Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 12./13.04.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI 

Tuzlanski kanton 

Općina Gradačac.  Vatrogasna jedinica općine  Gradačac imala je intervenciju na gašenju požara u Sarajevskoj ulici, gdje je gorjela aluminijska šljaka na  kamionskoj prikolici.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla  imala je  intervenciju na gašenju požara  u ul. Izeta Sarajlića, gdjeje gorio pomoćni objekat. 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je 5 intervencija i to:  2 intervencije na gašenju dimnjaka, 1 intervenciju na gašenju automobila, 1 intervenciju na obezbjeđenju kulturnog događaja (koncert), te jednu  veću tehničku intervenciju nakon saobraćajne nesreće. 

Hercegovačkoneretvanski kanton

 Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je tehničku intervenciju dana 12.04.2019.godine, u 14:00 sati. Služba CZ općine Konjic obaviještena je da je došlo do prevrtanja čamca sa gostima iz Dubaija, koji su bili na raftingu u kanjonu Neretve.

Po dojavi u akciju spašavanja upućeni su pripadnici Civilne zaštite, vatrogasne postrojbe, GSS, pripadnici PU Konjic, kao i članovi rafting klubova i mještani.

Akcija spašavanja uspješno je završena u 15:50 sati. Pronađene osobe prebačene su u Opću bolnicu Konjic, gdje im je pružena prva pomoć. Sve osobe su van životne opasnosti.

 

SAOBRAĆAJNA NESREĆA 

Kanton Sarajevo

Dana 12.04.2019. godine, u 13:15 sati, dogodila se teška saobraćajna nesreća na lokalitetu kod tunela Bulozi (teritorija općine Istočno Sarajevo),  gdje je vozilo sa 4 osobe sletjelo u duboku provaliju kanjona rijeke Miljacke. Pripadnici PVJ sa pripadnicima drugih službi, radili su na izvlačenju tijela 4 nastradale osobe iz vozila koje je završilo u koritu rijeke. Intervencija je završena u 21:51 sati. 

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS 

Unskosanski kanton

Općina Ključ. Kantonalni operativni centar primio je informaciju od Službe CZ-e Ključ o pronalasku dva tromblona u mjestu  Donje Krasulje. 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Kantonalni operativni centar od strane građana primio je informaciju o pronasku nepoznatog eksplozivnog sredstva.

Informacija o pronalsku nepoznatog eksplozivnog sredstva proslijeđena uposlenicima Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

O S T A L O 

AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE 

POTRAGA ZA NASTALOM OSOBOM

 Zeničko-dobojski kanton

Nastavlja se potraga za nestalim Senahidom Čagom, za koga se pretpostavlja da je pao u rijeku Lašvu, dana 02.04.2019.godine. Zbog nepovoljnih vremenskih  prilika i vidljivosti vode potraga se vrši smanjenim intenzitetom. Federalna uprava civilne zaštite u stalnom je kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu. Vrši se prikupljanje dodatnih informacija, prati se stanje na terenu i spremna je da se odmah, u slučaju potrebe uključi u nastavak potrage. 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE