Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 13./14.06.2018.godine, do 10:00 sati

POPLAVE 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Profesionalna vatrogasna jedinica imala je intervencije i to:

  • u 07:07 sati, u OŠ Huso Hodžić, gdje  je usljed jake kiše došlo do plavljenja sportske dvorane,
  • u 17:20 sati, u naseljenim mjestima  Medakovo, Novo Selo i Trepče, zbog poplava, koje je izazvalo jako kišno nevrijeme. Sa bagerom je izvršeno čišćenje komunikacije Tešanj-Tešanjka kao i Medakovo-Šije, u naseljenom mjestu Stojčinovići. Takođe je vršeno ispumpavanje vode iz stambenih objekata, čišćenje blata i mulja ispred kuća u Medakovu. Ukupno je poplavljeno 22 objekta (stambenih i pomoćnih).

 

Tuzlanski kanton

Općina Gračanica. Zbog obilnih kišnih padavina koji su zahvatili općinu Gračanica, juče u poslijepodnevnim satima došlo je do izljevanja voda na magistralnu cestu M-4 na lokaciji gradska deponija „Grabovac“ u dužini cca 200 m. Saobraćaj se odvijao jednom trakom.

  

POŽARI

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je intervenciju na gašenju trafoa na skladištu u naselju Blažuj.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju na gašenju zapaljene šupe za drva.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Stolac. Vatrogasna jedinica općine Stolac imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 19:10 do 21:10 sati, na Radimlji, gdje je izgorjelo 0,2 ha trave i niskog rastinja.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški. Vatrogasna jedinica općine Ljubuški imala je četiri intervencije na gašenju požara i to:

  • u mijestu Grljevići, u 15:30 sati, gdje je gorjela niska trava i rastinje oko napuštenih kuća, zaseoka Zadrine kuće. Požar je ugašen, materijalne štete nije bilo,
  • u mjestu Studenci, u 19:40 sati, gdje je gorjela trava i rastinje. Požar su ugasili dva vatrogasca s jednim vozilom, nije bilo pričinjene materijalne štete,
  • u mjestu Radišići, požar u blizini groblja,
  • u mjestu Krvnica, u 20:20 sati, gdje je gorjela deponija otpada. Na teren su izišla tri vatrogasca s jednim vozilom.

 

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice imala je dvije intervencije i to: na gašenju požara otpadnog materijala u gradu, te na gašenju požara na kući u uI. Zeničke brigade. Požari su ugašeni.

Općina Zavidovići. Vatrogasna jedinica općine Zavidovići imala je jutros intervenciju na gašenju požara, u vremenu od 04:00 do 07:00 sati, u mjestu Junuzovići, gdje je gorjeo pomoćni objekat (štala). Na objektu je pričinjena materijalna šteta.

 

KLIZANJE TLA

Tuzlanski kanton

Općina Gračanica. Kantonalni  operativni centar civilne zaštite primio je informaciju o klizištu u naselju Seljenuša. Na terenu se nalaze uposlenici Općinske službe civilne zaštite radi  uvida u stanje.

 

ZAGAĐENJE RIJEČNIH TOKOVA, ZEMLJIŠTA I OKOLIŠA 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvaltet zraka za dan 13.06.2018. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC i Lukavac dok se na lokalitetima Bukinje, Živinice i Mobilna: Gračanica se nije ocijeniti.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Kantonalni  operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od strane građanina, da su u ulici III. Cimske bojne pronađene tri ručne bombe.

Općina Konjic. Kantonalni  operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od strane CZ Konjic, o pronalasku rakete PG7.

O primljenim informacijama obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES.

 

Unsko-sanski kanton

Kantonalni  operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od strane Policijske stanice Cazin, da je u šumi između naselja Huskići i Ponjevići, pronađeno nekoliko ručnih bombi. O primljenoj informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES.

 

Srednjobosanki kanton

Općina Travnik. Kantonalni  operativni centar civilne zaštite primio je informaciju da su u općini Travnik, na lokalitetu Turbe, pronađene dvije ručne bombe. O primljenoj informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES.

 

Tuzlanski kanton

Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite obavljali su poslove na uklanjanju eksplozivnih sredstava na području grada Tuzle, te su nastavili  proces deminiranja na zadacima u općinama Sapna i Kalesija.

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informacije od GSCZ Tuzla o pronalasku eksplozivnog sredstva na lokalitetu Bare, te od OCZ Čelić, o pronalasku ručne bombe. O primljenim informacijama obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES.

 

Posavski kanton

Općina Orašje. Kantonalni  operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od strane građanina o pronalasku protivtenkovske mine u mjesnoj zajednici Oštra Luka. O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES, koji su navedeno sredstvo uklonili i smjestili u magacin do uništavanja.

Kanton Sarajevo

Kantonalni  operativni centar civilne zaštite primio je dvije informacije o pronalasku eksplozivnih sredstava i to:

  • dana, 13.06.2018. godine u 08:20 sati, od Općinskog operativnog centra civilne zaštite Hadžići da je u selu Dragovići, MZ Pazarić pronađeno eksplozivno sredstvo.
  • dana, 13.06.2018. godine u 16:01 sati, od PS Hadžići da je u naselju Miševići bb, prilikom izvođenja radova pronađeno eksplozivno sredstvo.

O primljenim informacijama obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES.

 

O S T A L O

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Narandžasti meteoalarm  za područje sjeveroistočene i centralne Bosne, gdje se očekuju padavine od 30 do 60 l/m2, lokalno i do 80 l/m2 u periodu od 14.06.2018.00:00h do 14.06.2018.23:59 sati. U ostatku zemlje na snazi je Žuti meteoalarm, zbog očekivanih pljuskova sa grmljavinom.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE