Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 15./16.05.2018.godine, do 10:00 sati

 

 

POŽARI

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. Dobrovoljno vatrogasno društvo Vitez imalo je je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Brizjak, gdje je gorjela deponija smeća. Požar je ugašen.

 

KLIZANJE TLA

 

Tuzlanski kanton

Općina Gradačac. Općinskoj službi civilne zaštite u posljednja 24 sata prijavljena su dva klzišta i jedno slijeganje terena:

-reaktivacija klizišta na loklnom putu Zelinja Srednja–Seferovići, gdje se saobraćaj odvija otežano,

-klizište u naselju Jasenica-Zelinja Donja, gdje se saobraćaj na lokalnom putu takođe odvija otežano,

-u naselju Zelinja Donja došlo je do slijeganja terena čime je jedan privatni stambeni objekat ugrožen.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Kanton Sarajevo

Općina Hadžići. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od Općinske službe civilne zaštite Hadžići, da je na lokalitetu Mokrine pronađena jedna ručna bomba.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za uklanjanje eksplozivnih sredstava, koji su navedeno sredstvo uklonili.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju da je na lokalitetu Goleš pronađena minobacačka granata.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za uklanjanje eksplozivnih sredstava.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je dvije  informacije o pronalasku ubojnih eksplozivnih sredstava i to:

– od Uprave Policijske stanice Čapljina, da je pronađena granata na lokalitetu Gradine,

– od Službe civilne zaštite i vatrogastvo općine  Konjic, da je pronađena granata na Borašnici.

O primljenim  informacijama obavješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za uklanjanje eksplozivnih sredstava.

 

Tuzlanski kanton

Općina Gračanica. Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  obavljali su aktivnosti na preuzimanju i uništavanju eksplozivnih sredstava  na području općine Gračanica.

Općina Sapna i Kalesija. Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite nastavili su proces deminiranja na zadacima u općinama Sapna i Kalesija.

  

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

 

Tuzlanski kanton

Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite i danas nastavljaju potragu smanjenim intenzitetom za mladićem  Amarom Ramićem iz Tuzle, koji je nestao u srijedu 02.05.2018. godine.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm  za veći dio Federacije BiH, zbog očekivane izraženije grmljavine.

  

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE