Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 14./15.08.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 14.08.2021.godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljeno je 1.172 uzorka, od kojih je 165 pozitivno na COVID-19.

Zapadnohercegovački kanton

Na području Kantona prethodnog dana testirano je 57 osoba na prisustvo COVID-19. Prema rezultatima testiranja registrovano je 29 novozaraženih osoba. Trenutno se u samoizolaciji nalazi 141 osoba, dok je 11 osoba izašlo iz samoizolacije, a na prisustvo koronavirusa pozitivna je 101 osoba.

Posavski kanton

Do sada na prostoru Kantona od Koronavirusa testirano je 5.688 osobe, od kojih je 1.816 pozitivno, dok su 1.692 osobe izliječene, te 105 osoba umrlo, a 19 osoba je aktivno.

POŽARI 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa imala je dvije intervencije na gašenju požara u mjestima Gornja Ljusina i Jezerski gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Cazin-Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je dvije intervencije intervencije na gašenju požara i to:

  • od 11:02-12:00 sati, u mjestu Stijena, gdje je došlo do požara na silosu za stiropor firme „Halko“.
  • Od 16:10-16:55 sati, u mjestu Ćoralići, gdje je došlo do požara na dijelu objekta firme „MS-Japić“. Požar je zahvatio uskladištene palete i vozilo.

Općina Ključ.  Vatrogasna jedinica općine Ključ  imala je intervenciju na gašenju požara od 15:15 do 19:30 sati, u mjestu Lanište, gdje je gorjela visoka jelova šuma.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervenciju u mjestu Stari Majdan od 12:57-14.00 sati, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje.

 Zapadnohercegovački kanton

Široki Brijeg. Požar u Crnču (Crnačka ledina) koji je bio aktivan i prethodnog dana gasila dva vatrogasca PVP-a Grada Širokog Brijega sa jednim vozilom do 18.00 sati, kada je i ugašen.Opožarena je veća površina borove šume,trave i niskog raslinja.

Požar u Mamićima gasila dva vatrogasca PVP-a Grada Š.Brijega sa jednim vozilom te jedan pripadnik DVD-a Kočerin u vremenu od 11.30 do 17.00 sati.Opožareno je oko 5 duluma trave i niskog raslinja a djelomično je opožarena jedna prazna štala.

Požar pod Ljutešom gasila dva vatrogasca PVP-a Grada Š.Brijega sa jednim vozilom te jedan pripadnik DVD-a Mokro.Opožareno oko 1 dulum trave i  niskog raslinja.

Požar na Kočerinu gasi 7 vatrogasaca PVP-a Grada Širokog Brijega sa četiri vatrogasna vozila od jučer u 10.30 sati,požar je još aktivan.U gašenju još sudjeluju pripadnici DVD-a Kočerin,PVP-a Grude,DVD-a Gorica i mještani.

Jutros od 07.00 sati Sudjeluju u gašenju 2 kanadera Republike Hrvatske.Cijelo vrijeme trajanja požara ugroženi su i stambeni objekti.

Općina Posušje. Pripadnici PVP-a Posušje gasili su požar na lokalitetu Mamići (Široki Brijeg)u vremenu od 12.30 do 14.30 sati.Opožareno oko 5 duluma niskog raslinja i šume.Isti je ugašen a u intervenciji je su sudjelovala dva vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom.U povratku u Kočerin obavješteni smo da je požar izbio na lokalitetu Budim na Kočerinu te da se brzo širi prema mjestu Rujan.U međuvremenu je stigao još jedan Vatrogasac PVP-a Posušje sa jednim vatrogasnim vozilom.Intervencija je

trajala do 17.30 sati.Požar je još aktivan.

Općina Grude. Pripadnici PVP-a Grude jutros od 06.00 do 07.00 sati gasili su požar u Ružićima.Opožarena je manja površina trave i niskog raslinja.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Iz PVP Mostar, primljena informacija da je stanje na požarištu u Bogodolu nepromijenjeno, a požar na području Đubrana (Vituša) se spušta prema Bučićima.  Zasad nema ugroženog stanovništva, stambenih  i  drugih objekata.                                                                                                   Požari na lokalitetu Međine  i  Kvanj  su  ugašeni.

Grad Čapljina. Iz OC CZ Čapljina, primljena informaciju da je oko 03:00 sati, ugašen požar  na Mitruši (Crnići).

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je intervencije na gašenju požara na Pokoištu i Zabrđu, gdje je gorjela šikara i nisko rastinje.

Općina Jablanica. Prema informacijama iz OC CZ Jablanica, stanje na požarištu je ne promijenjeno. Porastom temperature zraka očekivati je znatno nepovoljniju situaciju na požarištima. Vatrogasne ekipe su na terenu.

Općina Stolac. Prema  informacijama iz OC CZ Stolac, i dalje je aktivan požar na području Stupišta i Derana. Gori trava,visoko i nisko rastinje, a zbog nepristupačnosti  terena onemogućeno je gašenje. Na požarištu su pripadnici DVD Stolac i lokalno stanovništvo.                                                                                                                              Od 16:40 do 07:30 sati, gorila trava i nisko raslinje (10 ha) na lokalitetu Kukauša, pokraj puta Mostar-Stolac.

Općina Neum. Prema informaciji iz OC CZ Neum, ugašeni su požari na području njihove općine.

 Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervencije na gašenju požara uu Ul.Džindić Mahala, gdje je gorjela kuća, te dvije intervencije na lokacijama Boići i Husino, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice imala je intervencije na gašenju požara na lokaciji Živinice grad i Šišići, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Opština Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je jednu intervenciju na gašenju požara u mjestu Sokolac, gdje je gorjela drvena ograda.

Opština Lukavac. Vatrogasna jedinica općina Lukavac imala je intervenciju na lokaciji Milo Selo, gdje je gorjela šumu.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je 11 manjih intervencija i to: osam intervencija na gašenju zapaljenog niskog rastinja i trave i tri obezbjeđenja.

O S T A L O

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je NARANDŽASTI meteoalarm za  cjelo područje BiH, zbog očekivanih visokih tempratura zraka koje će iznositi od 32°C do 40°C.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR