Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 13./14.06.2019. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervencije na gašenju požara  i to:

  • od 20:15 do 21:55 sati, u naselju Opine, gdje je su gorjele stare gume i trava,
  • od 21:55 do 22:10 sati, u ul. Kneza Višeslava, gdje je gorjela instalacija u liftu,
  • od 00:40 do 01:30 sati, u naselju Opine, gdje je su gorjele stare gume i trava,
  • od 05:30 do 06:05 sati, u Dubrovačkoj ulici, gdje je gorio otpad i trava.

 

Unskosanski kanton 

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju u mjestu Krakača na gašenju požara  zapaljenog putničkog motornog vozila. 

Tuzlanski kanton 

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica  imala je intervenciju na gašenju požara u  silosima i pilani firme „Tursun Prom“ u naselju Stjepan Polje. U gašenju požara učestvovalo  je šest vatrogasaca sa četiri vozila. Požar je ugašen.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je  dvije intervencije na gašenju požara u stanu u ul. Ismeta Mujezinovića i na ljetnoj kuhnji u ul. Zlatana Mešića.

Požari su ugašeni.

Zeničko-dobojski kanton 

Općina Olovo. Jutros u 05 sati, desio se veliki požar u krugu nekadašnje pilane, u vlasništvu firme “Prominvest d.o.o. Konjic“, koja je u fazi uklanjanja. Na terenu su pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Olovo sa dva vozila, dobrovoljna vatrogasna društva, Civilna zaštita Olovo i pripadnici PS Olovo. Požar je lokalizovan i nastavljeno je gašenje. U požaru nije bilo povrijeđenih lica.

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Klopče, gdje je  gorjela kuća. Požar je ugašen, povrijeđenih lica nije bilo.

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je intervenciju u  Novom Šeheru, gdje je požar izbio u firmi „Budo Export”. Požar je ugašen, povrijeđenih lica nije bilo.

 

PROBLEMI U VODOSNABDIJEVANJU 

Unsko-sanski kanton 

Općina Ključ.  I dalje  se preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće, osim korisnika koji se snabdijevaju sa lokalnog vodovoda Bušotina-Krasulje. 

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavjaljući redovne zadatke na devet lokacija na području općina Kreševo, Gračanica, Bihać, Novi Grad i gradova Tuzla, Mostar i Goražde timovi Federalne uprave civilne zaštite uklonili su 12 eksplozivnih sredstava, 2.5 kg eksploziva i izvršili uništavanje jednog eksplozivnih sredstva. 

O S T A L O

 POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice.

Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm zbog očekivanih visokih temperatura za područje cijele BiH, koje će iznositi do 34°C.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE