Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 12./13.01.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 19:15 do 19:30 sati, gorio otpad u Dubrovačkoj ulici,

– od 23:25 do 23:40 sati, gorio otpad u Ul. Ante Starčevića.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada  Bihaća  imala je intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je manju intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka u zgradi u naselju Crkvice.

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala manju intervenciju na gašenju dimnjaka na kući. Požar je ugašen, pričinjena je manja materijalna šteta.

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko imala je dvije intervencije na gašenju dimnjaka u naselju Rosulje.

Općina Vareš. Vatrogasna jedinica općine Vareš imala je intervenciju na gašenju  požara u gradu, gdje su gasili zapaljeni dimnjak na kući. Požar je ugašen. Pričinjena je manja materijalna šteta.

 

Tuzlanski kanton

Općina Gračanica. Vartrogasna jedinica općine Gračanica imala je intervenciju gašenja požara u naselju Gornja Lohinja, gdje je gorio krov na privatnom stambenom objektu. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac imala je intervenciju gašenja požara u naselju Bokavići, gdje je gorio dimnjak na privatnom stambenom objektu. Požar je lokalizovan i ugašen.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica Grada Tuzla imala je intervenciju gašenja požara u ul. Univerzitetska u Tuzli, gdje je gorio automobil. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je dvije manje intervencije na gašenju zapaljenih dimnjaka.

 

SNJEŽNE PADAVINE

 

Bosanskopodrinjski kanton

Općine Pale u FBiH. I dalje je na snazi Stanje prirodne nesrće  proglašeno dana 10.01.2019.godine, usljed velikih snježnih padavina. Stanje na terenu danas je znatno bolje. Konstantno se vrši čišćenje puteva na području općine, sva raspoloživa mehanizacija je na terenu. U toku proteklog dana odblokirana su naselja  Donja i Gornja Čemernica. Za sada nema zahtjeva za pomoć od strane stanovništva.

 

Tuzlanski kanton

Općine Kladanj. I dalje je na snazi Stanje prirodne nesrće  proglašeno dana 09.01.2019.godine, zbog visokih snježnih padavina. Od petka nema novih padavina, što znatno olakšava stanje na terenu. Svi putevi I kategorije su prohodni. Radi se na čišćenju puteva II i III kategorije. Sva raspoloživa mehanizacija je na terenu i vrši se čišćenje puteva. Od JP „Šume TK“ stigla je pomoć u vidu jedne građevinske mašine koja vrši utovar i uklanjanje snijega. Svi dijalizni pacijenti redovno se odvoze na dijalizu. Nema izraženih problema u snabdijevanju stanovništva.

 

Kanton Sarajevo

Saobraćaj se na području Kantonu Sarajevo odvija uredno, izuzev padinskih dijelova gdje se saobraćaj odvija po vlažnom i klizavom kolovozu na kojem mjestimično ima ugaženog snijega. Gradski, međugradski, željeznički i zračni saobraćaj se odvijaju po ustaljenim redovima vožnje i letenja.

KJKP Rad: Saobraćajnice I, II i III prioriteta  su očišćene. Radi se na čišćenju saobraćajnica IV prioriteta. Na održavanju prohodnosti istih angažovano je devet specijalizovanih vozila.

Unsko-sanski kanton

Svi magistralni i regionalni putevi na području ovog Kantona su prohodni.

 

Srednjobosanski kanton

Putni pravci su prohodni uz otežan promet zbog ugaženog snijega i leda na kolovozu.

 

Zeničko-dobojski kanton

Na području Kantona saobraćaj se odvija na svim putnim pravcima bez zastoja. Zbog niskih temperatura kolovozi su mjestimično zaleđeni i klizavi. Ugaženog snijega ili leda na kolovozu ima na dionicama u višim planinskim predjelima, naročito u  općinama Vareš i Olovo.

 

Kanton 10

Svi putni pravci su prohodni. Ugaženog snijega i leda ima i na putevima: Kupres-Šuica, Livno-Drvar, Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad. Zimske službe vrše redovno čišćenje i posipanje cesta.

Potreban je pojačan oprez u vožnji na putnom pravcu Livno-Šujica zbog izlaska divljih konja na kolovoz.

 

Zapadnohercegovački kanton

Na dionici R-419 Mihalji – Blidinje, zabranjen je promet vozila ukupne mase preko 3,5 t.

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

 

Zeničko-dobojski kanton

I dalje se vrši  potraga za nestalim Hadžić (Samira) El-Eminom, koji je nestao 04.01.2019. godine, u vikend naselju Ponijeri, općina Kakanj. Uslovi potrage su izuzetno teški, zbog nepovoljnih vremenskih prilika. Kao i prethodnih dana u potrazi učestvuju uposlenici FUCZ-e, Općinske službe civilne zaštite Kakanj i pripadnici Policijske stanice Kakanj.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područje centralne, zapadne i istočne BiH zbog niskih temperatura.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE