Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 11./12.04.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

U protekla 72 h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su ukupno 1 192 uzorka, od čega su 94 pozitivna na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH, osim u Bosansko- podrinjskom.

 Zapadnohercegovački kanton

U proteklih 24 sata na području Kantona testirano je 15 osoba na prisustvo koronavirusa. Prema rezultatima testiranja nema novozaraženih osoba. U samoizolaciji se nalazi 77 osoba. Pozitivno je 69 osoba.

Posavski kanton

Do sada je na prostoru kantona na koronavirus testirano 9652 osobe, od kojih je 4762 pozitivna (4598 osoba je izliječeno, 153 osobe su preminule), a aktivne su 4 osobe.

Bosansko-podrinjski kanton

Dana 11.04.2022. godine, uzorkovan je materijal kod 18 osoba na COVID-19. Prema rezultatima testiranja nema novozaraženih. Zaključno sa 11.04.2022. godine, jedna osoba je aktivno zaražena, oporavljeno je 3955 osoba, a 127 osoba je preminulo.

Kanton 10

Dana 11.04.2022. godine, uzorkovan je materijal kod 15 osoba na COVID-19. Prema rezultatima testiranja nema novozaraženih.

 

POŽARI 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Lubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je intervenciju na gašenju požara od 14:10 do 15:15 sati, u mjestu Grab. Gorjela je trava i nisko rastinje. Opožareno je cca 1.000 m² površine.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Jablanica. Vatrogasna jednica općine Jablanica imala je intervencije na gašenju požara otpadnog materijala na gradskoj deponiji, kod Doljanke, u ul.Zlatnih ljiljana i na Bakulji.

 Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju u ul. Sarajevska, gdje je došlo do zapaljenja dimnjaka.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervenciju na gašenju požara od 15:00 do 16:40 sati, u mjestu Sanska brda (Brajića Tavan), gdje je gorjelo nisko rastinje.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Viteška, gdje su gorjele podrumske prostorije. Požar je ugašen.

 Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je četiri manje intervencije i to: jednu na gašenju zapaljenog niskog rastinja, jedna na gašenju zapaljenog dimnjaka i dvije tehničke intervencije (otvaranje zaglavljenih vrata u stanu i sapiranje platforme na Međunarodnom aerodromu Sarajevo).

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Vatrogasci teritorijalne vatrogasne jedinice Jajce imali su tervenciju na gašenju požara u naselju Volijak, gdje je gorio dimnjak na stambenom objektu. Požar je ugašen.

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na četiri lokacije na području općina Bugojno, Busovača, Žepče i grada Mostar timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 6 eksplozivnih sredstva.

 

 

                                  FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR