Pripadnici FUCZ i ronioci iz Češke na lokaciji Crno jezero kod Bosanske Krupe izvukli i uništili 91 eksplozivno sredstvo i 615 komada municije

U okviru treće ekspertne misije za deminiranje u 2016. godini, od 29. avgusta do 11. septembra, Ronilački tim Ministarstva unutrašnjih poslova Češke Republike u saradnji sa pripadnicima ronilačko-pirotehničkog tima Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) izviđali su, izvlačili i uništavali neeksplodirana ubojna sredstava i municiju (zaostale iz rata) iz kanjona rijeke Une, na lokaciji Crnog jezera na području Općine Bosanska Krupa

Pripadnici tima za specijalne ronilačke aktivnosti Nacionalne policije Češke Republike, sa pripadnicima Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), u okviru nastavka saradnje, od 29. avgusta do 11. septembra, radili su na pronalasku i uklanjanju neeksplodiranih ubojnih sredstava iz kanjona rijeke Une na lokaciji Crno jezero u općini Bosanska Krupa.

U okviru ove treće ekspertne misije za deminiranje u 2016. godini, angažovano je 16 pripadnika policije  Češke Republike, pet pripadnika ronilačko-pirotehničkog tima FUCZ i Tim za uklanjanje NUS-a “Bihać A”.

Ukupno je pronađeno (i izvađeno) 706 sredstava, od čega je 91 eksplozivno sredstvo i 615 komada municije. Dva neeksplodirana ubojna sredstva (TTM M 609 i TTM G Spgr 30 mm) uništena su na lokaciji na kojoj su pronađena, a preostalih 704 uništio je Tim za uklanjanje NUS-a FUCZ “Bihać A” na poligonu Grabež u općini Bihać.

Pored neeksplodiranih ubojnih sredstava iz rijeke Une, na lokaciji Crno jezero izvađena je i određena količina naoružanja, registarskih tablica i drugih predmeta koji su predati Policijskoj stanici Bosanska Krupa.

Ovo je nastavak aktivnosti koje su na području BiH počele 2011. godine, a do sada je uspješno očišćeno korito rijeke Save na području Orašja, Odžaka i Brčkog, gdje je pronađen veliki broj različitih neeksplodiranih ubojnih sredstava, dok je posebno značajno vađenje i uništavanje dvije aviobombe kod Brčkog.

Ova saradnja ostvarena je u okviru Memoranduma o razumijevanju koji su potpisali Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstvo unutarnjih poslova Češke Republike.  Planirano je da i u 2017. godini, Ronilački tim iz Češke Republike i pripadnici FUCZ nastave saradnju i aktivnosti na obukama, izviđanju, izvlačenju iz vode i uništavanju minsko-eksplozivnih sredstava u BiH.