Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 14./15.04.2019.godine, do 10:00 sati

VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u  porastu duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

–   Bosanski Brod —————­­­­­­­—————-   469 cm (pripremno stanje), (jučer 439 cm),

–   Bosanski Šamac —————————-   281 cm  (normalno stanje),  (jučer 239 cm),

–   Orašje —————————————-   514 cm (normalno sanje),  (jučer 460 cm).

 

 POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Općina Gradačac.  Vatrogasna jedinica općine Gradačac, imala je intervenciju na gašenju požara koji je izbio na pijaci „Arizona“ u noći 14.04.2019. godine, oko 02,30 sati. Požar je lokaliziran, ali još uvijek nije ugašen u potpunosti. Zbog pojave manjih požara na terenu još uvijek dežuraju dva vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 07,16 sati, u naselju Bistarac, gdje je gorjelo teretno motorno vozilo, i

– od 22,30 sati, u naselju Turski Lukavac, gdje je gorjelo putničko motorno vozilo.

Požari su lokalizirani i ugašeni.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. Vatrogasci DVD-e Stari Vitez, imali su intervenciju na gašenju požara u mjestu Brizjak, gdje je gorjela deponija otpada. Požar je ugašen.

Općina Bugojno. Vatrogasci DVD-e Bugojno, imali su intervenciju na gašenju požara u stanu, naselju Vrbas. Požar je ugašen.

 

Hercegovačkoneretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara od 18:30 do 19:20 sati, u Dračevicama, gdje je gorjela trava i otpad.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je tri intervencije, i to: jednu na spaljivanju dimnjaka, jednu na gašenju zapaljenog dimnjaka, te jednu na gašenju zapaljenog automobila.

 

Kanton 10

Grad Livno. U selu Lipa, izbio je požar na gospodarskom pomoćnom objektu. Tom prilikom izgorio je veći broj bala sijena i dio krova. Intervencijom pripadnika VD-a Livno spriječeno je širenje požara na stambeni objekt. Požar je ugašen oko 20.30. sati. Pričinjena je velika materijalna šteta.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Olovo. Danas će od strane Tima FUCZ-e, u naselju Petrovići, općina Olovo, biti  uklonjena protivpješadijska rasprskavajuća mina.

  

O S T A L O

 

AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE

 

POTRAGA ZA NASTALOM OSOBOM

 

Zeničko-dobojski kanton

Zbog nepovoljnih vremenskih  prilika i vidljivosti vode, potraga za nestalim Senahidom Čagom, za koga se pretpostavlja da je pao u rijeku Lašvu, dana 02.04.2019.godine, vrši se smanjenim intenzitetom.

Federalna uprava civilne zaštite u stalnom je kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu. Vrši se prikupljanje dodatnih informacija, prati se stanje na terenu i spremna je da se odmah, u slučaju potrebe uključi u nastavak potrage.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE