Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 16./17.07.2016. godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

Posavski kanton
Vodostaj rijeke Save i dalje je u lagnom porastu duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.
Visina vodostaja izmjerena jutros u 08,00 sati, na vodomjernim stanicama, iznosila je:
–   Bosanski Brod ——————————- 107 cm (normalno stanje), jučer 40 cm,
–   Bosanski Šamac —————————      4 cm (normalno stanje), jučer – 145 cm,
–   Orašje —————————————– 117 cm (normalno stanje), jučer 24 cm.

Tuzlanski kanton
Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati, iznosio je 197,61 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u 07,00 sati, nivo je viši za 21 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 50,30 m3/s.

Prema prispjelim izvještajima iz kantonalnih operativnih centara civilne zaštite Federacije BiH, vodostaji u F BiH su u normalni i za sada nema opasnosti od izlijevanja rijeka iz korita.

POŽARI

Zeničko-dobojski kanton
Općina Maglaj. Dana 16.07.2016. godine, u 19,40 sati, u mjestu Moševac, došlo je požara na privatnoj kući u vlasništvu I.F., iz Moševca.Tom prilikom, imenovani je smrtno stradao. U požaru je izgorjela jedna prostorija. Požar je ugašen. Uviđaj će se naknadno obaviti. Upoznat je tužilac.
Općina Tešanj. Na magistralnom putu M-4, u mjestu Potočani, došlo je samozapaljenja putničkog motornog vozila, kojim je upravljala D.H., iz Kaloševića. Požar je ugašen. Pričinjena je materijalna šteta. Povrijeđenih lica nije bilo.

Kanton Sarajevo
Profesionalna vatrogasna jedinica Sarajevo, imala je jednu veću intervenciju, u ulici Igmanska, u Vogošći, gdje je došlo do požara u restoranu „Bosanska avlija“. Požar je ugašen u 19,30 sati. U gašenju požara učesvovalo šest vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Kanton Sarajevo
Općina Novo Sarajevo. Od strane Policijske stanice Novo Sarajevo, Kantonalni operativni centar civilne zaštite Sarajevo, primio je informaciju jučer u 19,20 sati, da se u njihovim prostorijama nalaze četiri kutije municije.
O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za uklanjanje eksplozivnih sredstava, Federalne uprave civilne zaštite Sarajevo.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE