Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 13./14.02.2019.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati iznosio je 199,30 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme vodostaj je viši za 10 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save i dalje je u opadanju  duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, iznosila je:

–   Bosanski Brod —————­­­­­­­—————-     387 cm (normalno stanje), jučer (399 cm),

–   Bosanski Šamac —————————-     226 cm (normalno stanje),  jučer (248 cm),

–   Orašje ——————————————    468 cm (normalno stanje),  jučer (490 cm).

 

Srednjobosanski kanton

Situacija na području Kantona se normalizuje. Na područjima pogođenim poplavama na terenu su vatrogasci, ekipe civilne zaštite i predstavnici mjesnih zajednica, koji pomažu stanovništvu  u saniranju nastalih šteta.

Vodostaji rijeka i potoka na području Kantona su u opadanju.

 

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka  i svih vodenih tokova na području Kantona  je normalan.

 

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla,  imala je  intervenciju na gašenju požara u kojem je gorjela kuća, u naselju Moluhe.

Općina Srebrenik. Vatrogasna jedinica općine Srebrenik, imala je intervenciju na gašenju požara u kojem je gorio dimnjak, u naselju Kiseljak

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– od 11:00 do 11:40 sati, u Gabeli, gdje su gorjeli trava i rastinje,

– od 12:10 do 12:50 sati, u Čeljevu, gdje su gorjeli trava i rastinje,

– od 16:10 do 17:25 sati, u Gabela Polju, na tri lokacije, gdje su gorjeli trava i rastinje,

– od 17:30 do 18:00 sati, u Počitelju (Dabrica), gdje su gorjeli trava i rastinje, te

– od 18:10 do 18:25 sati, u Tasovčićima, gdje je gorjela trava.

 

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic, imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– od 14:41 do 16:20 sati, u mjestu Gorica, gdje je gorio električni stub, i

– od 14:04 do 14:50 sati, u ul. Varda, gdje je gorio dimnjak u zgradi.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je intervenciju na gašenju požara u kojem su gorjeli trava i nisko rastinje, u ulici Fra Ljube Grgića.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. U mjestu Mokro, dva vatrogasca sa jednim vozilom gasili su požar u vremenu od 15,45 do 16,20 sati, u kojem su gorjeli šuma i nisko rastinje. Opožarena je površina cca 0,5 ha.

Općina Posušje. Po izbijanju požara u dvorištu O.Š. „Vinjani“, gdje su gorjele posječene grane, na intervenciju gašenja požara u periodu od 14,50 do 16,00 sati, izišla su dva vatrogasca sa jednim vozilom.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je sedam manjih intervencija, i to: dvije intervencije na gašenju zapaljenih dimnjaka, jednu tehničku intervenciju na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, te četiri obezbjeđenja sportskih događaja u sklopu Evropskog zimskog olimpijskog festivala mladih „EYOF 2019“.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Ekipa vatrogasnog društva Bugojno, imala je intervenciju na gašenju požara u podrumskim prostorijama privatne kuće, u naselju Čipuljić. Požar je ugašen. Pričinjena je manja materijalna šteta.

.

KLIZANJE TLA I SNJEŽNE PADAVINE

 

Tuzlanski kanton

Općina Gradačac. Prijavljeno je klizište koje se ponovno aktiviralo u Mionici 3, a koje ugrožava stambeni objekat i prilazni put.

 

Zeničko-dobojski kanton

Na području Kantona saobraćaj se odvija na svim putnim pravcima bez zastoja. Putevi su jutros vlažni i mjestimično klizavi.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Novi snijeg koji pada slabim intezitetom na području Bosansko-podrinjskog kantona nije prouzrokovao probleme u odvijanju saobraćaja. Svi putni pravci su očišćeni i saobraćaj se odvija nesmetano.

 

Kanton Sarajevo

KJKP RAD: Na posipanju saobraćajnica I, II, III i IV prioriteta u toku noći je bilo angažovano 42 vozila. Jutros je angažovano 110 radnika na ručnom čišćenju saobraćajnica i trotoara.

 

Unsko-sanski kanton

Svi magistralni i regionalni putevi na području Kantona su prohodni. Saobraćaj se odvija bez zastoja i vanrednih ograničenja.

 

Kanton 10

Na području općine Kupres zbog snježnih nanosa i dalje su zatvorene lokalne prometnice Kupres-Vukovsko i Kupres-Ravno. Ostale prometnice na području Kantona 10, su prohodne.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK-a, kvalitet zraka za dan 13.02.2019.godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima: Skver, BKC-e, Lukavac i Mobilna: Kladanj, dok je na lokalitetu Živinice odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka. Na lokalitetu Bukinje nije bilo moguće ocijeniti kvalitet zraka.

 

OBLAST  VODOSNABDIJEVANJA

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Poslije izvršene osnovne mikrobiološke i fizičko-hemijske analize vode na svim izvorištima koja su pod nadzorom JP „Vodovoda“ Bihać, i dalje se preporučuje potrošačima da prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće sa izvorišta: Klokot, Žegar i Ostrovica, zbog povećane mutnoće vode i prisustva koliformnih bakterija.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 

Posavski kanton

Općina Domaljevac-Šamac. Pronađena mina M 57…1 kom., za ručni bacać, koja je uklonjena i smještena u magacin.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Iz Općinske službe civilne zaštite Konjic, stigla je prijava o pronalasku  nepoznatog ubojnog sredstva.

Prijava je proslijeđena timu za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

 

O S T A L O

 

AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE

 

Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite sa potrebnom opremom, vozilima i teškim mašinama, pružaju podršku u okviru Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF) 2019., na nekoliko lokacija na Bjelašnici, Igmanu i području grada Sarajeva.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Busovača. Timovi Federalne uprave civilne zaštite i dalje su angažovani na području općine Busovača, na poslovima otklanjanja posljedica od poplava i klizišta.

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Federalna uprava civilne zaštite i dalje je u stalnom je kontaktu sa svim institucijama i službama koje su u proteklom periodu bile uključene u potragu za El-Eminom Hadžićem, koji je nestao u vikend naselju Ponijeri, kod Kaknja. U slučaju poboljšanja vremenskih uslova ili informacija koje bi ukazale na novi trag, potraga bi se odmah intenzivirala.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE