Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH,za dane 16./17.02.2016. godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI 

Kanton 10.

Općina Drvar. Prema dobijenim informaciji iz Općinske službe civilne zaštite općine Drvar, tijekom noći došlo je do opadanja vodostaja rijeke Unac, tako da se voda povukla iz poplavljenih objekata. Putni pravac Drvar- Bastasi i dalje je u prekidu, koristi se alternativni pravac. Kolnik je oštećen i na pravcu prema selu Mokronoge.

Unsko-sanski kanton

Intenzivne i obilne padavine na području ovog Kantona uzrokovale su porast vodostaja rijeka od kojih su neke dostigle kritične tačke, pa je došlo do izlijevanja vode iz korita.

Grad Bihać. Vodostaj rijeke Une jučer u 16:00 sati, dostigao je maksimum od 149 cm, a u toku noći došlo je laganog opadanja vodostaja i jutros u 07:00 sati iznosio je 141 cm.

U mjesnoj zajednici Kulen Vakuf, rijeka Una se izlila iz korita i ugrožava 15 objekata. Voda je u ušla u pomoćne objekte i podrumske prostorije 7 stambenhi objekata. Atrogasna jedinica vrši dopremanje cisternama pitke vode građanima.Nema zastoja u snabdijevanju električnom energijom, niti prekida u telekomunikacijskim vezama.

Zbog izlijevanja rijeke Une u prekidu je bio saobraćaj na regionalnom putu R-408 Kulen Vaku f- Martin Brod, te od sinoć usljed opadanja vodostaja došlo je do uspostave saobraćaja na ovom putnom pravcu. 

U naselju Klokot poplavljen je lokalni put Klokot-Pecikovići. Na pomenutom putnom pravcu se nalazi oko 0,5 m vode, nema ugroženih objekata.

U naselju Pokoj, ugrožena su 3i stambena objekta od kojih su 2 uz magistralni put M-14, a 1 u naselju Zulići. U naselju Zulići rijeka Una se izlila i na lokacij i- stadion Velhovo.

U naselju Mujadžić,i oborinske vode se slijevaju niz lokalni putni pravac Midžići-Čavkići, nema ugroženih stambenih objekata.

U naselju Vrkašić poplavljena je lokalna putna komunikacija koja vodi od naselja Vrkašić prema magistralnom putu M-5, nema ugroženih stambenih objekata.

U MZ Jezero-Privilica, presječena je komunikacija dijela ulice Regine Atijasa, zbog čega je onemogućen pristup prema 5 stambenih objekata.

Općina Velika Kladuša. U općini Velika Kladuša, rijeke Kladušnica, Glinica i Bojna, kao i potoci Vidovščica i Šumatica, izlili su se iz korita i poplavili priobalno poljoprivredno zemljište. Nema ugroženih stambenih i pomoćnih objekata.

Sanski Most. U općini Sanski Most, rijeka Sanica se izlila iz korita u naselju Hrustovo. Vodostaj rijeke Sane je opadanju, jutros u 08:00 sati, iznosio je 335 cm( juče u 13:00 sati iznosio je 341 cm).

Općina Ključ. U općini Ključ, rijeka Sanica se polako povlači sa poplavljenog poljoprivrednog zemljišta u naselju Donja Sanica, nema ugroženih objekata.

Vodostaj rijeke Sane je u stagnaciji i jutros u 07:30 sati, iznosio je 180 cm.

Općina Bužim. U općini Bužim, vodostaj rijeke Bužimnice je u opadanju, ali i dalje su poplavljena priobalna poljoprivredna zemljišta i to od naselja Nanići do naselja Vrhovska. Voda se postepeno povlači sa pomenutih područja, nema ugroženih objekata.

Općina Bosanska Krupa. Vodostaj rijeke Une jutros u 06:00 sati, iznosio je 291 cm. Nema ugroženih stambenih i pomoćnih objekata.

Rijeka Una se izlila na poljoprivredno zemljište u mjestu Suvica i kod željeznog mosta. Rijeka Krušnica se izlila iz korita i poplavila priobalno poljoprivredno zemljište u mjestu Krušničke bare, nema ugroženih stambenih i pomoćnih objekata.

Srednjobosanski kanton

Vodostaj rijeka na području kantona je u blagom opadanju.

Općina Bugojno. Vodostaji rijeka na području općine Bugojno je u opadanju. Rijeka Vrbas na području Mjesne zajednice Gračanica, povlači se u korito.

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07:00 sati bio je 198,59 m.n.m., (tačka preljeva je 00 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u 07:00 nivo je viši za 28cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u porastu duž toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 08:00 sati, iznosila je:

–   Bosanski Brod ——————————- 580 cm (pripremno stanje), juče 491,

–   Bosanski Šamac —————————   433 cm (normalno stanje), juče 291,

–   Orašje —————————————— 639 cm (normalno stanje), juče 517.

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubušku. Na vodotoku rijeke Mlade -Trebižat, mjerno mjesto Humac, vodostaj jutros u 07:00 sati, iznosio je 281 cm, kada stupaju na snagu redovite mjere od poplava.                                                                                        

Hercegovačko-neretvanski kanton

VODOTOK HIDROLOŠKA   POSTAJA VRIJEME VODOSTAJ REDOVNA OBRANA OD   POPLAVA
Neretva Mostar 07:30 sati 558 cm 850 cm
Trebižat Humac 07:30 sati 281 cm 280 cm
Krupa Dračevo 07:00 sati 178 cm 300 cm
Bregava Stolac 07:00 sati   91 cm 110 cm
Buna Buna 07:00 sati 257 cm 265 cm

Zeničko-dobojski kanton

Svi vodostaji rijeka na području Kantona su povećani, i u trendu su opadanja, tome znatno doprinosi i prestanak kišnih padavina.

Na kantonu nema ugroženih stambenih objekata niti putnih komunikacija. 

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica imala je intervenciju u mjestu Ada, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. 

ZAGAĐENOST ZRAKA

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 16.02.2016 godine ne može se ocijeniti na lokalitetima Lukavac, Cerik i Mobilna Banovići, dok je na lokalitetima Skver, BKC i Bukinje odgovarao kvalitetu čistog zraka. 

NEEKSPLODIRANA UBOJANA SREDSTVA – NUS

Kanton Sarajevo

Općina Hadžići. Kantonalni operativni centar civilne zaštite zaprimio je dojavu od strane Policijske stanice Hadžići, o pronalasku ručne bombe, u naselju Raštelica. Informacija o pronalasku NUS-a, proslijeđena je Timu za UES Federalne uprave civilne zaštite, a preuzimanje NUS-a planirano je za danas.

Srednjobosanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite zaprimio je dojavu od strane Općinske službe civilne zaštite Bugojno, da se na lokalitetu Servani, nalazi protutenkovska mina. Obavješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite. 

 

VODOSNABDIJEVANJE

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Usljed nepovoljnih hidrometeoroloških prilika, došlo je do povećane mutnoće vode na izvorištima i potrošači vodoopskrbnog sistema grada Bihaća trebaju prokuhavati vodu prije upotrebe za piće.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Obavještavaju se građani grada Mostara, da je analizom vode utvrđeno da je ista u granicama sanitarne ispravnosti, te time prestaje potreba za prokuhavanjem vode za konzumaciju.

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški. Zbog obilnih kiša, posljednjih dana došlo je do zamućenja vode na vrelu rijeke Vrioštice, kao i na vodozahvatu vodovoda Ljubuški. Radi mjera sigurnosti preporučit će se građanima da ne koriste vodu za piće.

Srednjobosanski kanton

Općina Busovača. U prijepodnevnim satima, došlo do prekida u snabdjevanju pitkom vodom iz gradskog vodovoda.

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

Zeničko-dobojski kanton

Općina Olovo. Tokom današnjeg dana nastavlja se potraga, na području općine Olovo, za nestalom osobom Mustajbegović Adinom.

Potraga se vrši rijekom Krivajom vizuelnim osmatranjem. Potragu dodatno otežava i zamućenost rijeke. U potrazi učestvuju, vatrogasci, mještani i patrola PS Olovo. 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE