Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 15./16.07.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 15.07.2021.godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljeno je 1.127 uzoraka, od kojih su 23 pozitivna na COVID-19.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Kantona na COVID-19 testirano 5.629 osoba, od kojih su 1.793 pozitivne  (1.687 osoba je izliječeno, dok je 105 osoba umrlo), a aktivna je jedna osoba.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Dana, 15.07.2021. godine,  uzorkovan je materijal za testiranje na COVID-19 kod ukupno 15 osoba. Završena su testiranja uzetih uzoraka, a prema rezultatima testiranja svi uzorci su negativni. Zaključno sa 14.07.2021.godine, na području BPK-a, nema aktivno zaraženih sa COVID-19, oporavljeno je ukupno 2.029 osoba, a 82 osobe su preminule.

 

Zapadnohercegovački kanton

Na području Kantona, prethodnog dana testirane su 23 osobe. Prema rezultatima testiranja registrovana je jedna novozaražena osoba na prisustvo COVID-19. Trenutno se u samoizolaciji nalaze dvije osobe, a na prisustvo koronavirusa pozitivne su dvije osobe.

 

Kanton 10

Dana, 15.07. 2021. godine, testirano je 15 osoba na COVID-19. Svi testirani su negativni.

 

 

POŽARI 

 

 

Kanton 10

Općina Kupres. Požar u općini Kupres na predjelu Vukovskog  i dalje je aktivan. Ovaj požar je pod kontrolom.

Na području općine Kupres na predjelu Kovinice došlo je do novog prostornog požara. U ovom požaru gori mlada tek posađena borova šuma. I ovaj požar prijeti da se proširi na obližnju visoku šumu.

 

Općina Tomislavgrad.  DVD Tomislavgrada interveniralo je na gašenju požara u mjestu u Crvenicama.. Požar je ugašeno u 20:00 sati.

Grad Livno. Na području sela Vržerale i Podhum došlo je do požara gdje je gorjelo žito. Požar je ugrožavao obližnja naselja. Intervencijom VD-a Livno požar je ugašen oko15.00. sati.

Također,u naselju Orguz došlo je do prostornog požara u kojem je gorjela trava i nisko rastinje. Požar je ugrožavao naseljeno mjesto ( kuće, štale).  I ovaj požar ugasili su pripadniciVD-a Livno oko 18:30. sati.

 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– od 09:00 do 09:50 sati,u sjevernom logoru, gdje je gorio otpad u šahtu,

– od 12:05 do 13:00 sati,na putu za Aluminij, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 13:25 do 19:55 sati,na Bogodolu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 16:35 do 17:20 sati, u Sjevernom logoru, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina, imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 09:30 do 10:00 sati,  u Gabeli,  gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 20:05 do 20:45 sati,u Sjekoštaku, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 20:48 do 21:35 sati,u Višićima,  gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 04:00 do 04:30 sati,u Tasovčićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 13:00 do 14:15 sati,u Gornjim Hamzićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 18:25 do 19:55 sati,kod starih Popovića kuća- Vučipolje, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 19:55 do 21:55 sati,u Čalićim, gdje je gorjelo smilje,trava i nisko rastinje.

Općina Jablanica. Vatrogasna jednica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 10:35 do 12:00 sati, oko željezničke pruge u Donjoj Jablanici, gdje je gorjela trava.

Općina Prozor/Rama. Vatrogasna jednica općine Prozor/Rama imala je intervenciju na gašenju požara od 21:00 do 01:00 sati, u u Šćipima, gdje je gorjela deponija otpada.

Općina Stolac. Vatrogasna jedinica općine Stolac imala je intervenciju na gašenju požara od 15:30 do 21:00 sati,na lokalitetu Ljuca – Hodovo, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Konjic. Vatrogasna jednica općine Konjic imala je intervenciju na gašenju požara od 02:20 do 02:50 sati, u ulici Civilnih žrtava rata,gdje je gorio kontejner sa otpadom.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Travnik imali su intervenciju

u mjestu Ovčarevo, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar je još aktivan.

Općina Busovača. Vatrogasci DVD-e Busovača, imali su intervenciju na na gašenju požara u mjestu Strane, gdje je gorjela deponija smeća. Požar je ugašen.

Općina Bugojno. pripadnici DVD-e Bugojno, imali su  intervencije na gašenju požara, i to:

-u mjestu Kopčić, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– u mjestu Lug,  gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Svi požari su ugašeni.

 

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihača imala je intervencije na gašenju požara i to:  – u ulici Jablanska bb, gdje je gorjela trava,

-u naselju Privilica, gdje je gorjela trava.

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grad Cazina imala je tehničku intervenciju od 15:33 do 18:40   sati, u mjestu Rajak, zbog saobraćajne nesreće u kojoj je jedno lice smrtno stradalo.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervenciju od 16:15 do 17:20 sati, u mjestu Tramošnja, gdje je gorjelo sijeno u rolo balama.

 

 

Tuzlanski kanton

Grad Gradačac. Vatrogasna jednica grada Gradačac, imala je intervenciju na gašenju požara, u naselju Šehitluci, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle, imala je intervenciju na gašenju požara, u naselju Dragodol, gdje je gorjelo putničo vozilo.

 

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Olovo. Na području općine Olovo izbio je požar pored magistralnog puta M 18 Gornji Bakići. Požar je ugašen. Šumski požar u reonu Župeljeve, MZ-e Kamensko, požar trenutno gase radnici ŠPD ZE-DO kantona.

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Varošište – Vranduk, gdje je gorjelo sijeno.

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Srhinje, gdje je gorio otpad u kontejneru.

Općina Tešanj. . Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– u naseljenom mjestu Rosulje, gdje je gorio stambeni objekat. Požar  je prouzrokovao veću materijalnu štetu, a povrijeđenih nije bilo,

–  u naseljenom mjestu Lepenica, gdje je gorjelo nisko rastinje površine oko 5 dunuma. Nije prouzrokovana materijalna šteta.

 

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuškog, imala je intervencije na gašenju požara,  od 14:15 do 16:00  sati, u mjestu D.Radišići, gdje je gorjela je trava i nisko rastinje. Opožareno je oko 10.000 m² površine. Požar su gasila 4 vatrogasca s 2 vozila.

Općina Grude. Vatrogasna jedinica DVD Gorica, imala je intervencije na gašenju požara i to :

– od 11:30 do 13:00  sati u mjestu Sovići lokalitet Biške, gdje je gorjela je trava i nisko rastinje. Opožareno je oko 10.000 m² površine. Požar su gasila 4 vatrogasca s 1 vozilom,

– od 22:20 do 23:20 sati, u mjestu Sovići lokalitet Dubrava, gdje je gorjela je trava i nisko rastinje. Opožareno je oko 15.000 m² površine.  Požar su gasila 6 vatrogasca s 2 vozila.

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervencije na gašenju požara, od 10:50 do 11:40 sati, na lokalitetu Kuljića Brig, gdje je gorjela je trava i nisko rastinje. Opožareno je 10.000 m2. Požar su gasila 3 vatrogasca s 1 vozilom.

 

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su šest intervencija (jednu veću i pet manjih intervencija).

Veća intervencija je bila jučer u 13:39 sati u ulici Novopazaraska (Općina Novi Grad) gdje je došlo do požara na dvije porodične kuće. Požar je lokalizovan u 14:15 sati a likvidiran u 17:30 sati. U gašenju požara je učestvao 21 vatrogasac sa 7 vatrogasnih vozila. Tri vatrogasca su zatražila medicinsku pomoć zbog udisanja dima prilikom gašenja požara.

Manje intervencije: gašenje otpada u kontejneru, gašenje niskog rastinja, gašenje manjeg požara u kuhinji stana, tehnička intervencija asistencije preduzeću KJKP Park pri rezanju drveća i  obezbjeđenje nogometne utakmice.

 

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK kvalitet zraka za dan 15.7.2021 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje i Lukavac, dok se na lokalitetima Živinice, i mobilna: Banovići kvalitet zraka ne može se ocijeniti.

 

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na području Federacije BiH u protekla 24 sata timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 4 eksplozivna sredstva.

 

 

O S T A L O

 

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Zbog očekivanog grmljavinskog nevremena, Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područje Federacije BiH osim Hercegovačko-neretvanskog kantona.

 

 

 

                                  FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR