Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 15./16.08.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 15.08.2021.godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljeno je 821 uzorka, od kojih je 136 pozitivno na COVID-19.

 

Zapadnohercegovački kanton

Na području Kantona prethodnog dana testirano je 39 osoba na prisustvo COVID-19. Prema rezultatima testiranja registrovano je 9 novozaraženih osoba. Trenutno se u samoizolaciji nalazi 139 osoba, dok je 11 osoba izašlo iz samoizolacije, a na prisustvo koronavirusa pozitivna je 99 osoba.

 

Posavski kanton

Do sada na prostoru Kantona od Koronavirusa testirano je 5.688 osobe, od kojih je 1.816 pozitivno, dok su 1.692 osobe izliječene, te 105 osoba umrlo, a 19 osoba je aktivno.

 

Kanton 10

Dana, 15.08.2021. godine, testirane su 4 osobe na COVID-19, od kojih je jedna pozitivna na COVID-19.

 

POŽARI 

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina, je imala  intervenciju od 13-40 do 14:45 sati u mjestu Muhadžiri, gdje je gorjela trava.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine S. Most, imala je intervencije na gašenju požara i to:

 • od 17:57 do 19:30 sati, u mjestu Lukavica, gdje je gorio otpadni materijal i nisko rastinje, te
 • od 21:30 do 21:50 sati, u mjestu Kamengrad, gdje je gorio otpadni materijal.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine V. Kladuša, imala je intervencije na gašenju požara:

 • od 14:07 do 14:35 sati, u mjestu Drmaljevo, gdje je gorjela trava, te
 • od 19:30 do 20:30 sati, u mjestu Johovica, gdje je gorjela trava.

 

Zapadnohercegovački kanton

Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg, imala je intervencije i to:

 • od 11:00 do 18:00 sati, 7 vatrogasaca s 2 vozila, 5 pripadnika s 1 vozilom DVD-a Kočerin, 2 pripadnika DVD-a Mokro, uz pomoć mještana i pripadnika GSS-a Široki Brijeg gasili su požar u mjestu Kočerin na lokalitetu Rujan koji se ponovo aktivirao. Gori šuma, trava i nisko rastinje. Požar je još djelom aktivan na nepristupačnom terenu, te
 • od 17:00 do 17:30 sati, 5 vatrogasaca s 2 vozilom, 2 pripadnika DVD-a Mokro, gasili su požar u Širokom Brijegu na lokalitetu Klanac. Gorjela je šuma, nisko rastinje, trava i otpadni materijal. Opožareno je oko 2.000 m² površine.

Općina Grude. Pripadnici PVP-a Grude, vremenu od 09:00 do 10:00 sati, 2 vatrogasca s 1 vozilom, gasili su požar u mjestu Dragićina u polju. Gorjela je trava. Opožareno je oko 20.000 m² površine.

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški, imala je intervenciju vremenu od 20:55 do 22:20 sati, 4 vatrogasca s 2 vozila, gasili su požar na lokalitetu Tegaševac, u blizini kupališta. Gorjela je trava i nisko rastinje. Opožareno je oko 1.000 m² površine.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervencije na gašenju požara i to:

 • od 07:30 do 01:30 sati, na Bogodolu, gdje je gorjela šuma, trava i nisko rastinje,
 • od 09:45 do 11:50 sati, na izviđanju požarišta u Grabovici,
 • od 11:35 do 12:20 sati, u Južnom logoru, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,
 • od 14:55 do 20:20 sati, na Kvanju, gdje je gorjela šuma, trava i nisko rastinje,
 • od 19.46 do 22:20 sati, u Gornjim Bučićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te
 • od 06:15 sati, aktivan požar u Vitoši, gdje gori šuma trava i nisko rastinje.

Grad Čapljina. Jedna vatrogasna ekipa dežurala cijeli dani noć na lokalitetu Budisavine, požar i dalje aktivan, gašenje otežano zbog miniranog terena, te intervencije na gašenju požara:                                                                                  

 • od 10:42 do 12:20 sati, na Ševaš njivama, gdje je gorjela veća količina otpadnog materijala i trave,
 • od 13:18 do 15:15 sati, na Jasenici, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje, te
 • od 01:55 do 03:20 sati, u Svitavi, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je intervencije na gašenju požara i to:

 • od 15.30 do 18:00 sati,u Krućevićima, gdje je gorjela smreka, trava i nisko rastinje, te
 • od 17:45 do 20:00 sati, u Krehin Gracu-Zoljevci-Dubrava, gdje je gorjela šuma, trava i nisko rastinje.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic, imala je intervenciju na gašenju požara od 10:20 do 10:50 sati, u Donjem selu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Jablanica. Nakon prodora na plato Plase, požar se prethodnog dana proširio na sve strane, pri čemu je došlo do povećanja opožarene površine na oko 390 hektara. Požar se od jučer počeo spuštati niz strme padine sa platoa Plase u pravcu kanjona Neretve. Jedan dio požarišta na platou Plase se proširio na područje općine Mostar i nastavio spuštati u pravcu Dive Grabovice. Sinoć je ugrožena sigurnost stambeno poslovnih objekata na lokalitetu Komadinovo vrelo, a u nekoliko navrata vatrogasci i volonteri su uspjeli da presjeku požarnu liniju koja je prijetila da ugrozi bezbjednost naselja Donja Jablanica. Prilikom intervencija vatrogasci su se suočavali sa odronom kamena niz strme litice, čime je bila ugrožena njihova sigurnost.

Danas je nastavljeno vatrogasno dežurstvo u rejonu Donja Jablanica-Komadinovo vrelo. U toku dana požarna linija se znatno približila naselju Donja Jablanica, pri čemu su i dalje

ugroženi objekti na lokalitetu Komadinovo vrelo. Nadljudskim naporima je na platou Plase jedna požarna linija stavljena pod kontrolu, te je zaustavljeno napredovanje vatre u dubinu šumskog kompleksa endemske vrste bora – munike.

Općina Stolac. Prema informaciji koju smo dobili jutros iz OC CZ Stolac, i dalje je aktivan požar na području Stupišta i Derana. Gori trava, visoko i nisko rastinje, a zbog nepristupačnosti terena i miniranog područja ( do sada oko 30 detonacija) onemogućeno je gašenje. Na požarištu su pripadnici DVD Stolac i lokalno stanovništvo, te intervenciju na gašenju požara od 23:30 do 02:00 sati, gdje je gorjela trava i nisko rastinje (03 ha) na lokalitetu Donja Duboka – Drenovac.

Općina Neum. Vatrogasna jedinica općine Neum,, imala je intervenciju na gašenju požara od 01:50 do 03:30 sati, u Breštenici, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Bossansko-podrinjski kanton

Grad Goražde. Vatrogasna jedinica grada Goražda, imala je intervenciju na gašenju požara na divljoj deponiji otpadnog materijala, na lokalitetu Tišine, MZ Sadba. Odmah po dojavi u 20:10 sati, jedno vatrogasno vozilo i dva vatrogasca izlaze na lice mjesta provode akciju gašenja požara i istu završavaju u 21:15 sati. U akciji gašenja učestvovao jedan mještanin.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. Vatrogasci  dobrovoljnog vatrogasnog društva Stari Vitez, imali su dvije intervencije na lokalitetu Stari Vitez, gdje je gorjela suha trava, te u naselju Rijeka, požar na pomoćnom objektu. Požari su ugašeni.

Općina Novi Travnik: Šumski požar na lokalitetu Crni Vrh, koji je aktivan od juče. Na terenu su radnici šumarije iz Novog Travnika i Bugojna, te pripadnici vatrogasne jedinice u sklopu ŠGD-a „Srednjobosanske šume“. Požar je i dalje aktivan a veliki problem je nepristupačnost terena.

Općina Travnik: Vatrogasci Teritorijalne vatrogasne jedinice Travnik, imali su intervenciju na lokalitetu Gladnik, gdje je gorio otpadni materijal i suha trava. Požar je ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice, imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja, u naselju Vraca. Požar je ugašen.

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko, imala je dvije intervencije na gašenju požara otpadnog materijala, u mjestima Malo Čajno i Gornje Moštre, požari su ugašeni.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je devet manjih intervencija i to:  tri na obezbjeđenju SFF-a, tri na gašenju zapaljenog otpadnog materijala i tri na gašenju niskog rastinja.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je NARANDŽASTI meteoalarm za  cjelo područje BiH, zbog očekivanih visokih tempratura zraka koje će iznositi od 32°C do 40°C.

 

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR