Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 13./14.01.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša, imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

  • od 18:05 do 19:52 sati, u mjestu Zborište, gdje je gorjela šuma, požar su gasila 2 vatrogasca sa jednim vozilom, te
  • intervenciju na gašenju požara, na dimnjaku.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara, u vremenu od 12:20 do 12:35 sati, u Zagrebačkoj ulici, gdje je gorio stan.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic, imala je intervenciju na gašenju požara, u vremenu od 16:35 do 17:10 sati, u naselju Luka, gdje je gorio dimnjak na kući.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica, imala je intervenciju na gašenju požara, dana 13.01 2019 godine, u vremenu od 21:11 do 22:00 sati, u ul Pere Bilića, na rasvjetnom stubu.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je intervenciju na gašenju požara, u vremenu od 16:15 do 18:00 sati, u Vionici, gdje je gorio dimnjak.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. Dobrovoljno vatrogasno društvo Strari Vitez, imalo je intervenciju na gašenju požara potkrovlja stambenog objekta, na lokaciji Rijeka. Požar je ugašen.

Općina Novi Travnik. Vatrogasna jedinica općine Novi Travnik, imala je intervenciju na gašenju požara dimnjaka, na stambenoj zgradi, u ulici Stjepana Tomaševića, požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je dvije intervencije, od toga jednu veću i jednu manju. Veća intervencija je bila dana,14.01.2019.u 00:30 sati, u ulici Sarajevskih gazija bb, gdje je došlo do požara u prizemlju stambene kuće. U intervenciji je učestvovalo devet vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila. Požar je ugašen u 01:46 sati, povrijeđenih nije bilo, te jedna manja intervencija na gašenju el. instalacija.

 

SNJEŽNE PADAVINE

 

Visina snijega u 07 sati (cm): Bjelašnica 130; Han Pijesak 96, Ivan Sedlo 46, Srebrenica 34, Sokolac 26, Sarajevo-Bjelave 18, Mrkonjić Grad 15, Gacko i Livno  19,

Rudo  16, Višegrad  13, Tuzla 12, Bugojno  10,  Zenica 7 , Doboj 5, Bijeljina i Mostar  2.

 

Bosanskopodrinjski kanton

Svi magistralni i regionalni putevi na području BPK-a Goražde, su prohodni.

Saobraćaj se odvija otežano i usporeno posebno u visinskim predjelima.

Visina novog snijega iznosi oko 5cm u nižim predjelima, dok je u visinskim predjelima mnogo veća.

Općine Pale u Federacije BiH. I dalje je na snazi stanje prirodne nesreće proglašeno dana 10.01.2019.godine, usljed velikih snježnih padavina. U toku vikenda izvršena je deblokada puta za sela Brdariće, te Donju i Gornju Ćemernicu.

 

Tuzlanski kanton

Trenutno na području grada Tuzle, pada kiša koja se ledi u dodiru sa tlom.

Općine Kladanj. I dalje je na snazi stanje prirodne nesreće, proglašeno 09.01.2019. godine, zbog visokih sniježnih padavina.

Stanje na području općine Kladanj se normalizuje, u toku vikenda nisu zabilježene nove sniježne padavine.

 

Kanton Sarajevo

Zbog snijega koji pada u većem dijelu BiH, saobraćaj se i na području Kantona Sarajevo odvija nešto sporije, na dionicama gdje se izvode planirani radovi saobraćaj odvija po posebnom režimu.

Gradski,  međugradski, željeznički  i zračni saobraćaj se odvijaju po ustaljenim redovima vožnje.

KJKP Rad: Trenutno se čiste saobraćajnice I i II  prioriteta,  dok će se kasnije krenuti na čišćenje saobračajnica III prioriteta. Na održavanju prohodnosti istih angažovano je 56 specijalizovanih vozila, a na ručnom čišćenju snijega bit će angažovano 130 radnika. Za vrijeme vikenda rađeno na uklanjanju snijega sa glavnih gradskih trgova.

 

Unsko-sanski kanton

Svi magistralni i regionalni putevi na području ovog Kantona su prohodni.

 

Srednjobosanski kanton

Putni pravci su prohodni uz otežan promet zbog ugaženog snijega i leda na kolovozu.

 

Zeničko-dobojski kanton

Na području Kantona, saobraćaj se odvija na svim putnim pravcima bez zastoja. Zbog niskih temperatura kolovozi su mjestimično zaleđeni i klizavi ovoga jutra. Ugaženog snijega ili leda na kolovozu ima na dionicama u višim planinskim predjelima, naročito u  općinama Vareš i Olovo. Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

 

Kanton 10

Na području Kantona 10, svi putni pravci su prohodni, ima ugaženog snijega i leda na svim putnim pravcima.

Zimske službe vrše redovito čišćenje i posipanje kolnika.

 

Zapadnohercegovački kanton

Zbog snijega koji pada na širem području Kantona, prometuje se otežano i

usporeno. Zimske službe obavljaju poslove čišćenja po prioritetnim dionicama pa

se u toku dana očekuje potpuna normalizacija prometa.

Na dionici R-419 Mihalji – Blidinje, zabranjen je promet vozila ukupne mase preko 3,5 t.

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 13.01.2019. godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetu Lukavac. Kvalitet zraka za dan 13.01.2019 godine odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Živinice, Mobilna: Banovići.

  

OSTALO

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

 

Zeničko-dobojski kanton

I danas se nastavlja potraga za nestalim Hadžić (Samira) El-Eminom, koji je nestao 04.01.2019. godine, u vikend naselju Ponijeri, općina Kakanj. Uslovi potrage su izuzetno teški, zbog nepovoljnih vremenskih uslova. Kao i prethodnih dana u potrazi učestvuju uposlenici FUCZ-e, Općinske službe civilne zaštite Kakanj i pripadnici Policijske stanice Kakanj.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Temperature zraka u 07 sati: Sokolac -5 stupnjeva, Bjelašnica -4, Ivan Sedlo i Livno -3, Zenica -2, Grude, Mostar, Sarajevo, Široki Brijeg i Trebinje 0, Bugojno, Srebrenica, Tuzla i Zvornik 1, Doboj, Prijedor i Stolac 2, Bijeljina i Neum 3, Sanski Most 4, Gradačac 5, Brčko 6, Banja Luka 7, Bihać 8 stupnjeva.

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE