Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 12./13.11.2019.2019.godine, do 10:00 sati

ZEMLJOTRES

Tuzlanski kanton 

Općina Lukavac. Jučer u 18:45 sati, Seizmološka mjerenja registrovala su  zemljotres jačine 2,6 stepeni po Rihteru, dva kilometra od mjesta Gnojnica općina Lukavac. Potres se osjetio u Lukavcu, Tuzli i okolnim mjestima.

 POŽARI 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je tehničke intervencije zbog nevremena na više lokaliteta u gradu, gdje su vršili ispumpavanje vode, uklanjanje stabala i vozila sa prometnica.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica  grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara  u ul. Pavla Goranjina, gdje je požar zahvatio krovnu konstrukciju na stambenom objektu. 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je  intervencije na gašenju i to: frižidera ispred poslovnog objekta, dimnjaka na stambenom objektu i tehničku intervenciju na otvaranje zaglavljenih vrata na stanu.

 Srednjobosanski kanton 

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik imala je intervenciju na gašenju požara na Kalibunaru, gdje je gorio dimnjak. Požar je ugašen. 

VODOSNABDIJEVANJE

 Zapadnohercegovački kanton

Zbog obilnih padavina, na izvorištima Vrioštica u Ljubuškom i Grudsko Vrilo u Grudama,  došlo je do zamućenja vode, pa se voda prije upotrebe za piće treba prokuhati. 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. DVD Stari Vitez dostavlja pitku vodu jednom sedmično u Ahmiće i jednom sedmično u Bukve, a DVD Vitez jednom sedmično u Putkoviće.

 ZAGAĐENJE OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK kvalitet zraka za dan 12.11.2019. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima  BKC i Lukavac, dok se na lokalitetima: Skver, Bukinje, Živinice i Mobilna Doboj Istok nije mogao ocjeniti.

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na tri lokacije na području općina Travnik, Konjic i Vareš, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su četiri eksplozivna sredstva. 

O S T A L O 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA 

Federalna uprava civilne zaštite i dalje radi na  prikupljanju informacija,  te je spremna da se odmah u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija vezano za nestale osobe (dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice), uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu. 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod za danas je izdao Žuti meteoalarm za područje Hercegovačko-neretvanskog kantona i Kantona 10  zbog očekivanih udara vjetra koji će iznositi od 40 do 60 km/h. Takođe na području Kantona 10 očekuju se podavine 50 do 50 l/m2.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE