Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 14./15.01.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Kanton 10

Općina Bosansko Grahovo. Dana, 14.01.2019.godine, u 22:40 sati, izbio je požar na pomoćnom gospodarskom objektu (štala i pojata) koji su izgorjeli, (dok je stoka, 30 ovaca i jagnjadi spašeno). Vlasnik objekta, u požaru je zadobio lakše tjelesne ozljede.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški. Vatrogasna jedinica općine Ljubuški, imala je intervenciju na Tekiruši, u vremenu 08,00 do 09,00 sati, gdje je gorio ormar za struju. Požar su gasila četiri vatrogasca sa jednim vozilom. Nije bilo veće matrijalne štete.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je intervenciju na gašenju manjeg požara u kotlovnici privatne kuće.

 

SNJEŽNE PADAVINE

 

Visina snijega u 07 sati (cm): Ivan Sedlo 60, Sarajevo-Bjelave 16, Livno  20, Jajce 18, Tuzla 8, Bugojno 11, Zenica 6.

 

Bosanskopodrinjski kanton

Svi magistralni i regionalni putevi na području BPK-a Goražde, su prohodni. Saobraćaj se odvija otežano i usporeno, posebno u visinskim predjelima.

 

Općine Pale u FBiH. Iz Službe civilne zaštite općine Pale u Federaciji BiH inforamacija, da snijeg koji je padao tokom jučerašnjeg dana nije prouzrokovao veće probleme. Juče u popodnevnim satima deblokiran je put za selo Vražalice. Magistralni i regionalni putevi se čiste i posipaju abrazivnim materijalom. Saobraćaj se odvija usporeno posebno u visinskim predjelima Bara, Hranjenja i Krive Drage. Snabdjevanje električnom energijom uredno, PTT saobraćaj u funkciji.

Jučer je održana je sjednica  općinskog štaba civilne zaštite Pale u FBIH, na kojoj su dogovoreni konkretni zadaci za naredni period.  Dat je nalog nadležnim firmama da se tokom dana očiste lokalni putevi za sela Vinča i Komrani.

I dalje je na snazi Stanje prirodne nesreće na području ove općine, proglašeno dana 10.01.2019.godine, usljed velikih snježnih padavina.

 

Tuzlanski kanton

Općine Kladanj. I dalje je na snazi Stanje prirodne nesreće, proglašeno 09.01.2019. godine, zbog visokih sniježnih padavina.

 

Kanton Sarajevo

Saobraćaj na području Kantona Sarajevo se odvija uredno, osim na dionicama na kojima se izvode planirani radovi, gdje se saobraćaj odvija po posebnom režimu.

 

KJKP Rad: Saobraćajnice I i II prioriteta su očišćene, kao i većina ulica III prioriteta (oko 80%), te jedan dio IV prioriteta (oko 20%). Na čišćenju saobraćajnica III i IV prioriteta  angažovano je 56 specijalizovanih vozila i 140 radnika.

 

Unsko-sanski kanton

Svi magistralni i regionalni putevi na području ovog Kantona su prohodni.

Saobraćaj se odvija usporeno zbog ugaženog snijega kojeg ima mjestimično na putnom pravcu Bihać – Ključ.

Srednjobosanski kanton

Niske temperature stvaraju poledicu na svim putnim pravcima posebno u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima. Ugaženog snijega na kolovozu mjestimično ima na planinskim prevoju Bugojno-Novi Travnik i Travnik – Komar – Donji Vakuf.

 

Zeničko-dobojski kanton

Na području Kantona saobraćaj se odvija na svim putnim pravcima bez zastoja. Zbog niskih temperatura putevi su jutros zaleđeni i klizavi. Saobraćaj se zbog poledice odvija dosta sporije, pa se preporučuje dodatan oprez. Posebno je složena situacija u višim i visokim predjelima, kao i preko planinskih prevoja, gdje se pored poledice nailazi i na ugažen snijeg.

Najteža sizuacija je na području općina Olovo i Vareš.

Općina Olovo. Na području općine Olovo snijeg i dalje pada, ekipe putnih operativa čiste saobraćajnice. Situcija je složenija u seoskim mjesnim zajednicama gdje je visina snijega enormno velika i gdje nema mjesta za uklanjanje snijega sa uskih seoskih puteva.

Grad Zenica. Na području Grada Zenica, jutros su putevi očišćeni i tokom dana se nastavlja čišćenje puteva po prioritetima. Poteškoće predstavlja kretanje trotoarima jer se ispod novog sniježnog pokrivača krije poledica.

U višim predjelima: Klopče, Hamida, Pehare, Donja i Gornja Vraca, Pojske, Gradišće, Zmajevac, Podbrežje, situacija je složenija jer je nemoguće izaći vozilima čitavom dužinom sobraćanja na lokalnim putevima, na području navedenih mjesnih zajednica (gdje su djeca od putnih komunikacija napravila staze za sankanje i time se onemogućuje lokalnom stanovništvu da koriste lična vozila, a dodatni problemi stanovništvu su što na taj način nije moguć dolazak vozilima Hitne medicinske pomoći, vatrogascima i ostalima, u slučaju bilo koje vrste potrebe).

 

Kanton 10

Na području Kantona 10, sve ceste su prohodne, mada su mjestimično pokrivene snijegom i ledom. Vjetar pravi manje nanose snijega na pravcima: M-15 Livno – Šuica,  M 16 Kupres – Šuica, M-6.1 Kolo – Vrila, Kolo – Karlov Han, M -15 Kolo – Tomislavgrad – Šuica, M 6.1 Bosansko Grahovo – Kazanci.

Zimske službe vrše redovito čišćenje i posipanje kolnika.

 

Zapadnohercegovački kanton

Zbog snijega koji pada na širem području Kantona prometuje se otežano i usporeno. Zimske službe obavljaju poslove čišćenja po prioritetnim dionicama te se u toku dana očekuje potpuna normalizacija prometa.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Visina snijega (07:00 sati): Ivan Sedlo 60 cm, Prozor/Rama 10 cm.

Količina padavina (protekla 24 sata): Mostar 10 mm, Ivan Sedlo 14 mm, Neum 4 mm.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK-a, kvalitet zraka za dan 14.01.2019.godine, odgovaro je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver i Lukavac, dok je na lokalitetima BKC-e, Bukinje, Živinice i Mobilna: Banovići odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka.

 

O S T A L O

 

AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE

Timovi Federalne uprave civilne zaštite danas kreću sa raspoloživom mehanizacijom na probijanje snijegom zatrpanih puteva srebreničkih sela Luka i Krušev Do, na području općine Srebrenica.

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

 

Zeničko-dobojski kanton

Nastavlja se  potraga za nestalim Hadžić (Samira) El-Eminom, u vikend naselju Ponijeri, općina Kakanj.  Policijska stanica Kakanj vrši operativne i istražne radnje.

U potrazi učestvuju uposlenici FUCZ-e, Općinske službe civilne zaštite Kakanj i pripadnici Policijske stanice Kakanj. Potraga se odvija u izuzetno složenim uslovima zbog niskih temperatura koje silaze ispod -10°C, kao i zbog visine snijega.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE