Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 11./12.01.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara od 19.55 do 21:15 sati, u Splitskoj ulici, gdje je gorio dimnjak.

 

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervenciju na gašenju putničkog motornog vozila, u mjestu Oklaji. Pričinjena je manja materijalna šteta.

 

 

SNJEŽNE PADAVINE

 

Visina snijega u 07 sati (cm): Bjelašnica 134; Han Pijesak 97, Ivan Sedlo 52, Srebrenica 44, Čemerno 37, Sokolac 27, Bileća 21, Sarajevo-Bjelave 20, Livno 17, Mrkonjić Grad 19, Gacko, Tuzla 16, Doboj 6.

 

Kanton Sarajevo

Saobraćaj se na području Kantonu Sarajevo odvija otežno uslijed sniježnih padavina i niskih temperatura. Svi putni pravci su prohodni. Na dionicama gdje se izvode planirani radovi saobraćaj se odvija po posebnom režimu.

KJKP Rad: Saobraćajnice I,II,III prioriteta u Kantonu Sarajevo su očišćene. Radi se na čišćenju saobraćajnica IV prioriteta. Na održavanju prohodnosti istih u službi je 56 vozila i 140 radnika na ručnom raščišćavanju.

 

Unsko-sanski kanton

Svi magistralni i regionalni putevi na području ovog Kantona su prohodni.

 

Tuzlanski kanton

M – 18 Olovo – Kladanj (Karaula) Zbog intenzivnih snježnih padavina na području Karaule (Olovo-Kladanj) policija isključuje sva teretna vozila koja nemaju postavljene lance.

 

Srednjobosanski kanton

Putni pravci su prohodni uz otežan promet zbog ugaženog snijega i leda na kolovozu.

 

Zeničko-dobojski kanton

Na području Kantona saobraćaj se odvija na svim putnim pravcima bez zastoja. Snijeg koji je padao u toku noći ne pravi veće probleme u odvijanju saobraćaja na području Kantona, osim općina Vareš i Olovo. U višim predjelima registrovano je usporeno saobraćanje autobuskih linija zbog ugaženog snijega na kolovozima. Na snazi su zimski uvjeti vožnje, pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih sniježnih padavina, može doći do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uvjeta za sigurno saobraćanje.

 

Kanton 10

Svi putni pravci su prohodni. Ugaženog snijega i leda ima i na putevima: Kupres-Šuica, Livno-Drvar, Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad. Mjestimično puše sjeverni vjetar i mogući su privremeni zastoji u saobraćaju. Zimske službe vrše redovno čišćenje i posipanje cesta.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Iz Policijske uprave Mostar Jug, stigla je prijava o pronalasku tenkovske mine, u naselju Ortiješ.

Prijava je po prijemu proslijeđena uposlenicima Federalne uprave civilne zaštite.

 

 

OSTALO

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

 

Zeničko-dobojski kanton

I dalje se vrši  potraga za nestalim Hadžić (Samira) El-Eminom, koji je nestao 04.01.2019 godine u jutarnjim satima, u vikend naselju Ponijeri, općina Kakanj. U potrazi danas učestvuju uposlenici FUCZ-e, Općinske službe civilne zaštite Kakanj i pripadnici Policijske stanice Kakanj. Uslovi potrage su izuzetno teški, zbog visine snijega  i temperature koja se spušta i niže od -10 C.

 

 

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područje cijele Federacije zbog niskih temperatura, te Narandžasti meteoalarm za područje Sarajevskog kantona, gdje se očekuju ekstremno niske temperature zraka.

 

 

 

        OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE