Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 13./14.11.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI        

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara od  21:40 do 22:10 sati, na Bijelom Brijegu, gdje je gorjeo podrum.

 

Tuzlanski kanton

Općina Srebrenik. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Srebrenik, imala je intervenciju na gašenju požara garaže i motornog vozila, u ulici 21. Oslobodilačke brigade, u centu Srebrenika. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Lukavac. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Lukavac, imala je intervenciju na gašenju šumskog požara, ukupne površine cca 15 duluma, u naselju Bistarac. Požar je lokalizovan i ugašen.

Grad Tuzla. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Tuzla, imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja na manjoj površini, u ulici Murata Priganice. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada  Bihaća,  imala je dvije intervencije na gašenju požara otpada i zapaljenog dimnjaka.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju na gašenju trave, oko 500 m2.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka u ulici Prijedorska.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški. Vatrogasna jedinica općine Ljubuški imala je intervenciju na gašenju požara od 11:45 do 12:05 sati, u ulici Tina Ujevića, gdje je gorjela divlja deponija otpada. Požar su ugasila tri vatrogasca s jednim vozilom.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je pet manjih  intervencija, i to: tri na gašenju niskog rastinja, jednu na gašenju šume te jednu na gašenju požara u stanu.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica,  imala je tri intervencije na gašenju  požara šume i niskog rastinja iznad sela Vrselje.

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko imala je intervenciju na gašenju dimnjaka na stambenoj kući, u mjestu Srhinje. Pričinjena je manja materijalna šteta, bez povrijeđenih lica.

 

 

 

ZAGAĐENOST ZRAKA I OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK kvalitet zraka za dan 13.11.2018. godine odgovaro je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac i Živinice dok se na lokalitetu Mobilna Kalesija nije mogao ocijeniti.

 

 

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. I dalje DVD-e  Stari Vitez, dostavlja pitku vodu dva puta tjedno u naselje Ahmići, te dva puta u naselje Bukve, a DVD-e Vitez, dva puta tjedno u naselje Putkovići i dva puta tjedno u Ahmiće.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 

Unsko-sanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od strane Policijske stanice Velika kladuša o pronalasku dijelova nepoznatog oružja, u ulici Kulište. Mjesto pronalaska je obilježeno od strane pripadnika Policijske stanice Velika Kladuša. O primljenoj informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za NUS. 

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Na lokalitetu Turbe, općina Travnik, pronađena je granata. Prijava je po prijemu proslijeđena uposlenicima Federalne uprave civilne zaštite za NUS.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je prijavu od civilne zaštite općine Jablanica, o pronalasku potezne mine, na lokalitetu Gornje Slatine.

Prijava je po prijemu proslijeđena uposlenicima Federalne uprave civilne zaštite za NUS.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Kantonalni operativni centar civilne zaštite grada Tuzla primio je informaciju od strane općinske službe civilne zaštite Lukavac, o pronalasku granate, u naselju Turija. O primljenoj informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za NUS.

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite Sarajevo, primio je  dvije informacije o pronalasku eksplozivnih sredstava i to:

  • od općinske civilne zaštite Vogošća, da je na lokalitetu Nabožić, pronađen jedan tromblon,
  • od općinske službe civilne zaštite Novi Grad, da je u ulici Dobroševićka bb, pronađen jedan tromblon

O primljenoj informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite. 

 

 

 

O S T A L O

 

AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE

 

Tuzlanski kanton

Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite daju potporu učesnicima “Marša mira Potočari – Vukovar 2018”.

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE