Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 13./14.04.2019.godine, do 10:00 sati

VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save, je u  porastu  duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 sati.

–   Bosanski Brod —————­­­­­­­—————-              439 (pripremno stanje)

–   Bosanski Šamac —————————-              239 (normalno stanje)

–   Orašje ——————————————              460 (normalno sanje)

 

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća, imala je intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka, u mjestu Izačić.

 

Tuzlanski kanton

Općina Gradačac.  Vatrogasna jedinica općine  Gradačac, zaprimila prijavu o požaru koji je izbio na Gradačačkoj pijaci na lokalitetu koridora, koji je izbio jutros oko 03:00 sati. Na terenu su dva vozila i sedam vatrogasaca Vatrogasne jedinice Gradačac, jedno vozilo i tri vatrogasca Vatrogasne jedinice Srebrenik, te Vatrogasna jedinica Brčko Distrikta.

Požar je lokalizovan oko 08:00 sati.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac, imala je intervenciju na gašenju požara koji je zahvatio dimnjak i dio krova na stambenom objektu (kuća), u naselju Devetak. Požar je ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Zavidovići. Vatrogasna jedinica općine  Zavidovići, imala je intervenciju na gašenju požara na dimnjaku, u ulici Zlatnih ljiljana.

 

Hercegovačkoneretvanski kanton

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic, imala je intervenciju na gašenju požara, u vremenu od 17:13 do 18:03 sati, u ulici Varda, gdje je gorio dimnjak u zgradi.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje, imala je intervenciju na gašenju požara, na obiteljskoj kući, gdje je godrio dimnjak i dio krova, u vremenu od 13:30 do 14:30 sati, u mjestu Čitluk. U intervenciji učestvovala dva vatrogasca sa jednim vozilom.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je  manju intervenciju na gašenju zapaljenih el.instalacija na pomoćnom objektu.

 

VODOSNABDIJEVANJE

 

Kanton Sarajevo

Veći dio Sarajeva, danas će biti bez vode ili sa smanjenim pritiskom vode zbog redovnih radova i ispitivanja trafo stanica, na izvorištu Bačevo.

Ekipa ViK-a će vršiti popravak kvara na potisnom cjevovodu za Rezervoar Mojmilo kao i ostalim neophodnim radovima na cjevovodima unutar Izvorišta Bačevo.

Normalizacija vodosnabdijevanja očekuje se večeras, oko 20 sati.

 

O S T A L O

 

AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE

 

POTRAGA ZA NASTALOM OSOBOM

 

Zeničko-dobojski kanton

Nastavlja se potraga za nestalim Senahidom Čagom, za koga se pretpostavlja da je pao u rijeku Lašvu, dana 02.04.2019.godine.

Zbog nepovoljnih vremenskih  prilika i vidljivosti vode potraga se vrši smanjenim intenzitetom. Federalna uprava civilne zaštite u stalnom je kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu. Vrši se prikupljanje dodatnih informacija, prati se stanje na terenu i spremna je da se odmah, u slučaju potrebe uključi u nastavak potrage.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE