Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 15./16.09.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara imala je četiri intervencije na gašenju požara i to:

– od 09:50 do 13:25 sati, požar u objektu Fabrike duhana,

– od 13:10 do 13:30 sati, u naselju Vrapčići gorjela trava i nisko rastinje,

– od 13:30 do 14:05 sati, u naselju Vrapčići gorjela trava i nisko rastinje.

Oko 13 sati Profesionalna vatrogasna jedinica zaprimila je dojavu o požaru na brdu iznad naselja Vrapčići. Zbog miniranog i nepristupačnog terena vatrogasna jedinica nije u mogućnosti gasiti požar. Stanje požarišta se prati, a za sada nema ugroženih stambenih niti gospodarskih objekata.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 19:20 do 20:00 sati u mjestu Brgulići, MZ Ostrožac, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je tri intervencije na gašenju požara i to:

– od 09:10 do 10:00 sati, u Višićima gorjela trava i nisko rastinje.

– od 09:30 do 10:45 sati, u Prćavcima gorjela trava i nisko rastinje.

– od 09:40 do 10:05 sati, u Strugama,  kod  „Metalinvesta“ gorjelo smetljište.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara od 13:25 do 15:15 sati u Kručevićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški. Pripadnici vatrogasne jedinice Ljubuški gasili su požar otvorenog prostora u vremenu od 14,40 do 16,00 sati na lokalitetu Lisice. Opožareno je oko 1 ha trave, niskog rastinja i rubni dio zapuštenog voćnjaka. U intervenciji je učestvovalo pet vatrogasaca sa dvije vatrogasne cisterne.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Profesionalna vatrogasna jedinica općine  Kakanj imala je intervenciju na gašenju ribarskog šadrvana na rijeci Bosni u naselju Povezice. Požar je ugašen.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Hercegovačko-neretvanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je tri informacije o pronalasku NUS-a:

– građanin prijavio da je pronašao nepoznatu minu kopajući na svom zemljištu u naselju Željuša – Mostar,

– iz Policijske stanice Prozor – Rama stigla je prijava o pronalasku ručne bombe, koja se nalazi u njihovim prostorijama,

– iz Policijske uprave Mostar – sjever stigla je prijava o pronalasku ručne bombe obmotane bijelom trakom, koja se nalazi 300-400 m iznad brane HE Mostar, u jezeru.

Obavješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

Kanton Sarajevo

Općina Ilidža. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je od strane građanina informaciju da je kod Stočne pijace Stup pronađen nepoznati NUS.

Obavješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite, koji je navedeni NUS uklonio isti dan.

Bosansko-podrinjski kanton

Općina Pale u FBiH. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je od strane građanina informaciju da je u selu Turkovići,  MZ Hrenovica pronađena  mina PMA-2, koja je izmještena i uskladištena od strane „A“ tima za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

Tuzlanski kanton

Općina Sapna. „A“ tim za uklanjanje NUS-a Federalne uprave civilne zaštite obavljao je poslove na uklanjanju NUS-a na području općine Sapna.

Općina Kalesija. „B“ tim za deminiranje Federalne uprave civilne zaštite nastavio je proces deminiranja na zadacima „Duge njive“ u naselju Seljublje na području općine Kalesija.

Općina Gračanica.  Izvršena je primopredaja deminerskog zadatka „Babići – Sijedi krš“ na području općine Gračanica.

Općina Lukavac. Izvršeno je otvaranje deminerskog zadatka „MZ Orahovica – Savičić 1B“ na području općine Lukavac. Projektnom dokumentacijom predviđena je da se deminira površina terena od 42.213,46 m².

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE