Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 12./13.11.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI       

 

Tuzlanski kanton

Općina Gračanica. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Gračanica, imala je intervenciju na gašenju požara gdje je gorjela šuma, u naselju Miričina.

Općina Lukavac. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Lukavac, imala je tri intervencije na gašenju požara, i to:

– u naselju Grič- Gornja Orahovica, gdje je gorjelo nisko rastinje i šuma,

– u naselju Babice, gdje je gorjela šuma,

– u naselju Puračić, gdje je gorio otpad.

Općina Kalesija. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Kalesija, imala je intervenciju na gašenju požara u kojem je gorjelo nisko rastinje i otpad, u naselju Kalesija Centar.

Grad Tuzla. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Tuzla, imala je tri intervencije na gašenju požara niskog rastinja na lokacijama: kop na Šićkom, u naselju G. Dragunja i „Studentskom kampusu“.

Svi požari su lokalizovani i ugašeni.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada  Bihaća,  imala je intervenciju od 11:30 do 14:00 sati, gdje je došlo do požara na motornom putničkom vozilu, u mjestu Mala Peć. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Grad Goražde. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Goražda, imala je intervenciju na gašenju požara koji je izbio dana 11.11.2018. godine, gdje je gorjela bjelogorična šuma, u selu Grubci, MZ-e Faočići, ponovno se aktivirao jučer 12.11.2018. godine, u 13,30 sati. Požar su gasila četiri vatrogasca sa dva motorna vozila, pet pripadnika JP „Bosansko-podrinjske šume“ sa jednim vozilom i dva mještanina. Požar je ugašen i stavljen pod kontrolu u 18,15 sati.

Međutim, u požarištu i dalje gore zapaljeni panjevi, što prestavlja mogućnost ponovnog aktiviranja požara. Radi o vrlo strmom i nepristupačnom terenu.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj,  imala je intervenciju na gašenju  požara na odlagalištu otpada, na lokalitetu Nekolj.

 

ZAGAĐENOST ZRAKA I OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK-a, kvalitet zraka za dan 12.11.2018.godine, ne može se ocijeniti na lokalitetima Skver i Mobilna: Kalesija. Kvalitet zraka za dan 12.11.2018.godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima: BKC-e, Bukinje, Lukavac i Živinice.

 

 

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. I dalje DVD-e  Stari Vitez, dostavlja pitku vodu dva puta tjedno u naselje Ahmići, te dva puta u naselje Bukve, a DVD-e Vitez, dva puta tjedno u naselje Putkovići i dva puta tjedno u Ahmiće.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški. Javno poduzeće „Parkovi“d.o.o. Ljubuški, obavještava potrošače vode da se nakon pojave mutnoće vode od 04.studenog 2018.godine, kad je bila preporuka da se ista ne koristi za piće, stavlja van snage. Sada se voda iz vodoopskrbnog sustava može nesmetano koristiti.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Na lokalitetu Kamenice, općina Jajce, pronađeno je više komada pješadijske municije.

Općina Novi Travnik. Na lokalitetu vodovoda, općina Novi Travnik, pronađeno je više komada nepoznatih eksplozivnih sredstava.

Prijave o pronalasku eksplozivnih sredstava proslijeđene su uposlenicima  Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Jučer, u 09:00 sati, iz Službe CZ-e  Mostar, stigla je prijava o pronalasku granate od 120 mm, u naselju Opine.

Prijava je po prijemu proslijeđena uposlenicima Federalne uprave civilne zaštite.

Općina Konjic. Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite obavljali su poslove deminiranja na području općine Konjic.

 

Kanton Sarajevo

Općina Vogošća. Kantonalni operativni centar civilne zaštite Sarajevo, primio je  informaciju od Službe za civilnu zaštitu općine Vogošća, da je u naselju Kamenica pronađeno jedno nepoznato ubojno sredstvo.

O primljenoj informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite.

 

O S T A L O

 

AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE

Tuzlanski kanton

Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite daju potporu učesnicima “Marša mira Potočari – Vukovar 2018”.

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. Dana 12.11.2018.godine, pripadnici DVD-e “Stari Vitez”, vršili su potragu za nestalom osobom inicijala H.H., iz mjesta Krušćica. Potraga je i dalje u toku.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za više područja u Federaciji BiH, zbog pojave guste magle po kotlinama.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE