Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 14./15.05.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Zeničko-dobojski kanton

OpćinaTešanj.  Vatrogasna jedinica općine Tešanj, imala je intervenciju na gašenju požara u naseljenom mjestu Mravići-Škilje, gdje je gorio krov kuće usljed udara groma. Na gašenju požara  učestvovala su dva vatrogasca.

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je intervenciju  na gašenju požara u mjestu Ovčari gdje je  gorjela baraka. U požaru je jedna osoba smrtno stradala, a jedna zadobila opekotine neutvrđenog stepena. Brzom intervencijom vatrogasaca spriječeno je širenje požara na ostale objekte.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla, imala je intervenciju na gašenju požara u ulici 18. Hrvatske brigade, gdje je gorio automobil. Požar je lokaliziran i ugašen.

 Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica, Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je tri manje intervencije i to: dvije na gašenju niskog rastinja i manjeg požara u jednom devastiranom objektu, te jednu tehničku intervenciju (asistencija nakon saobraćajne nesreće).

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 Tuzlanski kanton

 Općina Tešanj. Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  obavljali su aktivnosti na preuzimanju i uništavanju eksplozivnih sredstava  na području općine Tašanj.

Općina Sapna i Kalesija. Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite nastavili su proces deminiranja na zadacima u općinama Sapna i Kalesija.

 Hercegovačko-neretvanski kanton

 Općina Čapljina. Iz Pplicijske stanice općine Čapljina primljena je dojava o pronalasku eksplozivnih sredstava, radi se: ručnoj bombi – 2 kom, tromblonskom metku – 2 kom,  automatskoj pušci – 1 kom, te  municiji 7,62 mm.

Dojava o pronalasku eksplozivnih sredstava proslijeđena je uposlenicima Federalne uprave civilne zaštite za UES.

Zeničko – dobojski kanton

 Općina Tešanj. Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES izvršili su  uklanjanje eksplozivnih sredstava sa lokacija Miljanovcima i Miljanovci novi u Jelahu a medicinska podrška bila je obezbjeđena od strane Doma zdravlja Tešanj.

 

O S T A L O

 POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

Tuzlanski kanton

Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, nastavljaju potragu smanjenim intenzitetom za mladićem  Amarom Ramićem iz Tuzle, koji je nestao u srijedu 02.05.2018. godine.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je ŽUTI  meteoalarm za područja: Kantona 10, Unskosanskog kantona, Tuzlanskog kanton, Kantona Sarajevo i Hercegovačko-neretvanskog kantona gdje se očekuju jaki lokalni pljuskovi i grmljavina.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE   CIVILNE ZAŠTITE