Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 15./16.06.2019. godine, do 10:00 sati

ZEMLJOTRES

 

Aparati u Centru za seizmologiju, Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Sarajevu, registrovali su zemljotres, dana 15.06.2019. godine u 21:58 sati, na području Tomislavgrada. Jačina zemljotresa u hipocentru iznosila je 3,4 stepena Rihtera, a intenzitet u epicentru bio je IV stepena Merkalijeve skale.

Nema informacija o eventualnim štetama.

 

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je  intervenciju na gašenju požara  u vremenu od 14:25 do 14:50 sati, u ulici Petra Krešimira IV , gdje je gorjelo rastinje.

 

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je tri intervencije na gašenju požara i to: jednu na gašenju niskog rastinja, jednu na gašenju otpadnog materijala na otvorenom i izlazak na intervenciju po dojavi o dimu u stanu.

 

Tuzlanski kanton

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica Grada Živinice, imala je intervenciju na gašenju požara u ul. Maršala Tita, gdje je gorio trafo.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Grude. Vatrogasna jedinice općine Grude, imala je intervenciju noćas od 22:30 do 01:00 sati, u mjestu Trn – Š.Brijeg, na gašenju požara otpadnog materijala.

Općina Posušje. Vatrogasna jedinice općine Posušje, imala je intervenciju od 20:30 do 21:00 sati, na gašenju požara, na terasi svadbenog salona Bagušić. Požar je izbio usljed varenja ljepenke u kojem su nagorjele grile.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Visoko. U 00,30 sati, došlo je do saobraćanje nezgode na izlazu iz grada Visoko, gdje je vozač putničkog motornog vozila udario u naplatne kućice na prilasku autoputu A1, kojom prilikom je došlo do zapaljenja vozila.  Vozač je zadobio tjelesne povrede. Radilo se o licu u alkoholiziranom stanju. Intervencija uspješno završena.

 

PROBLEMI U VODOSNABDIJEVANJU

 

Unsko-sanski kanton

Općina Ključ. I dalje  se preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće, osim korisnika koji se snabdijevaju sa lokalnog vodovoda Bušotina-Krasulje.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Hitnom intervencijom na području grada Goražda tim Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), jučer je uklonio jedno eksplozivno sredstvo.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

 

Zeničko-dobojski kanton

Federalna uprava civilne zaštite jučer je vršila intenzivnu  potragu za dječakom I.M. iz Begova Hana kod Žepča, te Almirom Gluhićem iz Zavidovića na potezu od Begovog Hana do Doboja. U potragu je bilo uključeno 25 uposlenika FUCZ, raspoređena u 4 tima za spašavanje na vodi sa raft čamcima i odgovarajućom opremom. Nažalost, potraga nije dala rezultata. Potraga se nastavlja i dalje, kao i za nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice.

Federalna uprava civilne zaštite, u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu, vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati se stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti meteoalarm zbog očekivanih visokih temperatura za područje cijele BiH, koje će iznositi do 35°C., te očekivanoj grmljavini u poslijepodnevnim satima.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE