Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 14./15.04.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 607 uzoraka, od čega je 31 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u Unsko-sanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Tuzlanskom, Kantonu Sarajevo i Kantonu 10.

 

Zapadnohercegovački kanton

U proteklih 24 sata na području Kantona testirano je 27 osoba na prisustvo koronavirusa. Prema rezultatima testiranja registrovane su dvije novozaražene osobe. U samoizolaciji se nalazi 71 osoba. Pozitivno je 56 osoba.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru kantona na koronavirus testirano 9658 osoba, od kojih je 4768 pozitivno (4606 osoba je izliječeno, 153 osobe su preminule), a aktivno je 6 osoba.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Dana 14.04.2022. godine, uzorkovan je materijal kod 10 osoba na COVID-19. Prema rezultatima testiranja nema novozaraženih. Zaključno sa 13.04.2022. godine, jedna osoba je aktivno zaražena, oporavljeno je 3955 osoba, a 127 osoba je preminulo.

 

Kanton 10

Dana 14.04.2022. godine, testirano je devet osoba na COVID-19. Prema rezultatima testiranja nema pozitivnih.

 

POŽARI 

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– u mjestu Brajkovići, gdje je gorjelo nisko rastinje i suha trava,

– na lokalitetu Pirota, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Svi požari su ugašeni.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Grad Goražde. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Goražde imala je intervenciju na gašenju požara od 16:47 do 17:15 sati u ulici 43.DUB br.16, gdje je gorio dimnjak u stambenoj zgradi.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tri intervencije na gašenju požara i to:

– od 09:55 do 11:05 sati  Hum – Križni Put, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 16:55 do 18:00 sati na Fortici, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 22:15 do 23:20 sati na Putu za Aluminijski, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je od 13:00 do 15:00 sati intervenciju na osiguravanju spaljivanja biljnog otpada u Dračevu.

Grad Konjic.  Požari u mjestima Vrci i Bijela od prethodnog dana i dalje su aktivni. Gašenje nije moguće zbog minsko sumnjive površine.

Općina Prozor- Rama. Vatrogasna jedinica općine Prozor- Rama imala je intervenciju na gašenju požara od 15:45 do 17:15 sati u blizini sela Ljubunci, gdje je gorjela trava i rastinje.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 23:05 do 23:30 sati na Koloniji, gdje je gorio kontejner.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala intervenciju na gašenju požara u mjestu Dobrenica, gdje je gorjela trava.

Grad Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica grada Bosanska Krupa imala intervenciju na gašenju požara od 17:00 do 18:30 sati u mjestu Bos.Otoka, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje.

Općina Bužim.Vatrogasna jedinica općine Bužim imala intervenciju na gašenju požara u mjestu Vrhovska, gdje je gorjela šuma.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 15:25-19:00 sati u mjestu Kruharuša, gdje je gorjelo nisko rastinje,

– od 16:20-21:00 sati u mjestu Dabar, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je četiri intervencije na gašenju požara, i to:

– od 12:37-14:30 sati u mjestu Todorovska Čelinja, gdje je gorjela trava,

– od 15:34-17:20 sati u mjestu Hukići, gdje je gorjela šuma,

– od 18:05-21:00 sati u mjestu Drljevac, gdje je gorjela šuma,

– od 20:43-22:25 sati u mjestu Brkića Polje, gdje je gorjelo nisko rastinje.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice imala je intervenciju na gašenju požara na lokaciji Smetova, gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– u mjestu Lukovo brdo, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– u mjestu Seoce, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj  imala je intervenciju na gašenju šumskog požara u MZ Ravne.

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je intervenciju na gašenju požara u  mjestu Novo Selo, gdje je gorjela instalacija solarne elektrane i dio krova. Prouzrokovana je materijalna šteta, a povrijeđenih nije bilo.

Svi požari su ugašeni.

 

Tuzlanski kanton

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinica imala je intervenciju na gašenju požara na lokaciji Kovači, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenik imala je dvije intervencije na gašenju šumskih požara na lokacijama u Moranjcima i Majevici.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je veću intervenciju na gašenju požara dana 15.04.2022.godine, u 03:58 sati, u ulici Alibega Firdusa br.21, Općina Novi Grad, gdje je izbio požar u podrumskim prostorijama. Požar je loklizovan u 04:50 sati, a likvidiran u 06:54 sati. U gašenju požara učesvovalo je 11 vatrogasaca sa pet vatrogasnih vozila. Pričinjena je materijalna šteta, povrijeđenih lica nije bilo. Osim toga imali su i jednu manju intervenciju na gašenju niskog rastinja.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na pet lokacija na području općina Kiseljak, Sanski Most i gradova Mostar i Bihać timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava uklonili su 42 eksplozivna sredstva i streljivo 272 kom. Timovi su također vršili uništavanje eksplozivnih sredstava za akreditirane (komercijalne) deminerske organizacije.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR