Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 16./17.01.2017. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Tuzlanski kanton

Općina Gračanica. Vatrogasna jedinica općine Gračanica imala je intervenciju na gašenju požara pomočnog objekta u MZ Babići.

NAGOMILAVANJE LEDA NA VODOTOCIMA I KOMUNIKACIJAMA

Zeničko-dobojski kanton

Na dijelu rijeke Bosne između naselja Dolača i Janjići, neposredno uz magistralni put M-17,   došlo je do zaustavljanja i taloženja nanosa leda koji prekriva kompletno korito rijeke u dužini oko 1000 metara. Led se formirao čitavom širinom rijeke, tako da je prekrio  tok od lijeve do desne obale. Trenutno stanje bez promjena, vodostaj je normalan kao i oticanje i protok rijeke.

SNJEŽNE PADAVINE

Tuzlanski kanton

U toku noći na području TK-a palo je novih 5-20 cm novog snijga. Saobraćaj na području TK-a,  odvija se otežano i usporeno. Ekipe za zimsko održavanje puteva su na terenu. Pojedini lokalni putevi MZ zbog neoodržavanja su neprohodni. Uglavnom se radi o visinskim MZ,  do kojih i ne saobraća javni gradski prijevoz.

Grad Tuzla

GSP Tuzla je skratio linije do zimskih stanica u MZ-a: Pasci do Osnovne škole, Gornja Obodnica do Hidana, te Križani do Raskršća.

Općina Gračanica

U toku noći palo je oko 20 cm novog snijega, visina sniježnog pokrivača je od 30-40 cm. Saobraćaj se odvija jako otežano zbog neočišćenog i ugaženog snijega.

Saobraćaj za Lukavicu preusmjeren je preko Doboja.

Saobraćaj  je otežan do zimskih stanica: Malešići, Babići, Sokol, Škahovica.

Općina Lukavac. Razmatra se mogućnost vanredne sijednice štaba, kako bi se angažovala dodatna mehanizacija koja bi očistila visinske dijelove MZ. Najteža situacija je u MZ Ozrenskih sela: Tumare, Panjik, Smoluća, Jaruške i Šikulje.

Općina Kladanj. Palo je novih 10-20 cm snijega, saobraćaj preko Karaule odvija se otežano, zbog ledene podloge na pojedinim mjestima.

Stanje u ostalim općinama Tuzlanskog kantona je zadovoljavajuće, saobraćaj se optežano odvija u svim putnim pravcima. Mehanizacija za čišćenje puteva je na terenu.

Zeničko-dobojski kanton

Saobraćaj se zbog snijega na većini putnih pravaca  odvija usporeno. Na području Kantona visina snijega iznosi od 10 do 25 cm, koji nije zadao veće probleme u prohodnodnosti puteva. Sve magistralne i regionalne ceste su prohodne bez zastoja uz otežano odvijanje na višim predjelima. Ekipe putnih službi nalaze se na terenu i obavljaju neophodne intervencije, tako da su svi putevi prekriveni snijegom, ali  su prohodni.

Srednjobosanski kanton

Saobraćaj na području Srednjobosanskog kantona se odvija otežano po klizavim i snijegom prekrivenim saobraćanicama.

Kanton Sarajevo

Zimska služba KJKP Rad angažovana je na saobraćajnicama 1. i 2. prioriteta na području četiri gradske općine, na čišćenju snijega i leda.  Angažovano je 49 specijalizovanih  vozila na mašinskom raščišćavanju snijega i 150 radnika  na ručnom čišćenju pločnika, mostova i trotoara.

Iz KJKP Gras saopšteno je  da se gradski saobraćaj usljed novih snježnih padavina, odvija usporeno i uglavnom po planu. Manih problema je bilo zbog poledice u padinskim dijelovima grada ( gdje su neke linije skraćene u ranim jutarnjim statima), ali sve linije na kojima vozi ovo preduzeće su u funkciji.

Preduzeće Centrotrans: gradski saobraćaj se, na linijama koje pokriva ovo preduzeće, odvija otežano usljed novih snježnih padavina ( pojedine linije u padinskim dijelovima Grada su skraćene), rade po utvrđenom planu.

Zapadnohercegovački kanton

Po informaciji iz preduzeća ,,Ceste“ Zapadnohercegovačkog kantona od sinoć u 19.00 sati, na cesti R-419 Rakitno-Blidinje, zbog nepovoljnih vremenskih uslova, vjetra i ugaženog snijega, do daljnjeg je obustavljen saobraćaj.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čitluk. U 10:43 sati, iz Operativnog centrta civilne zaštite općine Čitluk, stigla je prijava o postojanju granate na području Tepčića.

U 14:20 sati,iz MUP-a HNK-a stigla prijava o postojanju ručne bombe, koja se nalazi u prostorijama MUP-a HNK-a.

Prijave proslijeđene vođi Tima Mostar „A“, i Timu za UES Federalne uprave civilne zaštite.

METEOALRAM

Unsko-sanski kanton

Za dan 17.01.2017., nivo upozorenja  je Žuto, ekstremno niske temperature,  sa mininimalnom temperaturom od -7°C, te poledica i kišne padavine koje se očekuju od 15 do 25 l/m2.

Tuzlanski kanton

Za dan 17.01.2017., nivo upozorenja  je Žuto, ekstremno niske temperature,  sa mininimalnom temperaturom od -7°C.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Za dan 17.01.2017., nivo upozorenja  je Žuto, ekstremno niske temperature,  sa mininimalnom temperaturom od – 2°C, te udarima vjetra od 40 do 60 km/h.

Kanton Sarajevo

Za dan 17.01.2017., nivo upozorenja  je Žuto, ekstremno niske temperature,  sa mininimalnom temperaturom od -8°C.

Kanton 10

Za dan 17.01.2017., nivo upozorenja  je Žuto, ekstremno niske temperature,  sa mininimalnom temperaturom od -8°C, te udarima vjetra od 40 do 60 km/h.

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

OBAVIJEST O KVALITETI ZRAKA U FEDERACIJI BIH, 17.01.2017.

Tokom jučerašnjeg dana, na mjernim mjestima u Federaciji Bosne i Hercegovine izmjerne srednje dnevne vrijednosti pojedinih polutanta su ostale uglavnom  visoke , ali ipak nešto niže u odnosu na dan ranije. U prosjeku za oko 10 {a2a319f19d50a12f1aed2e6c36733902941c3f94d4616828affb0c4c4a30ded0} niže koncentracije su prašine i sumpordioksida na svim mjernim mjestima.

Najviše koncentracije prašine (lebdećih čestica) su bile u Tuzli, Lukavcu i Zenici. Prekoračenja propisanih vrijednsoti za ovaj polutant zabilježena su i u Sarajevu i Jajcu.

Koncentracije sumpordioksida su bile iznad propisanih dnevnih vrijednosti ( >125 ug/m3) u Tuzli, Lukavcu i Zenici.

FHMZ još uvijek ne dobija podatke o kvalitetu zraka iz Kaknja, dok je veza sa automatskom stanicom u Živinicama privremeno prekinuta. Prema njihovom mišljenu i u ovim gradovima su očekivana svakodnevna prekoračenja propisanih graničnih vrijednosti za sumpordioksid i lebdeće čestice.

Nisu zabilježena druga preoračenja propisanih vrijednosti osim za nevedene polutante.

Na stanicama Ivan Sedlo, Goražde i Sarajevo-Bjelave, tokom jučerašnjeg dana nisu zabilježena prekoračenja propisanih graničnih vrijednosti niti za jedan polutant.

U narednim danima očekuje se redovno prekoračenje graničnih dnevnih vrijednosti za polutante u zraku, ali sa oscilacijama u toku dana.

Za sprovđenje koraka i mjera za spriječavanje prekomjernog zagađenja  zraka nadležne su kantonalne i općinske institucije.

Za savjetovanje o ponašanju građana u ovakvim situacijama nadležne su zdravstvene institucije.

O S T A L O

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Tokom jučerašnjeg dana u vremenu od 09:00 do 12:00 sati, na rijeci Neretvi, nastavljena je potraga za nestalom F.D., koja još uvijek nije uspješno okončana.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE