Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 14./15.02.2016. godine, do 10:00 sati

POTRES

Dana, 14.02.2016. godine, u 15:51 sati, na području Hercegovine osjetio se zemljotres jačine 4,4 stupnja po Rihterovoj ljestvici, sa epicentrom 3 km jugozapadno od Ljubuškog. Potres se osjetio i na području Hercegovine kao i u Republici Hrvatskoj i Crnoj Gori.

 

VODOSTAJI

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u porastu duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati.

  • Bosanski Brod ——————————- 432 (pripremno stanje)
  • Bosanski Šamac —————————   235 (normalno stanje)
  • Orašje —————————————–   473   (normalno stanje)

Unsko-sanski kanton

Usljed obilnih padavina na području kantona došlo je do porasta vodostaja. Visina vodostaja rijeka još uvijek je ispod kritične tačke i dalji razvoj situacije zavisi od količine padavina u narednom periodu.

Grad Bihać. Vodostaj rijeke Une iznosi 96 cm, kritična tačka je 100 cm. Padavine: kiša 30 l/m2.

Općina Sanski Most. Vodostaj rijeke Sane iznosi 210 cm, kritična tačka je 380 cm. Padavine: kiša 14 l/m2.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJANA SREDSTVA – NUS

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je dvije informacije o pronalasku NUS-a i to:

– iz OC CZ Hadžići informacija da je u naselju Tarčin bb pronađen jedan NUS,

– od strane građanina informacija da je u naselju Kobilja Glava, općina Vogošća u ulici Stara Cesta pronađena jedna granata nepoznatog kalibra.

O primljenim informacijama obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji će navedeni NUS ukloniti u narednom periodu.

Bosansko-podrinjski kanton

Općina Goražde. Tim za uklanjanje NUS-a FUCZ je po dojavi građana, u naselju Vran Potok izvršio uklanjanje i izmještanje NUS-a. Uklonjena je minobacačka mina 82 mm, koja je uskladištena u magacin NUS-a FUCZ.

 

OSTALO

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

Zeničko-dobojski kanton

Općina Olovo. I dalje se vrše pretrage za nestalom osobom Mustajbegović Adinom. Dana 13.02.16.i 14.02.16. godine, vršena je pretraga na rijeci Krivaji vizuelnim osmatranjem. U potrazi su učestvovali: predstavnici civilne zaštite, preduzeće “Vizija” Sarajevo i mještani. Pretraga terena vršena je od mjesta Buk do Soluna ali bez rezultata. Protraga se nastavljaja i danas vizuelnim pregledom.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Federalni hidrometerološki zavod FBiH izadao je neranđasto upozorenje za dan 15.02.2016. godine, a koje se odnosi na intezivne padavine i pojačan vjetar za područje Hercegovina i jugozapad, region Livno. Očekivna količina padavina u Hercegovini od 40 do 60 mm, a u jugozapadnim djelovima do 70 mm. Udari vjetra od 70 do 90 km/h.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE