Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 12./13.08.2019. godine, do 10:00 sati

POŽARI 

Unsko-sanski kanton

 Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most, imala je jednu intervenciju na gašenju požara u mjestu Novo Naselje od 20:25 do 02:00 sata, gdje je gorio pomoćni objekat (štala) u kojoj je bilo smješteno 1000 bala sijena. Pričinjena je veća materijalna šteta. Požar je gasilo šest vatrogasaca sa dva vozila. 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– od 07:40 do 08:15 sati, u Donjoj Mahali u hotelu, gdje je  gorjelo kupatilo,

– od 07:50 do 08.20 sati, u Vrapčićima, gdje je  gorjela trava i nisko rastinje,

– od 13;45 do 16:00 sati, u Raškoj Gori, gdje je  gorjela šuma,

– od 22:00 do 22:35 sati, u Bafo naselju, gdje je  gorjela trava.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina, imala je  intervencije na gašenju požara, i to:

– od 15:15 do 16:00 sati,u Sjekosama, gdje je  gorjela trava i rastinje,

– od 15:45 do 16:30 sati,u Sjekosama, gdje je  gorjelo rastinje,

– od 17:00 do 17:20 sati,u Dretelju, gdje je gorjelo rastinje.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je  intervenciju na gašenju požara od 14:30 do 17:30 sati, u Ograđeniku, gdje je  gorjela trava i nisko rastinje. 

Općina Stolac. Vatrogasna jedinica općine Stolac, imala je intervenciju na gašenju požara od 13:05 do 14:20 sati,  na lokalitetu  Pijena brda, gdje je gorjelo smilje, trava i nisko rastinje.

 

Kanton 10 

Grad Livno. Vatrogasna jedinica grada Livno, imala je intervenciju na gašenju požara  ispod Gubera i Rapovina do Kablića i Suhače, u periodu od 19:15 do 22:20 sati, gdje je gorjela trava i slama, požar su ugasila dvojica vatrogasaca sa jednim vagtrogasnim vozilom. 

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA

 Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. I dalje DVD-e Stari Vitez, dostavlja pitku vodu dva puta sedmično u naselje Ahmići, a DVD-e Vitez jednom sedmično u naselje M.Mošunj.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA 

FEDERALNA UPRAVA CIVILNE ZAŠTITE

Obavljajući redovne zadatke na dvije lokaciju na području općina Bihać i Vogošća timovi Federlane uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 585 komada pješadijske municije i jedno eksplozivno sredstvo.

O S T A L O 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite, i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu. 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti meteoalarm za područje Kantona 10, Kantona Sarajevo, Unskosanskog kantona, Tuzlanskog kantona zbog  očekivane visoke temperature zraka i moguće grmljavine lokalno,  dok je za područje Hercegovačko-neretvanskog kantona izdat Narandžasti meteoalarm zbog očekivanih visokih temperatura zraka od 36 do 39 °C.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE