozilom i dva vatrogasca.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je manju intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK kvalitet zraka za dan 16.10.2018 godine, ne može se ocijeniti na lokalitetima Živinice, Mobilna dok je na lokalitetima Skver, BKC i Bukinje odgovarao kvalitetu čistog zraka.

 

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA

 

Srednjobosanski kanton                                   

Općina Vitez. DVD  Stari Vitez i dalje vrši dostavu pitke vode jednom tjedno u naselje Ahmići, a dva puta u naselje Bukve, dok DVD Vitez, dostavlja dva puta tjedno u Putkoviće.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, od strane PS Cazin primio je službenu zabilješku sačinjenu na okolnosti preuzimanja eksplozivnog sredstva, radi se o tromblonskoj mini, od jednog građanina koji je pronađeno eksplozivno sredstvo donio u prostorije  PO Pećigrad.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite,  za UES.

 

Srednjobosanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je informaciju o pronalasku  nepoznatog eksplozivnog sredstva, na lokalitetu Luka, općina Busovača.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite,  za UES.

 

Tuzlanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je informaciju o pronalasku eksplozivnih sredstava, od strane Općinske službe civilne zaštite Gradačac, Mjesna zajednica Ledenice, radi se o tromblonu i pancirnom zrnu 76 mm.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite,  za UES.

Općina Čelić. Na području općine Čelić, izvršeno je otvaranje novog deminerskog zadatka „Poraslica“.

Projektnom dokumentacijom je predviđeno, da se metodom „čišćenje“ deminira površina terena od 15.358 m². Radove će izvoditi deminerska kompanija  NN „IVŠA“.

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je informaciju o pronalasku eksplozivnih sredstava, od strane Policijske stanice Novi Grad, da se u njihovim prostorijama nalazi šest ručnih bombi.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, koji će navedena eksplozivna sredstva preuzeti u narednom periodu.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE