Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 13./14.08.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 13.08.2021.godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljeno je 1.298 uzoraka, od kojih je 186 pozitivno na COVID-19.

 

Zapadnohercegovački kanton

Na području Kantona prethodnog dana testirano je 49 osoba na prisustvo COVID-19. Prema rezultatima testiranja registrovano je 18 novozaraženih osoba. Trenutno se u samoizolaciji nalaze 120 osobe, a na prisustvo koronavirusa pozitivno je 75 osoba.

 

Posavski kanton

Do sada na prostoru Kantona od Koronavirusa testirano je 5.688 osobe, od kojih je 1.816 pozitivno, dok su 1.692 osobe izliječene, te 105 osoba umrlo, a 19 osoba je aktivno.

 

POŽARI 

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac, imala je intervenciju na gašenju požara od 15:10 do 16:00 sati, u mjestu Bujanice, u kojem su gorjeli trava i nisko rastinje.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude, imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– od 22:30 do 24:00 sati, u Tihaljini-Podgradina, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje. Požar su pogasila 3 vatrogasca s jednim vozilom. Opožareno oko 1 ha površine, te

– od 19:45 do 21:00 sati, 2 vatrogasca s jednim vozilom, iz DVD-a Gorica, u Sovićima-Pejići, pogasili su požar na površini od oko 1 ha. Gorjeli su trava i nisko rastinje .

 

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg, imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– od 11:20 do 12:35 sati, u Dabilu, lokalitet Šerića Poljana, gorjela je šuma. Opožareno je oko 0,2 ha. Požar su pogasila 2 vatrogasca s jednim vozilom,

– od 12:30 do 22:00 sati, u Ladini, 3 vatrogasca s 2 vozila, gasili su požar na pristupačnom terenu, dok je požar na nepristupačnom terenu još aktivan. Gori borova šuma. Opožarena je veća površina,

– od 13:00 do 13:45 sati, na Trnu, gorjela je trava i nisko rastinje. Opožareno je oko 1 ha površine. Požar su pogasila 3 vatrogasca s jednim vozilom,

– od 13:45 do 14:30 sati, na Brigu, gorjeli su šuma i trava. Požar su pogasila 3 vatrogasca s jednim vozilom. Opožareno oko 0,5 ha površine,

– od 18:30 do 20:30 sati, u Mamićima, gorjeli su šuma i trava. Požar su pogasila 3 vatrogasca DVD-a iz Kočerina, s jednim vozilom. Opožareno je oko 0,4 ha površine, te

– od 22:30 do 23:10 sati, u Ljubotićima, gorjela je trava. Opožareno je oko 0,1 ha površine. Požar su pogasila 2 vatrogasca s jednim vozilom.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Jablanica. Aktivan je požar na lokalitetu iznad Komadinovog vrela. Radi se o veoma nepristupačnom terenu.  Ekipe vatrogasaca su na terenu. Jučer, u 11:00 sati, stigla je najavljena pomoć od 11 vatrogasaca iz  Kantona Sarajevo.

 

Općinski načelnik, na prijedlog Općinskog stožera/štaba civilne zaštite, donio je Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području Općine Jablanica.

Stanje prirodne nesreće izazvano je velikim šumskim požarima koji su zahvatili područje Komadinovo Vrelo – Plasa  od 11.08.2021. godine, te pričinili veliku materijalnu štetu na šumskom zemljištu, životinjskom i biljnom svijetu.

 

Na području Općine Jablanica na snazi je Stanje prirodne nesreće izazvano velikim šumskim požarima koje je proglašeno dana 13.08.2021.godine.

 

Putem Federalnog operativnog centra, Ministarstvu sigurnosti BiH, upućen je Zahtjev za međunarodnu pomoć za gašenje požara iz zraka angažovanjem Kanadera, Air-traktora i helikoptera drugih država. Zatražen je i angažman helikoptera EUFOR-a za potrebe izviđanja kretanja požara na nepristupačnom terenu i eventualno izvlačenje povrijeđenih sa terena ugroženog požarom.

 

Općina Stolac. Još uvijek je aktivan požar na području Stupišta i Derana. Gori  trava, nisko i visoko rastinje. Dio požarišta je nepristupačan, te je onemogućeno gašenje istog.

Požar ne prijeti stanovništvu i objektima. Na terenu su pripadnici  DVD-ea Stolac i lokalno stanovništvo, a na ispomoći su i danas pripadnici  PVP-e Čapljina i PVP-e Neum.

 

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara od 20:20 do 22:30 sati, u Janjićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

– Požar  koji je izbio dana, 12.08.2021. godine, u 21:30  u Bogodolu i dalje je aktivan, gori trava i nisko rastinje.  Ekipe vatrogasaca su na terenu.

 

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina, imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 12:25 do 13:20 sati, u Trebižatu, gdje je gorjelo nisko rastinje,

– od 14:20 do 14:45 sati, ponovno u Trebižatu, gdje je gorjelo nisko rastinje.

– od 17:20 sati, vatrogasci PVP-a Čapljina, otišli su na ispomoć na lokalitet Stupišta, Općina Stolac.

 

– Vatrogasne ekipe nadgledaju požar na Budisavini koji je i dalje aktivan, te je u sumnjivom minskom području.

 

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic, imala je intervenciju na gašenju požara od 10:45 do 11:30 sati, u mjestu Radešine, u kojem su gorjeli suha trava i nisko rastinje.

 

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Vatrogasna jeidnica općine Banovići, imala je intervenciju na gašenju požara motornog vozila u Banovićima, koje je vlasništvo RMU Banovići. Pričinjena je totalna materijalna šteta. Ozlijeđenih nije bilo. Požar je loklizovan i ugašen.

 

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačca, imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Liporašje, gdje su gorjele stare automobilsdke gume, te se požar prenio na obližnju šumu. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinica, imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u naselju Bičje. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je 13 manjih  intervencija, od čega šest na gašenju trave i niskog rastinja.

 

Kanton 10

Općina Glamoč. Dana, 13.08.2021.godine, izbio je požar u 17:15 sati, na području Crni vrh, mjesto Balać, u kojem su gorjeli trava i nisko rastinje. Požar je lokaliziran u 21:00 sati.

 

O S T A L O

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je NARANDŽASTI meteoalarm za veći dio BiH, dok je u zapadnoj i sjevernoj Bosni, kao i u Banjalučkoj regiji na snazi Žuti meteoalarm zbog očekivanih visokih tempratura zraka koje će iznositi od 32°C do 40°C.

 

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR