Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 13./14.04.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 U protekla 24 h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 726 uzoraka, od čega je 61 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrovani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH, osim u Bosansko-podrinjskom.

Zapadnohercegovački kanton

U proteklih 24 sata na području Kantona testirano je 40 osoba na prisustvo koronavirusa. Prema rezultatima testiranja registrovano je 11 novozaraženih osoba. U samoizolaciji se nalazi 77 osoba. Pozitivna je 61 osoba.

Posavski kanton

Do sada je na prostoru kantona na koronavirus testirano 9656 osoba, od kojih je 4765 pozitivno (4606 osoba je izliječeno, 153 osobe su preminule), a aktivno je 6 osoba.

Bosansko-podrinjski kanton

Dana 13.04.2022. godine, uzorkovan je materijal kod 23 osobe na COVID-19. Prema rezultatima testiranja nema novozaraženih. Zaključno sa 13.04.2022. godine, jedna osoba je aktivno zaražena, oporavljeno je 3955 osoba, a 127 osoba je preminulo.

Kanton 10

Dana 13.04.2022. godine, uzorkovan je materijal kod 11 osoba na COVID-19. Prema rezultatima testiranja jedna osoba je pozitivna.

POŽARI 

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Vatrogasci dobrovoljnog vatrogasnog društva Bugojno imali su intervenciju u ul. Wagnerova, gdje je gorio otpad u kontejneru. Požar je ugašen.

Općina Busovača. Vatrogasci dobrovoljnog vatrogasnog društva Busovača imali su intervenciju na lokalitetu Mihaljevići, gdje je gorjela kuća. Požar je ugašen.

Općina Jajce. Vatrogasci teritorijalne vatrogasne jedinice Jajce imali su intervenciju u ul. Mračaj, gdje je gorjelo nisko rastinje i suha trava. Požar je ugašen.

Općina Travnik. Vatrogasci teritorijalne vatrogasne jedinice Travnik imali su intervenciju na lokalitetu Prahulje, gdje je gorjelo nisko rastinje i suha trava. Požar je ugašen.

Bosansko-podrinjski kanton

Grad Goražde. Profesionalna vatrogasna jedinica  grada Goražde imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 13:45 do 16:30 sati, na Lokalitetu Gradac, gdje je gorjelo šiblje i nisko rastinje. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom, te

– od 19:41 do 20:32 sati, na lokalitetu  Belvedere, gdje je gorjela divlja deponija, požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara od 20:30 do 21:30 sati, u Gabela polju, gdje je  gorjela trava i nisko rastinje, u požaru je izgorio jedan plastenik dok su dva spašena.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • od 13:00 do 14.10 sati,u naselju Orašje, gdje je gorio dimnjak,
  • od 14:45 do 15:15 sati, u ulici 4. Muslimanske brigade, gdje je gorio dimnjak,
  • od 15:10 sati, gdje gori hrastova šuma kod sela Bijela, požar je aktivan, te
  • od 18:15 sati, kod sela Vrce, požar je aktivan.

 Unsko-sanski kanton

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac imala je dvije intervencije i to:

  • od 14:00 do 16:00 sati, u mjestu Medeno Polje, gdje je gorjelo nisko rastinje, te
  • od 16:00 do 16:40 sati, u mjestu Suvaja, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Ključ. Vatrogasna jedinica općine Ključ imala je intervenciju u ul. Branilaca BiH, gdje je gorjelo putničko motorno vozilo.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice imala je intervencije na gašenju požara  niskog rastinja i trave u mjestima Josipovićima i Tišina, te na gašenju niskog rastinja i šume u mjestu Lisac. Jednu intervenciju na gašenju požara privrednog objekta ( fast food “King” ), u naselju  Obalni Bulevar. Svi požari su ugašeni.

Tuzlanski kanton

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačca imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Vida II, gdje je gorjela deponija otpada.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara

u naselju Bukinje, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice imala je intervenciju na gašenju požara u  naselju Dubravama, gdje je gorjelo nisko rastinje.

 Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su pet manjih intervencija i to: dvije na gašenju zapaljenog niskog rastinja, jednu na gašenju zapaljene auto-olupine i dvije tehničke intervencije.

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na šest lokacija na području gradova: Gradačac, Bihać, Goražde i Visoko timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 58 eksplozivnih sredstava, streljiva 580 komada i detonatora 38 komada.

  

                                  FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR