Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 15./16.07.2016. godine, do 10:00 sati

POPLAVE-VODOSTAJI

Federalni hidrometeorološki zavod za danas je izdao NARANDŽASTO upozorenje za područja zapadne i sjeverozapadne Bosne zbog intenzivnih padavina. Očekivana količina padavina je od 40 do 70 l/m2, lokalno i više.

Zeničko-Dobojski kanton
Općina Zavidovići. Zavidovički vatrogasci intervenisali su povodom prijeteće poplave jedne trgovine, usljed čega su izvršili pročišćavanje postoječih odvoda nakon čega  je voda otišla svojim prirodnim tokom.

Vodostaji svih vodotoka u FBiH su u normalnim okvirima i za sada nema opasnosti od izlijevanja iz korita.

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton
Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara  na Šemovcu, gdje je gorio otpad.
Općina Čapljina. Profesionalna vatrogasna jedinica Čapljina imala je dvije intervencije i to:
– od 10:40 do 10:55 sati, u Nerezima, gdje je gorila makija,                                                                    – od 11:10 do 11:45 sati, u Strugama, gdje je gorila trava i nisko rastinje.

Kanton Sarajevo
Profesionalna vatrogasna jedinica Sarajevo imala je jednu intervenciju na gašenju zapaljenog podruma.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

Hercegovačko-neretvanski kanton
Općina Čapljina. Od strane Policijske uprave Široki Brijeg, pristigla je prijava o pronalasku dvije ručne bombe i 5 metaka u Ljutom Docu.
O primljenoj  informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite Sarajevo.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE