Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 15./16.08.2019. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Unsko-sanski kanton
Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša, imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 02:35 do 05:00 sati, u mjestu Hukića Brdo, gdje je gorio hambar sa žitom i traktorske gume. Požar je zahvatio i štalu, ali je spriječeno širenje. Pričinjena je veća materijalna šteta. Požar su gasila tri vatrogasca sa dva vozila.

Hercegovačko-neretvanski kanton
Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina, imala je intervenciju na gašenju požara trave i niskog rastinja, u vremenu od 17:20 do 17:40 sati.
Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je intervenciju u vremenu od 10:15 do 11:50 sati, u Bijakovićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.
Općina Neum. Požar na planini Žaba, je ugašen

Tuzlanski kanton
Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići, imala je intervenciju na gašenju požara motornog vozila, koji se proširio na dio šume, u naselju Vrane.

Srednjobosanski kanton
Općina Travnik. Teritorijalna vatrogasna jedinica Travnik, imala intervenciju na lokalitetu gradskog područja, gdje je gorjelo putničko vozilo. Požar je ugašen.

Kanton Sarajevo
Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je manju intervenciju na gašenju zapaljenog automobila.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA – ZRAKA

Tuzlanski kanton
Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK-a, kvalitet zraka za dan 15.08.2019. godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetu Živinice dok se na lokalitetima: Skver, BKC, Bukinje i Mobilna: Lukavac nije mogao ocijeniti.

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA

Srednjobosanski kanton
Općina Vitez. I dalje DVD-e Stari Vitez, dostavlja pitku vodu dva puta sedmično u naselje Ahmići, a DVD-e Vitez jednom sedmično u naselje M. Mošunj.

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTVA

Obavljajući redovne zadatke na četiri lokacije na području općina Jablanica, Novi Grad, Doboj Istok, te grada Bihaća, timovi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), uklonili su 5 eksplozivnih sredstava.

O S T A L O

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite
Federalna uprava civilne zaštite, i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE