Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 14./15.12.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. U protekla 24 sata, PVJ Mostar imala je šest intervencija i to:

 • od 13:25 do 13:40 sati, u Splitskoj ulici gašen je požar na zapaljenom otpadu,
 • od 17:45 do 18:15 sati, u ulici Maršala Tita gašen je požar na zapaljenom otpadu,
 • od 19:15 do 19:30 sati, u Zaliku gašen je požar na zapaljenom otpadu,
 • od 00:35 do 01:00 sati, u Vukovarskoj ulici gašen je napušteni objekat,
 • od 05:15 do 05:50 sati, u mjestu Panjevina gašen je požar na automobilu.
 • od 12:35 do 13:00 sati, u Muštovića ulici tehnička intervencija na izvlačenju putničkog motornog vozila.

Općina Čapljina. PVJ Čapljina imala je intervenciju, u periodu od 13:40 do 14:10 sati, u mjestu Struge gdje je gašen požar na smetljištu.

Općina Jablanica. VJ Jablanica imala je intervenciju, u periodu od 21:00 do 21:30 sati, u Željezničkoj ulici gdje je gašen požar na zapaljenom dimnjaku.

Općina Čitluk. VJ Čitluk gasila je požar na zapaljenoj travi i niskom rastinju kod Srednje škole. Intervencija trajala u periodu od 12:25 do 14:15 sati. Požar ugašen.

Kanton 10.

Općina Livno. Dana, 14.12.2016. godine, VD Livno imalo je slijedeće intervencije:

 • Na prijevoju Korićina, gorjela je trava i nisko rastinje gdje je dim otežavao promet. Požar su ugasili pripadnici VD Livno. Intervencija trajala u periodu od 14:00 do 17:30 sati.
 • U selu Odžak, u 17:40 sati došlo je do požara na obiteljskoj kući gdje je izgorjelo prizemlje. Načinjena je velika materijalna šteta. Požar je ugašen u 22:20 sati.
 • U popodnevnim satima, gorjela je trava u selu Golinjevo i na gradskoj obilaznici gdje je dim ometao promet. Pripadnici VD-a Livno nisu bili u mogućnosti gasiti ova dva požara zbog intervencije na obiteljskoj kući.

Općina Tomislavgrad. Dana, 14.12.2016. godine, u mjestu Roško Polje došlo je do požara u kojem je gorjela trava. Intervencija na gašenju požara trajala je u periodu od 08:00 do 10:30 sati. Požar je gasilo pet vatrogasaca.

Kanton Sarajevo

U izvještajnom periodu, pripadnici PVJ Kantona Sarajevo imali su devet intervencija, od toga osam manjih (tri intervencije na gašenju zapaljenih dimnjaka, dvije intervencije na gašenju smeća u kontejneru, jednu intervenciju na gašenju niskog rastinja, jednu intervenciju na gašenju dimnjaka nakon kojeg je plamen zahvatio dio krova i jedno obezbjeđenje), te jednu veću intervenciju, jutros u 06:33 sati, u ulici Blagajska br. 16 (Novo Sarajevo), gdje su gasili požar na privatnoj kući. Požar je lokalizovan u 06:58 sati. U gašenju požara učestvovalo je devet vatrogasaca sa tri vozila.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. PVJ Zenica imala je intervenciju na gašenju požara u stanu u ulici Šerbin Sokak gdje je gašen požar na na elektro instalacijama. Pričinjena je manja materijalna šteta, bez povrijeđenih lica.

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanski Petrovac. TVJ-a Bosanski Petrovac imala je tri intervencije na gašenju požara na zapaljenoj travi i to:

 • od 12:05 do 15:13 sati, u mjestu Šekovac,
 • od 14:15 do 15:40 sati, u mjestu Kolunić,
 • od 19:30 do 21:00 sati, u mjestu Vedro polje.

Srednjo-bosanski kanton

Općina Jajce. Pripadnici TVJ Jajce imali su intervenciju na gašenju požara na putničkom motornom vozilu u reonu naselja Šibenice. Požar ugašen, dok je na vozilu pričinjena materijalna šteta.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. PVJ Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara na deponiji smeća na lokalitetu Ravna Trešnja. Požar je lokalizovan i ugašen.

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 14.12.2016 godine, a na lokalitetima: Skver, BKC, Bukinje odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka.

Kanton Sarajevo

Zbog prekoračenja dozvoljenih vrijednosti čvrstih čestica PM 10 u zraku, i dalje je na snazi Prva epizoda – Pripravnost povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku u Kantonu Sarajevo.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Kanton Sarajevo

Općina Centar. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je jednu informaciju o pronalasku NUS-a i to dana, 14.12.2016. godine, u 16:11 sati, od strane Policijske stanice Centar da je na platou Skenderije, prilikom građevinskih radova, pronađen jedan NUS (minobacačka mina 82 mm). O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji su navedeni NUS transportovali i uklonuli isti dan.

Srednjo-bosanski kanton

Kantonalni operativni centra civilne zaštite SBK-a primio je dvije informacije o pronalasku NUS-a i to:

Općina Vitez. Na lokalitetu Starog Viteza prijavljen je pronalazak jednog NUS-a (granata).

Općina Jajce. Na lokalitetu Brvnice-Mlin, prijavljen je pronalazak više komada nepoznatog NUS-a.

O zaprimljenim informacijama obavješten je Tim za UES Federalne uprave civilne zaštite.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE