Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 15./16.03.2020. godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Zbog straha od širenja koronavirusa, Srbija i Crna Gora su zatvorilili sve granične prelaze prema Bosni i Hercegovini. Ulazak u te zemlje je dozvoljen samo njihovim državljanima, kao i strancima koji  imaju prijavljen boravak.
Granični prelazi prema Hrvatskoj za državljane Bosne i Hercegovine su u funkciji i na njima se vrši detaljna kontrola putnika i robe. Izuzetak su oni putnici koji su u zadnjih 14 dana boravili na teritoriji visoko rizičnih zemalja (Kina, Iran, Italija, Južna Koreja), kao i zemalja: Japan, Singapur, Malezija, Bahrein, Njemačka, Francuska, Švajcarska, Španija,  Austrija, Engleska, Nizozemska, Švedska i područje Bela Krajina u Sloveniji. Oni će biti zadržani u 14-dnevnoj izolaciji. Apeluje se na vozače da unutar BIH putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

 

Posavski kanton

Na dan 15.03.2020 god. u Posavskom kantonu izvršeno je testiranje na korona virus.

Test je pozitivan, te je osoba smještena u izolaciju Županijske bolnice Orašje.

Riješenjima županijskog sanitarnog inspektora za samoizolaciju određeno je za 28 osoba.

 

Kanton Sarajevo

Po naredbi direktora Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u toku jučerašnjeg dana, pripadnici Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo su provodeći mjere preventivne zaštite od Coronavirusa (2019 – nCoV), postavili šatore za trijažu na ulazu u slijedeće ustanove iz oblasti zdravstva: JU Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Sarajevo, JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, OJ Dom zdravlja Strai Grad, OJ Dom zdravlja Centar, OJ Dom zdravlja Novo Sarajevo, OJ Dom zdravlja Novi Grad (Saraj Polje), OJ Dom zdravlja Ilidža i OJ Dom zdravlja Hadžići, dok će danas šator postaviti i na ulazu u OJ Dom zdravlja Vogošća.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Olovo. U općini Olovo, osobe koje su došle iz ugroženih područja od korone virusa, njih oko 31, nalaze se u kućnoj izolaciji i pod kontrolom su Doma zdravlja. Dana 13.03.2020.godine, održana sjednica OŠCZ u vezi korona virusa, donesene, naredbe, zaključci, odluke, upozorenja, upute. Za sada nema potvrđenih slučajeva ovog virusa.

 

Kanton 10

Štab civilne zaštite Kantona 10 u subotu je u Livnu na izvarednoj sjednici izvjestio da na području ovog kantona nema nijedan slučaj zaraze korona virusom, dok su 32 osobe stavljene pod zdravstveni nadzor i kućnu izolaciju.

 

 

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa imala je intervenciju od 14:00 do 20:00 sati u mjestu Bos.Otoka, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je dvije intervenciju na gašenju požara i to:

 • od 19:46 do 20:46 sati, u mjestu Johovica, gdje je gorjelo nisko rastinje,
 • od 20:15 do 20:45 sati, u mjestu Nepeke, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazin imala je tri intervencije na gašenju požara i to:

 • od 09:30 do 12:29 sati, u mjestu Gnjilavac-Šukani, gdje je došlo do požara dimnjaka i dijela krovne konstrukcije,
 • od 15:20 do 16:18 sati, u mjestu Japića Brdo, gdje je gorjela trava i šuma,
 • od 18:50 do 19:45 sati, u mjestu Kapići, gdje je gorjelo nisko rastinje.

 

Tuzlanski kanton

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačac imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to: u Vidi, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje te šumski požar, na lokalitetu Zelinja Donja – Hrvatovići.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac imala je dvije intervencije na gašenju požara i to: nisko rastinje na lokalitetu Hrvati i stambeni objekat u naselju Puračić.

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenik imala je intervenciju na gašenju požara u Jasenici, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je dvije intervencije na gašenju krova kuće u ul. Talijanusa i niskog rastinja u Konjkovićima.

Općina Sapna. Vatrogasna jedinica općine Sapna ugasila je požar niskog rastinja i šume, (zahvaćeno oko 50 dunuma)  u Baljkovici. Vatrogasna jedinica interveniše i na  požaru koji je još uvjek u toku, na lokalitetu Laze gdje je zahvaćeno oko 300 dunuma niskog rastinja i šume.

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Varoš, gdje je gorio krov porodične kuće. Starija nepokretna osoba zadobila je lakše opekotine.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja, u naselju Oskova.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je dvije intervencije na gašenju požara i to: nisko rastinje u Hrasnu te dimnjak na stambenom objektu, u centru Kalesije.

 

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je deset intervencija na gašenju požara i to: Požari trave i niskog rastinja u naseljima: Poljice, Miljačići, Čatići, Javor, u ulici Patriotske lige, ulici 311.l.br. i kod stadiona Rudara. Intervencije na gašenju šumskog požara u naseljima: Bare i Bijela Njiva. U naselju Varda, intervencija na gašenju požara automobilskih guma. Svi požari su ugašeni. Bez povrijeđenih lica.

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je intervenciju na gašenju požara  u 14:31 sati, u mjestu Poljice, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je tri intervencije na gašenju požara, i to:

 • u 06:15 sati, intervencija na gašenju požara trave i niskog rastinja, na rejonu „Crvena zemlja“ naselje Pertac. Požar je ugašen,
 • u 12:31 sati, intervencija na gašenju požara trave i niskog rastinja, u naselju Zimča. Požar je ugašen,
 • u 19:15 sati intervencija na gašenju zapaljenog stuba električne energije, u naselju Čekrekčije. Požar je ugašen.

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je tri intervencije na gašenju požara, i to:

 • u 13:33 sati u mjestu Cerovac, kojom prilikom je gorio dimnjak na stambenom objektu,
 • u 02:00 sati, intervencija u mjestu Bobare, kojom prilikom je gorila paleta sa drvima. Prouzrokovana je manja materijalna šteta,
 • u 13:33 sati, intervencija u mjestu Mekiš, gdje je gorilo nisko rastinje i dio šume površine oko 2 dunuma. Nije prouzrokovana materijalna šteta.

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je pet intervencija na gašenju požara i to: u mjestima Kamenolom, Kamberovića polje, Smetovi i Donja Gračanica (selo Plahovići) intervencije na gašenju požara suhe trave i niskog rastinja. Požari su ugašeni. U mjestu Kanal, intervencija na gašenju požara otpadnog materijala u kontejneru. Požar je ugašen.

 

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. Dobrovoljno vatrogasno društvo iz Starog Viteza imali su intervenciju u reonu Bobaši-Brđani, gdje je gorjelo sitno rastinje i drveće. U gašenju požara učestvovali i vatrogasci šumarije Vitez.

Općina Jajce. Vatrogasna jedinica općine Jajce imala je intervencije na gašenju požara u naseljima Klimenta i Doribaba, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje.

Općina Busovača. Vatrogasna jedinica općine Busovača imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Pezići, gdje je gorjela divlja deponija i nisko rastinje.

Općina Bugojno: Vatrogasci dobrovoljnog vatrogasnog društva Bugojno imali su intervenciju u naselju Vučipolje, gdje je gorjelo nisko rastinje i suha trava.

Općina Travnik: Vatrogasci teritorijalne vatrogasne jedinice Travnik imali su intervenciju na lokalitetu Gornja Bojna, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je intervenciju na gašenju požara od 16:25 do 18:20 sati, u Veljacima,  gdje je gorjela trava i automobilske gume.

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je intervenciju na gašenju požara od 18:30 do 20:30 sati, u Drinovcima-Graovište, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasila  dva vatrogasca s jednim vozilom.

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervenciju na gašenju požara od 19:00 do 20:30 sati, na Lisama, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasila  dva vatrogasca s jednim vozilom.

 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 11:30 do 14:40 sati, gorio otpad u Potocima i u Baffo naselju,

– od 19:30 do 20:15 sati, gorio otpad u Livču (Semetovac).

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 10:10 do 11:30 sati, gorila smreka, trava i nisko rastinje u Blatnici (Trtle).

– od 16:20 do 18:00 sati, gorila smreka, trava, nisko rastinje i borova šuma, u Dobrom Selu.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

 • od 15:30 do 17:30 sati, gorilo nisko rastinje i trava, u naselju Ravna,
 • od 18:10 do 19:10 sati. gorilo nisko rastinje i trava, u naselju Glogošnica.

 

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je pet manjih intervencija na gašenju požara, te jednu tehničku intervenciju.

 

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 16.02.2020 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac. Kvalitet zraka za dan 16.02.2020 godine, odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetima Živinice.

 

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Federalna uprava civilne zaštite, nastavlja da radi na prikupljanju informacija iz svih dostupnih izvora, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, u punom kapacitetu uključi u nastavak potrage za svim nestalim osobama za kojima je ova Uprava vršila potrage, a koje do danas nisu pronađene.

 

Zapadnohercegovački kanton

Dana 15.03.2020 godine u popodnevnim satima, na planini Prenj, smrtno je stradao  planinar. U akciji pronalska i izvlačenja tijela planinara bili su uključeni pripadnici GSS-a u BiH i helikopter EUFOR-a. Tokom današnjeg dana se očekuje izvlačenje tijela planinara uz pomoć helikoptera OS BiH.

 

 

 

        OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE