Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 13./14.10.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 13.10.2021.godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljeno je 1.730 uzoraka, od čega je 291 pozitivan na COVID-19.

 

Zapadnohercegovački kanton

U protekla 24 sata na području Kantona testirano je 70 osoba na prisustvo koronavirusa. Registrovano je 12 novozaraženih osoba. U samoizolaciji se nalazi 134 osoba. Pozitivne su 104 osobe.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na COVID-19 testirano 6.199 osoba, od kojih je 2132 pozitivno. Izliječeno je 2008 osoba, 111 osoba je umrlo, a aktivno je 13 osoba.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Na području Kantona prethodnog dana testirano je 29 osoba na prisustvo COVID-19. Prema rezultatima testiranja 1 osoba je pozitivna. Zaključno sa 13.10.2021.godine, koronavirusom aktivno zaraženih je 27 osoba, oporavljeno je 2.198 osoba, dok je 89 osoba preminulo.

 

Kanton 10

Dana 13.10.2021.god. na COVID-19 testirane su 34 osobe. Prema rezultatima testiranja 4 osobe su pozitivne.

 

POŽARI 

 

Tuzlanski kanton

Grad Gračanica. Vatrogasna jednica grada Gračanice imala je intervenciju na gašenju motornog vozila, u naselju Varoš. Požar je lokaliziran i ugašen.

Grad Srebrenik Dana 13.10.2021. godine oko 20:20 sati, vatrogasna jednica grada Srebrenik imala je intervenciju na gašenju požara u pogonu firme „Zaharex Srebrenik“ koja se bavi proizvodnjom jastuka, madraca i jorgana, u naselju Ježinac. U akciji gašenja požara učestvovale su i PVJ Tuzla, PVJ Lukavac i PVJ Gradačac. Oko 24:00 sati, požar je lokaliziran. Zbog veličine požara saobraćaj na magistralnom putu M – 1.8 Tuzla – Orašje je u toku akcije gašenja bio privremeno obustavljen. Uzrok požara je za sada nepoznat. O događaju je obaviješten i tužitelj Tužilaštva TK.

Općina Lukavac. Vatrogasna jednica općine Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara na privatnom stambenom objektu, u naselju Prokosovići.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jednica grada Zenice imala je intervenciju na gašenju prikolice kamiona, na magistralnom putu M-17, u Radakovu.

 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jednica grada Čapljine imala je intervenciju na gašenju požara od 14:10 do 16:15 sati, u Jasenici, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje.

Općina Konjic. Vatrogasna jednica općine Konjic imala je intervenciju na gašenju požara od 15:27 do 15:45 sati, u ul. Maršala Tita, gdje je gorio dimnjak.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je četiri manje intervencije: dvije na gašenju zapaljenog dimnjaka, jednu na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru te jednu tehničku intervenciju na sapiranju platforme na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE ILI VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać– Zbog obilnih kišnih padavina došlo je do zamućenja vode na svim izvorištima koja su u funkciji vodoopskrbe grada Bihaća. Preporučuje se korisnicima da iz preventivnih razloga prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na četiri lokacije na području općina Novi Grad-Sarajevo, Vogošća- Sarajevo i gradova Goražde i Gradačac, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 3 eksplozivna sredstava i 569 komada streljivo. Timovi su također vršili uništavanje eksplozivnih sredstava iz prethodnih zadataka.

 

 

 

 

                                  FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR