Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 15./16.02.2016. godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

Kanton 10.

Vodostaji svih rijeka i potoka na području kantona su povišeni i postoji opasnost za izlijevanjem iz korita ukoliko kiša nastavi padati.  

Općina Drvar. Dana 15.02.2016.godine došlo je do izlijevanja rijeke Unac, na cesti Bastasi-Drvar, u mjestu Vrtoče, gdje su ugrožene četiri kuće i njihovi gospodarski objekti.

U mjestu Mokronoge voda je preplavila put i nanijela pijesak, te je otežano kretanje tim putem. U naselju Podbrina jedna kuća je poplavljena do pola.

Prema informaciji iz Općinske službe civilne zaštite Drvar, tokom noći vodostaj rijeke Unac je opao, ali od jutros kiša ponovno pada i vodostaj se ponovno povećava.

 

Unsko-sanski kanton

Intenzivne i obilne padavine na području ovog kantona uzrokovale su porast vodostaja rijeka od kojih su neke dostigle kritične tačke, pa je došlo do izlijevanja vode iz korita.

Grad Bihać. U gradu Bihaću vodostaj Une na mjernom mjestu kod gradskog mosta iznosio je jučer u 07:00 sati 96 cm, u 11:00 sati, prešao je prvu kritičnu tačku i iznosio je 102 cm, a jutros u 07:00 sati, visina vodostaja bila je 139 cm (kritična tačka je 100 cm). Nije bilo dojava o plavljenju zemljišta i objekata na području grada.

U MZ Kulen Vakuf vodostaj je prešao kritičnu tačku i iznosio je u 00:00 sati 330 cm. Došlo je do plavljenja dva stambena i jednog pomoćnog objekta. Vodostaj je u vremenu od 03:00 do 05:00 iznosio 360 cm.

Općina Bosanski Petrovac. Zbog obilnih padavina došlo je do pojave podzemnih voda, koje su poplavile dva stambena objekta.

Općina Bužim. U donjem dijelu toka, od naselja Nanića do Vrhovske, došlo je do izlijevanja rijeke Bužimnice, ali nema poplavljenih stambenih objekata.

Općina Bosanska Krupa. Na području općine došlo je do porasta vodostaja rijeka Une i Krušnice, kao i drugih vodotoka, ali nema izlijevanja vode iz korita.

Općina Ključ. Nivo rijeke Sane je u porastu i došlo je do izlijevanja na poljoprivredno zemljište kod naselja Humići. Rijeka Sanica također se izlila na poljoprivredno zemljište od naselja Budelj do Donje Sanice.

Općina Sanski Most. Vodostaj Sane rijeke jučer u 07:00 sati iznosio je 211 cm, a jutros od 07:00 sati visina je bila 350 cm i za sada vodostaj ne raste (kritična tačka je 380 cm). Usljed toga je došlo do izlijevanja rijeke Blihe, koja je lijeva pritoka rijeke Sane. U naselju Alagića Polje voda je poplavila dvorišta oko deset kuća. I na desnoj obali rijeke Blihe, na kraju Prvomajske ulice, također su poplavljena dvorišta oko deset kuća.

 

Kanton Sarajevo

Prema najnovijim informacijama svi vodostaji na području kantona imaju tendenciju blagog opadanja. 

Općina Ilidža. Zbog obilnijih kišnih padavina došlo je do porasta vodostaja svih rijeka i potoka na području Općine Ilidža, uslijed čega je došlo do izlijevanja rijeke Bosne na lokaciji Poljoprivrednog dobra “Butmir” u naselju Doglodi. Trenutno nema ugroženih objekata.

 

Srednjobosanski kanton

Vodostaj rijeka na području kantona je u porastu.

Općina Bugojno. Vodostaji rijeka na području općine su u porastu. Na području MZ Gračanica rijeka Vrbas se izlila iz svog korita i plavi okolna zemljišta u dužini od 350 m, od ušća Bunte do ušća rijeke Starače. Stambeni i drugi objekti za sada nisu ugroženi.

Općina Kiseljak. Došlo je do izlijevanja rijeka Lepenice i Fojnice na lokalitetima Donje Žećevo, Potkaj i ušća rijeke Fojnice. Poplavljeno je poljoprivredno zemljište. Nema prijava o nastalim štetama.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac, jutros u 07:00 sati, bio je 198,31 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.), u odnosu na mjerenje jučer u 07:00 nivo je viši za 5 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u porastu duž toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 08:00 sati, iznosila je:

–   Bosanski Brod ——————————- 491 cm (pripremno stanje), juče 432,

–   Bosanski Šamac —————————   291 cm (normalno stanje), juče 235,

–   Orašje —————————————— 517 cm (normalno stanje), juče 473.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubušku. Uvedene su redovne mjere od poplava na vodotocima rijeka TMT. Vodostaj na mjernom mjestu Humac, jutros u 07,00 sati iznosio je 304 cm.

                                                  

                                                                                         

Hercegovačko-neretvanski kanton

VODOTOK HIDROLOŠKA STANICA VRIJEME VODOSTAJ REDOVNA OBRANA OD   POPLAVA
Neretva Mostar 07:30 sati 549 cm 850 cm
Trebižat Humac 07:30 sati 303 cm 280 cm
Krupa Dračevo 07:00 sati 210 cm 300 cm
Bregava Stolac 07:00 sati 90   cm 110 cm
Buna Buna 07:00 sati 266 cm 265 cm

 

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka na području Kantona je blago porastao, ali i dalje u granicama normalanog.

 

KLIZANJE TLA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Služba civilne zaštite i vatrogastva općine Konjic, obaviještena je u 14:30 sati, da je došlo do aktiviranja manjeg klizišta u ulici Trbića polje bb, Konjic. Površina klizišta je od 50 do 70 m2 i nalazi se u nenaseljnoj zoni. Pripadnici civilne zaštite općine Konjic su izašli na lice mjesta i poduzeli potrebne mjere i aktivnosti u cilju saniranja klizišta.

 

POŽARI

Tuzlanski kanton

Općina Banovići.Profesionalna vatrogasna jedinica Banovići je imala intervenciju na gašenju požara na dimnjaku i dijelu krova na privatnoj kući u ul. Zanatska. Tokom intervencije jedan vatrogasac je zadobio tjelesne povrede, a nakon ukazane ljekarske pomoći u Domu zdravlja Banovići upućen je na kućno liječenje. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

ZAGAĐENOST ZRAKA

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 15.02.2016 godine ne može se ocijeniti na lokalitetima Lukavac, Cerik i Mobilna Banovići, dok je na lokalitetima Skver, BKC i Bukinje odgovarao kvalitetu čistog zraka.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJANA SREDSTVA – NUS

Kanton Sarajevo

Općina Hadžići. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je od strane Općinske službe civilne zaštite Hadžići informaciju o pronalasku nepoznatog NUS-a u ulici Brezovačka bb.

O primljenoj informaciji obaviješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite, koji je navedeni NUS preuzeo istog dana.

 

Srednjobosanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je dvije prijave o pronalasku NUS-a:

na lokalitetu Bučići, općina Novi Travnik, pronađena ručna bomba, te u općini Vitez, na lokalitetu Ahmići pronađeno pet ručnih bombi.

Obavješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

 

Tuzlanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je dvije prijave o pronalasku NUS-a: pronađen je nepoznati NUS u mjestima Devetak i Turija, općina Lukavac, te u općini Gradačac, na lokalitetu Srabovac pronađen jedan TTM.

Obavješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Ravno. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je iz Policijske ispostave Ravno prijavu o pronalasku nepoznatog NUS-a u dvorištu porodične kuće na lokalitetu Velja Međa.

Obavješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

 

VODOSNABDIJEVANJE

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Usljed nepovoljnih hidrometeoroloških prilika došlo je do zamućenjavode na izvorištima i potrošači vodoopskrbnog sistema grada Bihaća trebaju prokuhavati vodu prije upotrebe za piće.

 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Uslijed obilnih padavina došlo je do zamućenja rijeke Radobolje. Voda je prebačena na tretman filtriranja, te se do daljnjeg preporučuje prokuhavanje vode za piće.

                                                                                                                                          

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

Zeničko-dobojski kanton

Općina Olovo. I dalje se vrši pretraga za nestalom osobom Mustajbegović Adinom. Dana 15.02.2016.godine, pretraga je vršena u rijeci Krivaji vizuelnim osmatranjem. U potrazi učestvovali vatrogasci, mještani i patrola PU Olovo. Pretraga vršena od Buka do Soluna, ali bez rezultata. I u toku današnjeg dana vršit će se pretraživanje vizuelnim pregledom.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE