Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 12./13.10.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI       

Hercegovačkoneretvanskli kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– od 15:40 do16:40 sati, u Opinama, gdje je gorjela trava i rastinje,

– od 20:40 do 21:45 sati, u Južnom logoru(Dolina sunca), gdje je  gorjela trava.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je intervencije na gašenju požara od 08:15 do 11:45 sati u Glušcima, gdje je  gorjela trava i rastinje.

Zeničkodobojski kantona

Općina Zavidovići.Vatrogasna jedinica općine Zavidovići imala je intervenciju na gašenju požara na pomoćnom objektu (štala), u kojem su se nalazili: traktor, balirka za sijeno i oko 300 metara sijena koji su u potpunosti izgorili. Požar je ugašen. Povrijeđtenih lica nije bilo, na objektu  je pričinjena veća materijalna šteta.

 OŠTEĆENJE PLINOVODA

 Kanton Sarajevo

Grad Sarajevo. Kantonalni operativni centar civilne zaštite je dana, 12.10.2018. godine, u 16:39 sati, primio informaciju od Dispečerskog centra Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, da je u poslijepodnevnim satima u ul. Bjelave kod br. 43., prilikom izvođenja radova od strane KJKP Vodovod i kanalizacija došlo do oštećenja visokotlačne cijevi od plina. Na lice mjesta izašli su pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice, kao i ekipe KJKP Sarajevogasa i Elektrodistribucije Sarajevo. Na lokalitetu gdje se desilo oštećenje plinske cijevi odmah je obustavljen saobraćaj i isključena električna energija, dok je ekipa KJKP Sarajevogasa  oko 17:00 sati, zatvorila plin, a potom pristupila sanaciji visokotlačne plinovodne cijevi. Iz predostrožnosti je izvršena i evakuacija učenika i osoblja iz Srednje medecinske škole na Bjelavama. U 18:05 sati, uključena je električna energija za navedeno naselje, a u 19:00 sati je uspostavljen i saobraćaj. Ekipa KJKP Sarajevogas u 21:34 sata, je sanirala oštećenje na visokotlačnoj plinskoj cijevi, a u 22:00 sata, je normalizovan dotok prirodnog gasa na tom području.

 NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Kantonalni operativni centar Bihać, primio je informaciju o pronalasku ručne bombe u mjestu Todorovska Slapnica, te u mjestu Kudići, gdje je pronađena granata. Mjesto pronalaska eksplozivnih sredstava je obilježeno od strane pripadnika PS Velika Kladuša.

O S T A L O

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuto upozorenje, za veći dio Bosne i Hercegovine, zbog pojave magle u kotlinama, u jutarnjim satima.

 OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE