Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 14./15.02.2019.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Srednjobosanski kanton

Situacija na području Kantona se normalizuje. Na područjima pogođenim poplavama na terenu su vatrogasci, ekipe civilne zaštite i predstavnici mjesnih zajednica koji pomažu stanovništvu  u saniranju nastalih šteta.

 

Za sada svi vodostaji rijeka i jezera u FBiH su u okviru normalnih granica i nema opasnosti od izlijevanja iz korita.

 

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je četiri intervencije na gašenju požara  i to:

– od 07:15 do 07:40 sati, u naselju Centar II, gdje je gorio otpad,

– od 11:25 do 12:15 sati, u ul. Augusta Šenoe, gdje je gorio otpad,

– od 21:05 do 21:35 sati, u Cernici, gdje je gorio dimnjak,

– od 23:45 do 00:30 sati, na Tekiji, gdje je gorjela stara trafo stanica.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 10:50 do 11:30 sati, u Čeljevu, gdje je gorjela trava i rastinje,

– od 11:40 do 12:00 sati, u Adi, gdje je gorjelo smeće.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je intervenciju od 15:20 do 16:00 sati u mjestu Donje Selo, gdje je gorjela trava. Izgorjelo je oko 20 000 m2  travnate površine.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju od 19:15 do 21:00 sati u mjestu Služanj, kod groblja, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je dvije intervencije na gašenju zapaljenih dimnjaka u ul. Sulejmana Omerovića Cara i mjestu Čobe.

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko imala je intervenciju na gašenju dimnjaka na kući u naselju Gornje Moštre.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju na gašenju požara od 21:30 do 21:55 sati u ulici Safet bega Bašagića, gdje je gorjela kuća. Požar su gasila 2 vatrogasca sa  vozilom.

 

Kanton 10

Općina Drvar. Na području općine Drvar jučer su evidentirana tri manja požara u kojima je gorjela trava. Požare su gasili uposlenici Općinske službe civilne zaštite Drvar.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški. Vatrogasna jedinica općine Ljubuški imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 17:35 do 20:10 sati, u mjestu Vojnići, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na površini od oko 1 ha. Požar su gasila 4 vatrogasca sa jednim vozilom,

– od 18:22 do 19:20 sati, u mjestu G.Studenci, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na površini od oko 0,7 ha. Požar su gasila 2 vatrogasca sa jednim vozilom.

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 14:30 do 15:30 sati, u mjestu Dužice, gdje je gorjela trava, nisko rastinje  i voćnjak na površini od oko 4.000 m2. Požar su gasila 3 vatrogasca sa jednim vozilom,

– od 15:00 do 16:30 sati, u mjestu Mokro, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na površini od oko 2 ha. Požar su gasila 3 vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je tri intervencije na gašenju požara, i to:

– od 13:30 do 14:50  sati, u zaseoku Bage, gdje je gorjela trava i borova šuma na površini od oko 1,5 ha. Požar su gasila 2 vatrogasca sa jednim vozilom,

– od 15:00 do 15:40 sati, u zaseoku Carski Gaj, gdje je gorjela šuma na površini od oko 0,5 ha. Požar su gasila 2 vatrogasca sa jednim vozilom,

– od 16:00 do 16:15 sati, mjestu Posušje, u krugu poduzeća „Bašić“, gdje je gorio kotejner sa papirom. Požar su gasila 2 vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je intervenciju na gašenju požara od 18:00 do 18:30 sati u mjestu Bobanova Draga, gdje je gorjela trava na površini od oko 1.000 m2. Požar su gasila 2 vatrogasca sa jednim vozilom.

 

SNJEŽNE PADAVINE

 

Kanton 10

Općina Kupres. Na području općine Kupres zbog snježnih nanosa i dalje su u prekidu lokalni putevi Kupres-Vukovsko i Kupres-Ravno. Radovi na čišćenju ovih puteva su u toku.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK kvalitet zraka za dan 14.02.2019 godine odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetu Živinice, dok se na lokalitetu Bukinje kvalitet zraka ne može ocijeniti.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE ILI VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Poslije izvršene osnovne mikrobiološke i fizičko-hemijske analize vode na svim izvorištima koja su pod nadzorom JP „Vodovoda“ Bihać i dalje se preporučuje potrošačima da prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće sa izvorišta Klokot, Žegar i Ostrovica, zbog povećane mutnoće vode i prisustva koliformnih bakterija.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Tuzlanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je dvije informacije o pronalasku nepoznatih  eksplozivnih sredstava od općinskih službi civilne zaštite općina Lukavac i Kalesija.

O primljenim  informacijama obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od Policijske stanice Velika Kladuša, da je u mjestu Tuk pronađena  granata nepoznatog kalibra. Mjesto pronalaska propisno je obilježeno od strane pripadnika PS Velika Kladuša.

O primljenim  informacijama obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE

 

Federalna uprava civilne zaštite sa potrebnom opremom, vozilima i teškim mašinama i danas pruža podršku u okviru Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF) 2019., na nekoliko lokacija na Bjelašnici, Igmanu i području grada Sarajeva.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Busovača. Timovi Federalne uprave civilne zaštite i jučer su bili angažovani na poslovima otklanjanja posljedica poplava na području općine Busovača.

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Federalna uprava civilne zaštite, i dalje je u stalnom je kontaktu sa svim institucijama i službama koje su u proteklom periodu bile uključene u potragu za El-Eminom Hadžićem, koji je nestao u vikend naselju Ponijeri, kod Kaknja. U slučaju poboljšanja vremenskih uslova ili informacija koje bi ukazale na novi trag, potraga bi se odmah intenzivirala.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE