Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 14./15.08.2019. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je dvije intervencije na gašenju požara,  i to:

– od 22:40 do 23:20 sati, u Ortiješu, gdje je gorjelo nisko rastinje, i

– od 02:35 do 03:30 sati, u Baćevićima, gdje je gorjela trava.

Općina Neum. Prema informaciji iz DVD-e Neum, požar na planini Žaba, još uvijek je aktivan, ali nije ugroženo stanovništvo ni objekti.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg, imala je intervenciju na gašenju požara od 08:10 do 09:15 sati, na području Trna, gdje je gorjela trava i šuma na površini od oko 1000 m2. Požar su ugasila 2 vatrogasca s jednim vozilom.

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje, imala je intervenciju na gašenju požara od 16:30 do 19:10 sati, u Posušju, gdje je gorjelo sijeno u  pomoćnom objektu (štali). Veću kolićinua sijena uspjeli su spasiti da ne izgori. Požar su gasila 2 vatrogasca sa 2 vozila.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je manju intervenciju na gašenju zapaljenog automobila.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Žepče. Vatrogasna jedinica općine Žepče, imala je intervenciju na gašenju požara gdje je gorio automobil, na kojem je pričinjena manja materijalna šteta.

 

VELIKO NEVRIJEME

 

Kanton Livno

Općina Glamoč. Dana, 13.08.2019.godine, poslije 13 sati, općinu Glamoč, zahvatilo  je jako grmljavinsko nevrijeme, sa jakim vjetrom, kišom i tučom, koje je prouzrokovalo veće štete na poljoprivrednim usjevima, žitu i krompiru. Tuča je zahvaila područje Odžaka. Općinska služba CZ-e  je izišla na teren, kao i  Općinska komisija koja vrši procjenu šteta.

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA – ZRAKA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK-a, kvalitet zraka za dan 14.08.2019. godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetu Živinice dok se na lokalitetima: Skver, BKC-e, Bukinje i Mobilna: Lukavac nije mogao ocijeniti.

 

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI KOD LJUDI

 

Kanton Sarajevo

JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo:  U periodu od 29.07. do 04.08.2019. godine, na  području Kantona Sarajevo ukupno je prijavljeno 67 slučajeva zaraznih bolesti obaveznih prijavi, od toga: 1 botulismus, 2 morbilli ( male boginje ), 30 enterocolitis ac. ( enterokolitis ), 20 herpes zoster  (šindre ),  3 nosocomial infections ( bolničke infekcije ), 1 parotitis epid. ( zaušnjaci ), 4 scabies ( šuga),  2 scarlatina  ( šarlah ), 1 HVA i 3 toxiinfectio al. ( trovanje hranom ).

 

 

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. I dalje DVD-e Stari Vitez dostavlja pitku vodu dva puta sedmično u naselje  Ahmići, a DVD-e Vitez jednom sedmično u naselje M. Mošunj.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTVA

 

Obavljajući redovne zadatke na dvije lokacije, na području općine Orašje i grada Tuzla, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) izvršili su uklanjanje 4 eksplozivna sredstva.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite, i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE