Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 13./14.08.2019. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tri intervencije na gašenju požara  i to:

– od 10:45 do 12:20 sati, u Pologu gorio otpad i trava,

– od 21:50 do 22:15 sati, u Bafo naselju gorjela trava,

– od 00:10 do 00:30 sati, u Raštanima gorjela trava.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je tri intervencije na gašenju požara  i to:

– od 08:25 do 08:45 sati,  na ustavi gorjela trava i nisko rastinje,

– od 09:00 do 09:50 sati, u Čeljevu gorjelo smeće, gume i trava,

– od 11:10 do 12:20 sati, u Gabela Polju gorjelo smeće.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je dvije intervencije na gašenju požara  i to:

– od 16:15 do 18:00 sati, u Podgredi u Čitluku gorjela trava i nisko rastinje,

– od 15:45 do 18:45 sati, u Vionici gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Neum. U 15:25 sati, na području između Dobrova i Broćanca izbio je požar na dvije lokacije. Po izjavi zapovjednika DVD Neum, požar ne prijeti stanovništvu i stambenim objektima. Prema informacijama Operativnog centra civilne zaštite općine Neum,  u 17:57 sati požar je skrenuo prema planini Žaba i trenutno je na nepristupačnom terenu. Pripadnici DVD Neum su na terenu i u stanju pripravnosti. Požar je trenutno u vrhu planine Žaba i ne ugrožava ni objekte ni stanovništvo.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je četiri manje intervencije na gašenju požara i to: dvije na gašenju elektro-instalacija, jednu na gašenju motocikla i jednu na gašenju sijena.

Osim toga imali su i jednu tehničku intervenciju na otvaranju vrata u stanu i tri obezbjeđenja (koncert i dva sportska događaja).

 

Kanton 10

Grad Livno. Vatrogasna jedinica grada Livno imala je intervenciju na gašenju požara od 20:00 do 22:30 sati u selu Držanlije, gdje su gorjeli trava i slama, a proširio se i na borovu šumu. Požar je ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice imala je intervenciju kod tržmog centra „Robot“, gdje je u putničkom motornom vozilu došlo do puštanja plina iz plinske boce. Nije bilo povrijeđenih osoba. 

 

VELIKO NEVRIJEME

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Grad Goražde. Područje grada Goražda oko 19:40 sati pogodilo je veliko nevrijeme praćeno jakom grmljavinom, vjetrom, gradom a posebno jakom kišom, što je uzrokovalo brojne probleme. Poplavljene su ulice: Kulina Bana, Sinan Paše Sijerčića, Zaima Imamovića, Sinica, Maršala Tita, Ibrahima Popovića kao i drugi dijelovi Grada Goražda. Nevrijeme je trajalo do 20:20 sati. Bujične vode su nosile nanose zemlje, lišća kao i drugi otpad koji je začepio odvodne kanale, te se tako voda ulila u poslovne prostore, podrume i napravila vještačka jezera na ulicama Grada Goražda. Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice vršili su otčepljavanje šahtova, ispumpavanje vode iz podruma i vještačkih jezera sa puteva i spiranje trotoara od nanosa mulja i blata. Aktivnosti otklanjanja posljedica će se nastaviti i u toku današnjeg dana.

Općina Pale u FBiH. U kasnim popodnevnim satima područje općine zahvatilo je nevrijeme praćeno jakom kišom, grmljevinom i ledom što je uzrokovalo štetu na putevima i poljoprivrednim usjevima. Predstavnici Službe civine zaštite općine Pale u FBiH u toku dana izaći će na teren radi utvrđivanja činjeničnog stanja o nastalim poslijedicama.

 

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. I dalje DVD Stari Vitez dostavlja pitku vodu dva puta sedmično u donji bazen u Ahmićima, a DVD Vitez jednom sedmično u M.Mošunj.

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite, i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područje cijele BiH, zbog očekivanih pljuskova sa grmljavinom.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE