Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 12./13.04.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

U protekla 24 h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su ukupno 966 uzorka, od čega su 50 pozitivna na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u: Zeničko-dobojskom, Srednjobosanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Posavskom i Kantonu Sarajevo.

 

Zapadnohercegovački kanton

U proteklih 24 sata na području Kantona testirano je 53 osobe na prisustvo koronavirusa. Prema rezultatima testiranja registrovano je 7 novozaraženih osoba. U samoizolaciji se nalazi 85 osoba. Pozitivno je 73 osoba.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru kantona na koronavirus testirano 9656 osoba, od kojih je 4764 pozitivno (4606 osoba je izliječeno, 153 osobe su preminule), a aktivno je 5 osoba.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Dana 12.04.2022. godine, uzorkovan je materijal kod 14 osoba na COVID-19. Prema rezultatima testiranja nema novozaraženih. Zaključno sa 12.04.2022. godine, jedna osoba je aktivno zaražena, oporavljeno je 3955 osoba, a 127 osoba je preminulo.

 

Kanton 10

Dana 12.04.2022. godine, uzorkovan je materijal kod 10 osoba na COVID-19. Prema rezultatima testiranja jedna osoba je pozitivna.

 

POŽARI 

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Širokog Brijega imala je intervenciju na gašenju požara od 20:40 do 20:55 sati, na zaobilaznici u blizini kolektora, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasila 2 vatrogasca s 1 vozilom. Opožarena je manja površina.

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 13:30 do 16:20 sati na brdu Radovanj, gdje je gorjela hrastova šuma i trava. Požar su gasila 2 vatrogasca s 1 vozilom. Opožareno je 2.000 m² površine.

– od 20:30 do 22:00 sati u mjestu Vir u blizini crkve, gdje je gorjela hrastova šuma i trava. Požar su gasila 3 vatrogasca s 1 vozilom. Opožareno je 1.000 m² površine.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Jablanica. Vatrogasna jednica općine Jablanica imala je intervencije na gašenju požara od 17:20 do 18:00 sati na Komadinovom vrelu, gdje je gorio otpad.

Općina Konjic. Vatrogasna jednica općine Konjic imala je intervencije na gašenju požara od 16:00 do 17:15 sati u mjestu Zaslivlje, gdje je  gorjela trava.

Općina Neum. Vatrogasna jednica općine Neum imala je intervencije na gašenju požara od 21:30 do 22:00 sati u Humskoj ulici, gdje je gorio kontejner.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– u Ulici braće Žardin, gdje je  gorio dimnjak,

– u naselju Pritoka, gdje je  gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica grada Bosanske Krupe imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 14:05 do 19:00 sati u mjestu Gudavac, gdje je gorjela borova šuma i nisko rastinje,

– od 14:10 do 20:10 sati u mjestu Kubeti, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje.

Općina Bužim. Vatroogasna jedinica općine Bužim imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Radoč, gdje je gorjela šuma.

Općina Velika Kladuša.Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je četiri intervencije na gašenju požara i to:

– od 10:32 do 14:48 sati u mjestu Orčeva Luka, gdje je gorio dimnjak,

– od 11:22 do 12:54 sat  u mjestu Nepeke, gdje je gorjela šuma,

– od 13:16 do 15:00 sati u mjestu Kudići, gdje je gorjelo nisko rastinje,

– od 16:35 do 19:20 sati u mjestu Golubovići, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Kučići, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar je ugašen.

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je intervenciju na gašenju požara poslovnog prostora koji se nalazi u sklopu zanatskog centra Sebilj. Požar je ugašan.

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Crkvice 5A, gdje je gorio stan. Požar je ugašen.

 

Tuzlanski kanton

Grad Gradačac: Vatrogasna jedinica grada Gradačca imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Vida II, gdje je gorjela deponija smeća. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Lukavac: Vatrogasna jedinica općine Lukavac imala je dvije intervencije na gašenju požarai to:

– u naselju Prokosovići, gdje je gorjelo nisko rastinje,

– u naselju Babice, gdje je gorjela štala sa balama sijena. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Grad Živinice: Vatrogasna jedinica grada Živinica imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Đurđevik, gdje je gorio dimnjak na privatnom stambenom objektu. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su 5 manjih intervencija: gašenje kontejnera sa otpadom (2), gašenje dimnjaka na stambenom objektu (1), jedan izlazak na teren po dojavi o dimu u poslovnom prostoru i jednu tehničku intervenciju.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na šest lokacija na području općina Vogošća, Olovo, Gornji Vakuf – Uskoplje, Stolac i grada Cazin timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 7 eksplozivnih sredstava i streljivo 60 kom.

 

 

 

                                  FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR