Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 14./15.03.2020. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica Bosanska Krupa nadzirala je požar  u mjestu Podvran, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje. Zbog nepristupačnog i kontaminiranog terena nije bilo moguće gašenje požara. Intervenciju na gašenju požara imala je u mjestu Krivodol, gdje je gorjela šuma.

Općina Bužim. Vatrogasna jedinica općine Bužim imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Pašin Brod, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Marjanovac, gdje je gorjela kuća.

 

Tuzlanski kanton

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to: u naselju Lukavica, gdje je gorjelo nisko rastinje na manjoj površini i u centru Gračanice, gdje je u podrumu privatnog stambenog objekta gorjelo smeće. Požari su lokalizirani i ugašeni.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju niskog rastinja na manjoj površini u Bogumilskoj ulici, naselje Borić. Požar je lokaliziran i ugašen.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je od 19:45 do 20:40 sati intervenciju na gašenju požara u Teskeri, na divljoj deponiji, gdje je gorio otpad u kojem je bilo i automobilskih guma.

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je od 17:50 do 21:00 sati intervenciju na gašenju požara u Grudama, kod srednje škole, gdje je gorjela električna instalacija u podrumu obiteljske kuće. Požar su gasila  tri vatrogasca i četiri dobrovoljca sa tri vatrogasna vozila. Visina materijalne štete još nije utvrđena.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je pet intervencija na gašenju požara i to:

– od 11:45 do 12:40 sati, u Blagaju gorjela trava i rastinje,

– od 14:20 do 15:15 sati, na Mazoljicama gorjela trava,

– od 15:50 do 16:20 sati, na Žovnici gorjela trava i nisko rastinje,

– od 20:10 do 20:30 sati, u naselju Rudnik gorio otpad,

– od 03:50 do 04:40 sati, u naselju Ilići gorio otpad.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 10:00 do10:30 sati, gorjela trava i rastinje na Bodenicima,

– od 15:40 do16:10 sati,  gorjela trava u Adi.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je osam manjih intervencija na gašenju požara.

 

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Zbog sprečavanja širenja koronavirusa, na svim graničnim prelazima Bosne i Hercegovine pojačana je kontrola putnika i robe. Obustavljen je saobraćaj na graničnim prelazima sa Crnom Gorom: Hum-Šćepan Polje, Vitine-Šule i Deleuša-Vraćenovići.

Iz Granične policije BIH stigla je informacija da državljani Bosne i Hercegovine koji uđu na područje Republike Hrvatske moraju 14 dana boraviti u izolaciji ukoliko ne namjeravaju nastaviti svoje putovanje u druge zemlje.

 

Federalna uprava civilne zaštite je iz rezervi izdvojila i dostavila na teren tri hiljade zaštitnih maski za potrebe Granične policije BiH.

 

Kanton 10

Dana 14.03.2020.godine održan je sastanak kriznog štaba Kantona 10. Nakon toga je održana sjednica  Vlade Kantona 10. Doneseni su zaključci o ograničavanju rada ugostiteljskih i trgovačkih objekata, zabrani masovnog okupljanja, kontroli osoba u samizolaciji i karanteni, te priremanju medicinskih ustanova, jednog objekta od dvadeset mjesta za smještaj eventualnih lakše oboljelih osoba, kao i nabavkaka materijala za dezinfekciju. Prema izvještaju Kriznog štaba Ministarastva zdravstva u Kantonu 10 nema zaraženih od Corona virusa i poduzimaju se sve mjere predviđene odlukama Federalnon Kriznog štaba kao i zakonom predviđene mjere.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Hitnom intervencijom na području općina Novo Sarajevo i Velika Kladuša timovi Federalne uprave civilne za uklanjanje eksplozivnih sredstava uklonili su dva eksplozivna sredsta.

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Federalna uprava civilne zaštite, nastavlja da radi na prikupljanju informacija iz svih dostupnih izvora, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, u punom kapacitetu uključi u nastavak potrage za svim nestalim osobama za kojima je ova Uprava vršila potrage, a koje do danas nisu pronađene.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE