Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 14./15.12.2015.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo imala je veću intervenciju, jučer u 08:15 sati, u mjestu Delijaši, općina Trnovo, gdje su gasili požar trave i niskog rastinja. U gašenju požara učestvovao je 21 vatrogasac iz PVJ-e i DVD-e, sa ukupno 5 vozila, uz pomoć pripadnika Službe za zaštitu od požara u šumama KJP „Sarajevošuma“. Prema informacijama dobijenih jutros od odgovorne osobe „Službe za zaštite od požara u šumama“, požar je još uvijek aktivan, a pripadnici navedene službe su na požarištu.

Unsko-sanski kanton

Općina Cazin. Vatrogasna jedinica Cazin imala je intervenciju u naselju Glogovac, gdje je došlo do požara na pomoćnom objektu, šupa. Požar su ugasila 3 vatrogasca sa 1 vozilom. Pričinjena je veća materijalna šteta.

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

Zapadno-hercegovački kanton

Općina Grude. Pojavom Q (kju) groznice kod ovaca, od strane nadležne veterinarske službe izvršeno je vađenje krvi kod ovaca zaraženih Q (kju) groznicom na lokalitetu Drinovačko Brdo. Uzorci su poslani u Veterinarski zavod Bihać, a rezultati analize se očekuju sutra, tako da će se u sukladu sa pribavljenim nalazima poduzimati dalje aktivnosti.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Tuzlanski kanton

Općina Kladanj. TUN tim je obavljao poslove na uništavanju NUS-a, na području općine Kladanj.

Općina Čelić. U protekla 24 sata, KOC Tuzla zaprimio je prijavu o postojanju NUS-a na lokalitetu Šibošnica, općina Čelić.

Deminiranje:

Trenutno se na području TK izvode radovi na deminiranju na 3 deminerska radilišta, i to:

       MZ Turić – D. Njive, Tomšići, općina Gradačac, izvođači radova su OS BiH,

       Ledenice – D. Bjeljevina 1., općina Gradačac, izvođači radova su OS BiH,

       Kazin Tuk – Lugovi, općina Kalesija, izvođač je FUCZ-e.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Zavidovići. U toku jučerašnjeg dana, od strane uposlenika „BH MAC-a“, Regionalnog ureda Tuzla, vršeno je označavanje znakovima upozorenja na opasnost od mina bivših ratnih linija razgraničenja, na lokaciji Biljačić – Dolina, općina Zavidovići.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Stolac. Deminerski tim Mostar „A“, vršio je uništavanje NUS-a, na lokalitetu Gornja Duboka, područje općine Stolac.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Kanton Sarajevo

U Kantonu Sarajevu je zbog zagađenosti zraka i dalje na snazi epizoda „Pripravnosti“.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. U Gradu Zenica, kao i na području Kantona prisutna je i dalje magla i oblačnost, koja smanjuje vidljivost. Trenutno u Gradu Zenica i šire nije moguće izmjeriti stepen zagađenosti. Podrobnije informacije KOC Zenica nema zbog nemogućnosti pristupa informacijama.

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK-a kvalitet zraka za dan 14.12.2015 godine, ne može se ocijeniti na lokalitetima Cerik, Mobilna i Sapna, dok na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje odgovara prekomjernom zagađenju zraka.

Srednjobosanski kanton

Na području Kantona već duže vrijeme preovladava dugotrajna magla, naročito po kotlinama.

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Iz Općinskog centra CZ-e Čapljina, dobili smo informaciju da je tokom jučerašnjeg dana vršena potraga za nestalim državljaninom Republike Hrvatske, Goranom Jakićem /1967./, iz Metkovića, čiji je nestanak prijavljen dana 13.12.2015.godine, u popodnevnim satima. Interventna protivpožarna ekipa sa psom tragačem i potrebnom opremom, vršila je potragu na području Gabela Polja i Crnića, u vremenu od 08:00 do 16:30 sati. Oko 16,30 sati, imenovanog su pronašli i izvukli iz vode, ronioci protivpožarne jedinice, na području Gabela Polja.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE