Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 16./17.06.2019. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je dvije intervencije na gašenju požara  i to:

– od 23:25 do 00:35 sati, u  Rodoču, gdje je gorjela trava i sijeno,

– od 05:45 do 06:00 sati, u Titovoj ulici, gdje je gorio automobil.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Vatrogasna jedinice općine Jajce imala je intervenciju na gašenju požara, na lokalitetu Donje Zastinje, gdje je gorjela trava.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinice općine Sanski Most imala je intervenciju u mjestu Krkojevci, od 08:36 do 12:30 sati, gdje je došlo do požara na stambenom objektu-kući. Jedno lice je smrtno stradalo. Požar su gasila  četiri vatrogasca s dva vozila.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je dvije manje intervencije i to: jednu na gašenju zapaljene trave te jednu na gašenju požara na krovu stambenog objekta.

 

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju u naselju Straždenica, na gašenju trafoa za struju, koji se zapalio od udara groma. Požar je ugašen.

 

Tehničke intervencije  vatrogasaca

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica vršila je potragu za utopljenikom, koji je skočio sa pješačkog mosta, u rijeku Bosnu. Potraga je trajala do večernjih sati i nastavlja se danas.

 

PROBLEMI U VODOSNABDIJEVANJU

 

Unsko-sanski kanton

Općina Ključ. I dalje se preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće, osim korisnika koji se snabdijevaju sa lokalnog vodovoda Bušotina-Krasulje.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Kantonalni operativni centar zaprimio je prijavu o nestanku A.M. rođ. 02.10.1983 god u Sarajevu, nastanjenoj u ul. Tina Ujevića u Čapljini.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područje cijele BiH, zbog očekivanog grmljavinskog nevremena te za područje Hercegovačko-neretvanskog kantona, zbog očekivanih visokih temperatura koje će iznositi do 33°C.

 

Količine padavina u protekla 24 sata (mm): Bosanski Novi 46, Gradačac 19,  Bihać 18, Tuzla 17, Han Pijesak 16, Ivan Sedlo i Sanski Most 12, Gacko 10, Mrkonjić Grad 7, Prijedor 6, Jajce 5, Zvornik 4, Zenica 3, Banja Luka i Višegrad 2.

 

 

       OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE