Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 13./14.03.2018.godine, do 10:00 sati

 

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Unsko-sanski kanton

Vodostaji svih rijeka i rječica na području Kantona su u blagom opadanju, tako da postepeno dolazi do normalizovanja stanja.

Zbog oborinskih voda dolazi do plavljenja dvorišta i ugrožavanje objekata. Najveći problemi su neočišćeni odvodni kanali.

 

Grad Bihać. Vodostaj rijeke Une u Bihaću trenutno (07:00 sati) iznosi 132 cm i u blagom je opadanju.

Ukupno su poplavljena 42 objekta: Kulen Vakuf 14 objekata, Klisa 6, Čavkići 6, Veliki Lug 5, Vedro polje 6, te Pokoj 5 objekata.

Na dionici regionalnog puta Kulen Kakuf – Martinbrod, u mjestu Priboj došlo je do pojave klizišta, gdje se saobraća jednom kolovoznom trakom.

Na dionici lokalnog puta Kulen Vakuf – Klisa, došlo je do izlijevanja vode na kolovoz, što onemogućava odvijanje saobraćaja.

 

Grad Cazin. Vodostaj rijeke Mutnice je u opadanju i u 06:00 sati, iznosi 208 cm. Rijeka Mutnica se povlači u svoje korito i nema ugroženih objekata ni putnih komunikacija. Rijeka Horljava se izlila i poplavljen je most prema Vilenjači i dalje je obustavljen saobraćaj Stijena – Vilenjača.

 

Općina Ključ. Rijeka Sana i Sanica su se izlile, poplavljeno je poljoprivredno zemljšte, nema ugroženih objekata. Vodostaj rijeke Sane u 06:00 sati, iznosio je 216 cm, a vodostaj Sanice u 05:00 sati, iznosio je 292 cm. I dalje su u opadanju.

 

Općina Ssnski Most.

Rijeka Sana – trenutni (07:00 sati) vodostaj je 356 cm, što je za 52 manji nego juče u 07:00 sati, kada je bio 408 cm.

U Sanskom Mostu, poplavljena su poljoprivredna zemljišta i okućnice u naseljima Mahala, Novo Naselje, Zdena, Šabića Klanac i Stari Majdan.

U naselju Krkojevci od podzemnih voda ugroženo je nekoliko objekata.

 

Općina B.Krupa. Rijeka Una – trenutni vodostaj u 07:00 sati, je 296 cm, juče u 07:00 sati, je bio 297 cm.

Rijeka Una se izlila iz svog korita i poplavila nekoliko stambenih i pomoćnih objekata u MZ Centar, MZ Krupa II, MZ Otoka, te lokalni put Halkići – Drenova glavica, rijeka Krušnica se izlila iz svog korita i polavila poljoprivredno zemljište, te nekoliko pomoćnih objekata  kao i dio lokalnog puta u MZ Zalug i MZ Centar, te su se izlili iz svojih korita potoci Baštra, Bukovska, Svetinja.

 

Općina Velika Kladuša.

Stanje vodostaja: Duž korita rijeke Kladušnice, vodostaj se prema jutarnjim informacijama smanjio za cca 30 cm, ali je i dalje poplavljen priobalni pojas u širine do 40 metara uglavnom poljoprivredne površine (na lokalitetu Drmeljevo plavni val je dosegnuo maximalnu širinu od 200 i više metara). Slična situacija je i kod pritoka ove rijeke, tj. duž korita rječica Šumatice i Vidoščice, s tim što se širina plavnog vala kod ovih riječica kreće do 80 metara.

Duž korita rječice Kvrkulje, voda se također blago povukla i trenutno nema opasnosti po stambene i poslovne objekte. I prema jutrošnjim informacijama, od posljedica izlijevanja vode iz korita rijeke Glinice sa širinom plavnog vala do 100 metara, poplavljeno je samo poljoprivredno zemljište.

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save u porastu je duž cijelog toka kroz Posavski kanton. Visina vodostaja izmjerena jutros u 07,00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

–   Bosanski Brod ———– ————–       701 cm (pripremno stanje), jučer 685 cm,

–   Bosanski Šamac ———————–       569 cm (pripremno stanje), jučer 559 cm,

–   Orašje ————————————-      785 cm (pripremno stanje), jučer 779 cm.

 

Tuzlanski kanton 

 

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,45 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je niži za 17 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 69,20 m3/s.

 

Općina Gračanica. Prema izvještaju OC SCZ Gračanica, vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac jutros u 07:00 sati je 313 cm. Uslijed pada vodostaja došlo je do djelimičnog povlačenja vode sa poplavljenih područja tako da je pod vodom još oko 15 ha poljoprivrednog zemljišta u priobalnom dijelu.

Općina Doboj Istok. Prema izvješaju OSCZ Doboj Istok, na području općine pod vodom se nalazi oko 30 ha poljoprivrednog zemljišta. Nema ugroženih infrastrukturnih ili stambenih objekata.

 

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka  i svih vodenih tokova na području Kantona  je granicama normalnog.

 

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, izmjeren jutros u 07:30 sati, iznosio je 269 cm, dok je jučer iznosio 270 cm (na 280 cm počinje redovna obrana od poplava).

 

Srednjobosanski kanton

Vodostaji svih vodenih tokova na području Kantona su u blagom opadanju.

 

Kanton 10

Općina Drvar. Došlo je do izlijevanja rijeke Unac, koja je poplavila lokalnu prometnicu prema selima Bastasi i Mokrinoge, te je promet u prekidu prema navedenim selima.

U selu Bastasi poplavljeno je i poljoprivredno zemljište i voda se ulila u šest kuća gdje su poplavljeni podrumi.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

 

Vodostaji rijeka

VODOTOK HIDROLOŠKA POSTAJA VRIJEME VODOSTAJ REDOVNA OBRANA OD POPLAVA
Neretva Mostar 07:15 sati 483 cm 850 cm
Trebižat Humac 07:15 sati 269 cm 280 cm
Krupa Dračevo 07:15 sati 186 cm 300 cm
Bregava Stolac 05:00 sati  101 cm 110 cm
Buna Buna 05:00 sati 278 cm 265 cm

 

 

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća, imala je sedam intervencija na ispumpavanju vode iz stambenih objekata, do svih plavljenja je došlo od oborinskih voda.

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina, imala dvije intervencije na ispumpavanju vode iz stambenih objekata, plavljenje od oborinskih voda, te

intervenciju, u mjestu Krakača, na gašenju požara porodične kuće u vremenu od 15:37 do 17:35 sati, gdje je jedno lice zadobilo lakše tjelesne povrede. Požar su gasila četiri vatrogasca sa jednim vozilom, pričinjena je veća materijalna šteta na objektu.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica, imala je intervenciju na gašenju požara u stambenom Objektu, u ulicu Pere Bilića, gdje je gorio dimnjak.

 

Tuzlanski kanton 

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla, imala je tri intervencije na gašenju požara i to: u naselju Šljivice, gdje je gorio pomoćni objekat (šupa), te dvije intervencije na gašenju požara niskog rastinja, na manjoj površini u naseljima Šići i Orašje, požari su ugašeni.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je dvije manje intervencije, na gašenju dimnjaka na stambenim objektima.

 

SAOBRAĆAJNI UDESI U CESTOVNOM SAOBRAĆAJU

 

Kanton 10

Dana 13.03.2018. godine u 14:30 sati, na magistralnom pravcu Livno – Tomislavgrad u selu Smričani, došlo je do teške prometne nezgode, u kojoj su učestvovali osobni automobil i teretno vozilo. U saobraćajnom udesu jedna osoba je smrtno stradala. Pričinjena je velika materijalna šteta.

 

OBUSTAVA SAOBRAĆAJA

 

Kanton 10

Na putu Drvar – Glamoč u selu Mokronoge, došlo je do odrona zemlje i kamenja na kolovoz, te je promet na tom dijelu u prekidu.

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA – ZRAKA

 

Tuzlanski kanton 

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK, kvalitet zraka za dan 13.03.2018 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac i Mobilna: Kalesija, dok se na lokalitetu Živinice ne može ocijeniti.

 

 NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTAVA

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, zaprimio je tri informacije o pronalasku eksplozivnih sredstava od strane Općinske službe civilne zaštite Konjic i to:

  • pristigla prijava o postojanju tromblona i granata nepoznatog kalibra, nađene u mjestu Orahovica,
  • pristigla prijava NUS-a, radi se o raznim eksplozivnim sredstvima, te
  • pristigla prijava o zakopanim bombama i municiji u mjestu Grabovci, po ranijoj prijavi građanina, potreban je detektor.

O primljenim informacijama obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite,  za uklanjanje eksplozivnih sredstava.

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, zaprimio je tri informacije o pronalasku eksplozivnih sredstava i to:

– od strane građanina, da se u ulici Brajkovac, Širokača, općina Stari grad, nalazi eksplozivno sredstvo,

– od strane Policijske stanice Ilijaš, da se na lokalitetu Ljubine, općina Ilijaš, nalazi jedna ručna bomba, te

– od strane građanina, da se na lokaciji ulica Nahorevo br. 47A, jedna ručna bomba.

O primljenim informacijama obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite,  za uklanjanje eksplozivnih sredstava.

 

Srednjobosanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je dvije informacije o pronalasku eksplozivnih sredstava i to:

– općina Kiseljak, lokalitet Jehovac brdo, radi se o više komada eksplozivnih sredstava, te

– općina Jajce, lokalitet Malo jezero, radi se o nepozonatm eksplozivnom sredstava.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite,  za uklanjanje eksplozivnih sredstava.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD                                                               

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod za područje Bosne i Hercegovine izdao je Zeleni mateoalarm, koje ne zahtjeva posebno upozorenje.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE