Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 14./15.06.2019. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je četiri  intervencije na gašenju požara  i to:

– od 07:10 do 07:43 sati u Dubrovačkoj ulici, gorio otpad i trava,

– od 12:20 do 12:50 sati u Dubrovačkoj ulici, gorjela trava i otpad,

– od 23:15 do 00:05 sati u Titovoj ulici, gorio otpad,

– od 05:30 do 06:15 sati u Vrapčićima, gorio otpad.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je manju  intervenciju na gašenju smeća u devastiranom objektu.

 

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinice općine Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Hrvati, gdje  je gorio klima uređaj u privatnom stambenom objektu. Požar je lokalizovan i ugašen.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica Grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Kojšino, gdje je gorjelo smeće na divljoj deponiji. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je dvije intervencije na gašenju požara i to: u naselju Klopče, gdje je  gorjela garaža i u mjestu Mutnica, gdje je  gorjela štala.  Požari su ugašeni, povrijeđenih lica nije bilo.

 

PROBLEMI U VODOSNABDIJEVANJU

 

Unsko-sanski kanton

Općina Ključ. I dalje  se preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće, osim korisnika koji se snabdijevaju sa lokalnog vodovoda Bušotina-Krasulje.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na tri lokacije na području općina Zavidovići, Posušje i Jajce timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 25 eksplozivnih sredstava i 1695 komada sitne municije.

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

 

Zeničko-dobojski kanton

Federalna uprava civilne zaštite danas je intezivirala potragu za dječakom I.M. iz Begova Hana kod Žepča, te Almirom Gluhićem iz Zavidovića. Potraga na rijeci Bosni vršiti će se od Begovog Hana do Doboja, a vršiće je 4 tima za spašavanje na vodi sa raft čamcima i odgovarajućom opremom. U potragu je uključeno 25 uposlenika FUCZ.

 

Federalna uprava civilne zaštite i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati se stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm zbog očekivanih visokih temperatura za područje cijele BiH, koje će iznositi do 36°C.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE