Deminerski tim FUCZ za UES danas uništio mine koje su pronađene kod ulaza na plato Centra Skenderija i u mjestu Borci kod Konjica

Radi se o monobacačkoj mini 82 mm koja je dovezena kamionom zajedno sa građevinskim materijalom koji se koristi za sanaciju platoa Centra Skenderija i o kumulativnoj tromblonskoj mini M-60 koju je danas tim FUCZ za UES uklonio u mjestu Borci u Općini Konjic.

Prilikom izvođenja građevinskih radova na platou Kulturno-sportskog centra Skenderija, jučer (14.12.2016. god.) u poslijepodnevnim satima pronađena je minobacačka mina 82mm. Minu je pronašao i prijavio radnik građevinske firme koja izvodi građevinske radove, a dovezena je kamionom zajedno sa građevinskim materijalom (zamlja), osam metara od glavne saobraćajnice prije ulaza na plato Centra Skenderija.

PU Centar Sarajevo je jučer u 16:40 sati o ovome obavijestila Federalnu upravu civilne zaštite (FUCZ) nakon čega su pripadnici  Sarajevo A tima za uklanjanje eksplozivnih sredstava odmah izašli na teren.

Pripadnici FUCZ pronađenu minobacačku minu su tokom večeri (14.12.2016.god.) transportovali, uskadištili i uništiti danas na poligonu predviđenom za tu namjenu. Sa ovom minobacačkom minom uništena je i kumulativna tromblonska mina M-60 koju je danas tim FUCZ za UES uklonio u mjestu Borci kod Konjica a prijavljena je jutros od strane pripadnika MUP-a HNK-a.